Μαθήματα Λαϊκού Τραγουδιού σε μαθητές (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + VIDEO ) Ο Γιάννης Λεμπέσης παρουσίασε την Ιστορία του Ελληνικού Λαϊκού Τραγουδιού στους μαθητές της Ά Λυκείου στο 2ο Λύκειο του…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Γέρακα. Την Τρίτη 20 Μαρτίου από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι, ο τραγουδοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ καλεσμένος του υπεύθυνου καθηγητή μαθηματικού ΚΩΣΤΑ ΚΙΛΜΠΑΣΣΑΝΗ παρουσίασε στους μαθητές της Α’ Λυκείου στο 2ο Λύκειο Γέρακα την Ιστορία του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού των τελευταίων 100 χρόνων.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα διδασκαλίας μια και η Ιστορία του Λαϊκού τραγουδιού είχε επιλεχθεί ως θέμα από τους μαθητές και τον καθηγητή στο νεοεισερχόμενο μάθημα με τίτλο: PROJECT . Με το χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές και ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΛΜΠΑΣΣΑΝΗΣ υποδέχθηκαν το ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ και τους συνεργάτες του (ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ, ΣΑΚΗ ΣΑΜΠΑΛΗ, ΚΩΣΤΑ ΚΟΠΑΝΙΤΣΑΝΟ) μουσικά παίζοντας και τραγουδώντας με μπουζούκια, κιθάρες και πιάνο το ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ και ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ. Ο καθηγητής έδωσε το λόγο στον ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ που τόνισε πόσο όμορφο και σημαντικό είναι να βρίσκετε κάποιος και να κουβεντιάζει με νέα παιδιά που είναι το μέλλον και η ελπίδα της ΕΛΛΑΔΑΣ. Απλά, κατανοητά και με σαφήνεια παρουσίασε την Ιστορία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Μίλησε για τα Αδέσποτα και Παραδοσιακά τραγούδια που μας έρχονται από τα βάθη του πολιτισμού μας και που ήταν και είναι κ κύρια πηγή έμπνευσης των μεγάλων δημιουργών του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ αλλά και του νεότερου καλού ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Τόνισε ότι στην μεγάλη και σπουδαία μουσική οικογένεια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ανήκουν το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ, το ΣΜΥΡΝΕΪΚΟ, το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ (στεριανό και νησιώτικο) το λεγόμενο « ΈΝΤΕΧΝΟ» (όρος ατυχής μια και όλο το καλό λαϊκό τραγούδι είναι έντεχνο) αλλά και το νεώτερο ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ που «πατά» και εξελίσσει τις κλασικές μελωδικές και στιχουργικές φόρμες της μουσικής μας παράδοσης.

Μίλησε για την άμεση και στενή σχέση ΑΡΧΑΙ A Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ -ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Τόνισε ότι οι μουσικοί τρόποι των αρχαίων ΕΛΛΗΝΩΝ (Αιολικός, Ιωνικός, Λύδιος, Δώριος….), οι 8 ήχοι της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ(ΠΡΩΤΟΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΣ, ΤΡΙΤΟΣ, ΤΕΤΑΡΤΟΣ,ΠΛΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ,ΠΛΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ,ΒΑΡΥΣ, ΠΛΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ) και οι δρόμοι του Λαϊκού μας τραγουδιού (ΧΙΤΖΑΣ, ΣΑΜΠΑΧ, ΝΙΑΒΕΝΤ, ΟΥΣΑΚ…) είναι πανομοιότυποι και αποτελούν τους κρίκους μιας συνεχούς και άρρηκτα δεμένης μουσικής αλυσίδας. Τόνισε ότι οι Τούρκοι οικειοποιήθηκαν τη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ και την παρουσίασαν σαν ΚΛΑΣΙΚΗ δική τους ενώ εμείς με το «σαράκι» της ξενομανίας που μας δέρνει στραφήκαμε σε ΔΥΤΙΚΑ πρότυπα που είναι μεν σπουδαία αλλά σαφώς φτωχότερα από το πλούτο της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ.

Παρουσίασε τις περιόδους της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ δισκογραφίας:

· 1900-1920 ηχογραφήσεις από τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ, ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΓΚΙΚΑ, ΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΣΑΣ…

· 1922-1935 ηχογραφήσεις ΣΜΥΡΝΕΪΚΩΝ τραγουδιών ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ, ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ, ΡΙΤΑ ΑΜΠΑΤΖΗ…

· 1935-1940 πειραιώτικο ρεμπέτικο ΓΙΟΒΑΝ ΤΣΑΟΥΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, ΑΝΕΣΤΟΣ ΔΕΛΗΑΣ… αλλά και τους κλασικούς του ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ…)

Μαζί με την αηδονόλαλη νέα και ελπιδοφόρα ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ τραγούδησαν τραγούδια σταθμούς κάθε περιόδου (Αϊδίνικο, Θα σπάσω κούπες, Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα, Δημητρούλα, Ελενίτσα, Τι σε μέλει εσένανε, Φραγκοσυριανή, Ματόκλαδο, Καπηλειό, Συννεφιασμένη Κυριακή…) παροτρύνοντας τους μαθητές να τραγουδήσουν μαζί τους. Σε κάποια από τα τραγούδια κάποιοι μερακλήδες μαθητές και καθηγητές (ήδη η αίθουσα ήταν κατάμεστη) έριξαν τις στροφές τους. Τόνισε πόσο σημαντικός και «ακριβός» είναι ο πλούτος της μουσικής μας παράδοσης και πόσο όμορφο είναι να τραγουδάμε και να διαδίδουμε το ΛΑΪΚΟ μας τραγούδι (Αχ και να ‘ξερε τι χάνει όποιος δεν ακούει Τσιτσάνη). Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές που απεύθυναν ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και στο ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ και στη ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ που με ειλικρίνεια και αγάπη απαντούσαν.

Στην πιο προσωπική ερώτηση γιατί άφησαν αυτό που σπούδασαν (ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ είναι Πολιτικός Μηχανικός και η ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΟΥΔΑΚΗ φιλόλογος) απάντησαν ότι ακολούθησαν και συνεχίζουν το δρόμο της καρδιάς και δεν το μετανιώνουν.

Οι μαθητές ζήτησαν από το ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΜΠΕΣΗ να τους παίξει κάποια δικά του τραγούδια. Ο ίδιος τους είπε τα ΚΑΡΔΙΟΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ και η Μαριάνθη το ΜΗ ΜΟΥ ΧΑΛΑΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ.

Στο όμορφο αυτό τρίωρο κανείς δεν ασχολήθηκε με το κουδούνι που χτύπησε 3 φορές για διάλειμμα. Η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυχτικά από όλους σχεδόν τους καθηγητές του 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ αλλά και από τους μαθητές άλλων τάξεων που είχαν κάποιο «κενό» και το αξιοποίησαν συμμετέχοντας σε αυτή την όμορφη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΓΙΟΡΤΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ. Ευχαριστημένοι όλοι και με «λυμένες» αρκετές από τις απορίες τους οι μαθητές, ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΛΜΠΑΣΣΑΝΗΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 16 Μαΐου στην ίδια αίθουσα.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ σε ένα από τα πολλά κοινωνικά λαϊκά τραγούδια που είχε γράψει και τραγουδά με τον σπουδαίο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΛΕΖΑ καταλήγει: «Ας μη δώσουμε αβάντα να μας βάλουνε στη μπάντα, δε θα σβήσει η φωνή μας και η ΑΓΙΑ μουσική μας». Την Τρίτη 20 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Το ΟΓΔΟΟ με μεγάλη χαρά ήταν εκεί.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!