Μέλι & κανέλα κάνουν καλό - όπως και η Γλυκερία!

(PHOTOS & ΚΙ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Στα πλαίσια της Γιορτής Μελιού & προϊόντων μέλισσας που διοργανώνει ο Δήμος Λαυρεωτικής στην Κερατέα,
Μέλι & κανέλα κάνουν καλό - όπως και η Γλυκερία! Φωτογραφία: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
07/09/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 2015 η Γλυκερία, μαζί με το Βασίλη Προδρόμου και την ορχήστρα της, εμφανίστηκαν στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας, μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα!

Οι εκατοντάδες επισκέπτες της έκθεσης που λειτουργούσε παράλληλα στον ίδιο χώρο, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διατροφική αξία του μελιού, για τα προϊόντα με βάση το μέλι, να δοκιμάσουν δωρεάν εδέσματα & ποτό από τους Παραγωγούς Χωρίς Μεσάζοντες, τους Τοπικούς Συλλόγους και επαγγελματίες - καταστηματάρχες του Δήμου Λαυρεωτικης και να αγοράσουν προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς - μελισσοκόμους.

Με την αφορμή αυτή, η Γλυκερία, ευχαριστώντας το δήμαρχο για την πρόσκλησή του, προέτρεψε τον κόσμο να καταναλώνει ελληνικό μέλι, προτείνοντάς το με κανέλα Κεϋλάνης! Αντί ρεπορτάζ, λοιπόν, συγκεντρώσαμε κάποιους από τους λόγους που το μέλι & η κανέλα θα έπρεπε να γίνουν αναπόσπαστα κομμάτια της διατροφής μας!

Μέλι


1. Το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.

2. Συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στη συγκράτηση νερού στους ιστούς.

3. Η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης τους. Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη, είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

4. Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά, αυξάνει με την κατανάλωση μελιού, κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

5. Το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.

6. Η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες, όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

7. Το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

8. Τέλος το μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά τη νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Κανέλα        


1. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθά στην αύξηση της μνήμης, στην εστίαση, στην προσοχή και μειώνει κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Επίσης, συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς και στην αποφυγή των πονοκεφάλων.

2. Αυξάνει τον μεταβολισμό και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην απώλεια κιλών.

3. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου. Βοηθάει στην πρόληψη της δυσπεψίας, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στη διάρροια.

4. Βοηθάει στις εναλλαγές της διάθεσης, εξαιτίας του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Η κανέλα είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, που βοηθάει στις εναλλαγές της διάθεσης και στην πρόληψη από κράμπες κατά τη διάρκεια του PMS. Επιπλέον, περιέχει κινναμαλδεΰδη, μια ουσία που δίνει στην κανέλα το άρωμα και τη γλυκιά της γεύση, η οποία συμβάλει στην ισορροπία των ορμονικών διαταραχών.

5. Κάνει καλό στην υγεία των ούλων. Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που περιέχεται στα περισσότερα στοματικά διαλύματα και στις τσίχλες. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθάει στην προστασία των ούλων και των δοντιών από τις ζημιές. Μπορεί επίσης, να βελτιώσει την αναπνοή.

6. Καταπολεμά τον πόνο της περιόδου. Φτιάχνοντας ένα ρόφημα κανέλλας, αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά και άμεσα τους πόνους της περιόδου, τον πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, τον πονόδοντο, τη δυσπεψία ακόμα και τη δερματίτιδα.

Γενικές πληροφορίες


Θα πρέπει να προτιμούμε την κανέλα Κεϋλάνης αντί για την Κάσσια, καθώς η πρώτη περιέχει σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες κουμαρίνης, ουσίας που μπορεί να αποδειχθεί τοξική για το συκώτι σε μεγάλες δόσεις. Όσον αφορά το μέλι, θα πρέπει να καταναλώνεται στην όσο το δυνατόν πιο αγνή μορφή του, δεν το βράζουμε μαζί με άλλα υλικά και δεν το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. Το μέλι δεν χάνει όμως τη θρεπτική του αξία όταν το ανακατεύουμε με ζεστό νερό.


Η ορχήστρα


Γιώργος Ρόκας στο μπουζούκι, Ζήσης Σκλαβουνάκης στο βιολί, Dasho Kurti στο ακορντεόν, Κωνσταντίνος Φωτιάδης στις κιθάρες, Δημήτρης Καπηλίδης στα πλήκτρα, Πόλυς Πελέλης στο μπάσο & Πέτρος Πελέλης στα τύμπανα.

Με πληροφορίες από το diet-net.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!