Μάριος Τόκας - «Σ’ αναζητώ στη μνήμη ξημερώματα»

(VIDEO & PHOTOS) Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα & Δήμητρα Σταθοπούλου τραγούδησαν στο μεγάλο αφιέρωμα στο έργου του Μάριου Τόκα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Οι φόβοι ξεπερνιούνται, οι σκληρές καρδιές μαλακώνουν, οι δρόμοι αποκτούν νόημα, οι απαντήσεις πολλές φορές είναι πιο δυνατές από τις απαντήσεις, όταν τις διατυπώνεις μέσα από ένα τραγούδι. Μια ζωή αντιστοιχούσε στο Μάριο Τόκα, μικρή ή μεγάλη, την έζησε. Αν θέλετε να μάθετε κάτι παραπάνω γι’ αυτή τη ζωή του, ακούστε μερικά απ’ τα τραγούδια που έγραψε. Νότες και στίχοι είναι τα χρόνια του. Αν εκείνος έδινε απόψε έναν τίτλο γι’ αυτή τη βραδιά, θα ήταν «Σ’ αναζητώ στη μνήμη ξημερώματα».

Με τα λόγια αυτά, μεταξύ άλλων, ο Μηνάς Βιντιάδης προλόγισε τη μουσική παράσταση - αφιέρωμα στο έργο του Μάριου Τόκα και την αγάπη του για «τη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δυο», το βράδυ της Δευτέρας 4 Απριλίου 2016, σε ένα πραγματικά κατάμεστο Θέατρο Badminton, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί από νωρίς, γεγονός που οδήγησε στην προσθήκη και δεύτερης ημερομηνίας, απόψε, Τρίτη 5 Απριλίου.

Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα & Δήμητρα Σταθοπούλου τραγούδησαν κάποια από τα μεγάλα τραγούδια του Μάριου Τόκα, σε ένα τρίωρο πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Ηλίας Μπενέτος, άλλοτε συγκινώντας κι άλλοτε ξεσηκώνοντας το κοινό, που τραγούδησε μαζί τους, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό την αγάπη του, τόσο στον ίδιο το Μάριο Τόκα, όσο και στους ερμηνευτές, παρόντες ή και απόντες.

«Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Εξαρτάται», «Κι όλο εγώ περίμενα», «Φωνάζουν οι γειτόνοι», «Σαν τρελό φορτηγό», «Αλήτης», «Τον Αύγουστο που μου χρωστάς», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Θάλασσες», «Το σημάδι», «Επιστροφές καταστροφές» (σε μια εξαιρετική α καπέλα απόδοση από τη Γιώτα Νέγκα), «Δίδυμα φεγγάρια», «Λαδάδικα», «Η δική μου η πατρίδα», «Στιγμές εισβολής» και πάρα πολλά ακόμα, τραγουδισμένα από πανάξιους ερμηνευτές, έδωσαν το καλλιτεχνικό «στίγμα» του Μάριου Τόκα, υπενθυμίζοντάς μας πως τα μεγάλα τραγούδια δεν χάνονται, όσα χρόνια κι αν περάσουν, αλλά και πως οι μεγάλοι δημιουργοί μπορούν να γράφουν αριστουργηματικά, τόσο ερωτικά τραγούδια, όσο και κοινωνικοπολιτικά.

«Οι συγκινήσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα εκφράζονται με πολλούς τρόπους. Ένα καλό ερωτικό τραγούδι, δεν έχει λιγότερο βάρος από ένα πολιτικό. Άλλωστε, οι ανθρώπινες στιγμές απαιτούν και τα δύο. Καθένα με το δικό του ρόλο, καθένα δίπλα στον άνθρωπο, στις χαρές, τις λύπες, τα προβλήματα και τους έρωτες», όπως έλεγε ο Μάριος Τόκας και μας τόνισε ο Μηνάς Βιντιάδης.

«Οι δυο μεγάλες αγάπες του Μάριου ήταν η μουσική, φυσικά, αλλά και η πατρίδα του» ανέφερε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος κι ερμήνευσε τα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια του Μάριου Τόκα κι εστιάζω σ’ αυτό, λόγω και της τοποθέτησής του σχετικά, πριν ερμηνεύσει το «Η δική μου πατρίδα»: «Οι στίχοι είναι της Νεσιέ Γιασίν, μιας νεαρής - τότε - κοπέλας, που αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι δεν είναι τόσο διχασμένοι, όσο νομίζουμε. Άρα, η αιτία και το μπλοκάρισμα της επανένωσης της Κύπρου είναι σε άλλα κέντρα και ίσως εκεί θα έπρεπε να δοθεί κι απ’ τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά κι από την Ευρώπη, ένα άλλο βάρος, για να μπορέσουμε να βρούμε επιτέλους τη λύση».

Την υπέροχη ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, αποτελούσαν οι:

Γιάννης Σινάνης, μπουζούκι
Γιώργος Μάτσικας, μπουζούκι
Ανδρέας Τράπαλης, βιολί
Ντίνος Χατζηιορδάνου, ακορντεόν
Γρηγόρης Συντρίδης, τύμπανα
Δημήτρης Μουτάφης, μπάσο
Αποστόλης Βαλαρούτσος, κιθάρα
Νίκος Ζέρβας, πλήκτρα
Γιώργος Παπαχριστούδης, πιάνο

Ήχος: Παντελής Γιατζιτζόγλου & Αντώνης Ζαχόπουλος

Για όσους δε βρήκαν εισιτήριο για χθες, ή ακόμα κι όσους θα ήθελαν να το ξαναζήσουν, μια ακόμα ευκαιρία, απόψε το βράδυ, στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους συντελεστές.

Πληροφορίες:

Badminton Theater

Τρίτη 5 Απριλίου 2016
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 15€, 20€, 25€, 35€

Προπώληση: Ταμεία Θεάτρου Badminton, 210 88 40 600, viva.gr, artinfo.gr Καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS, Media Markt

Στο βίντεο μπορείτε ν’ ακούσετε αποσπάσματα από το φινάλε της βραδιάς:
- Σ' αναζητώ στη Σαλονίκη (Στίχοι: Φίλιππος Γράψας - Μουσική: Μάριος Τόκας
- Η δική μου η πατρίδα (Στίχοι: Νεσιέ Γιασίν - Μουσική: Μάριος Τόκας)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!