Μακεδόνας, Υazdjian & Barrak σε πρόβες για τα «Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής»

(VIDEO & PHOTOS) Δηλώσεις & αποσπάσματα από τη σύμπραξη των τριών καλλιτεχνών, που θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί επί σκηνής.
Μακεδόνας, Υazdjian & Barrak σε πρόβες για τα «Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής» Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
31/03/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Ο Κώστας Μακεδόνας, ο Ηaig Υazdjian & ο Rony Barrak βρίσκονται σε πρόβες για την παράσταση «Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Θέατρο Παλλάς, τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017.

Μουσικές της Ανατολής, από τη Σμύρνη, το Ανατολικό Αιγαίο, το Λίβανο, την Αρμενία, τη Σύρια και την Παλαιστίνη θα συναντηθούν με τραγούδια σύγχρονων σύνθετων, Λιβανελί, Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Καλδάρα, Τσιτσάνη, Κραουνάκη, αλλά και παραδοσιακά, με ανατολικές επιρροές. Ο Κώστας Μακεδόνας, ο Ηaig Υazdjian & ο Rony Barrak, τρεις μουσικές προσωπικότητες στην πρώτη σύμπραξή τους επί σκηνής, αναδεικνύουν τις μουσικές συγγένειες των τραγουδιών της Ανατολής, με την εναλλαγή ελληνικών & αραβόφωνων στίχων.

Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μία από τις πρόβες τους, όπου εκτός από τα χαρακτηριστικά, βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα που μας χάρισαν, ο Κώστας Μακεδόνας μας περιέγραψε τι πρόκειται ν’ ακούσουμε: «Είναι μια παράσταση που ουσιαστικά πάει να «γεφυρώσει» τις μουσικές της Ανατολής με τις ελληνικές μουσικές. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, υπήρξε και συνεχίζει να είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, οπότε έχουμε και στοιχεία από τη δυτική μουσική, αλλά και από την ανατολική. Σ’ αυτή την παράσταση παίρνουμε τραγούδια από τη Μέση Ανατολή, από την Αρμενία, από την Παλαιστίνη, από το Λίβανο, σμυρνέικα, που τα γνωρίζουμε πολύ καλά και τα μπλέκουμε με τα δικά μας τραγούδια, τα οποία ουσιαστικά γεννήθηκαν απ’ αυτά, όπως είναι τα ρεμπέτικα ή και τα λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών, που γράφτηκαν πάνω σε δρόμους της Ανατολής. Έχει γίνει ένα ενδιαφέρον πάντρεμα, σαφώς με αναφορές και στη Μικρασιατική καταστροφή και στην προσφυγιά και στη μετανάστευση».

Η ιδέα της παράστασης είχε να κάνει με το γεγονός πως το ζήτημα της μετανάστευσης είναι και πάλι φλέγον στις μέρες μας;
Η ιδέα ήταν περισσότερο μια μουσική σκέψη, αλλά όλα αυτά προκύπτουν, γιατί μέσα απ’ αυτές τις μουσικές ανακαλύπτεις κοινά στοιχεία, πράγματα που δένουν τους λαούς… Όλους εμάς που έχουμε σχέση με τη μουσική, ό,τι έρχεται από την Ανατολή μας συγκινεί πάρα πολύ. Η ιδέα ήταν της Τατιάνας Παπαγεωργίου, που είναι και η μαέστρος μας σ’ αυτή την παράσταση.

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και ουτίστας, Αρμένικης καταγωγής αν και γεννημένος στη Συρία, Ηaig Υazdjian, που ζει και δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα, εξέφρασε τη χαρά του για τη σύμπραξη αυτή: «Κατ’ αρχήν είναι μεγάλη χαρά που βρεθήκαμε με τον Κώστα και, όπως κάθε φορά που βρίσκομαι με κάποιον, μαθαίνω κι άλλα πράγματα. Είναι εμπειρία να μαθαίνω ελληνικά τραγούδια, που τόσα χρόνια στην Ελλάδα, δεν είχα τολμήσει, από σεβασμό. Η παράσταση μας είναι πολύ όμορφη, γιατί περιέχει όλα αυτά που προανέφερε, τόσο και την Ανατολή, όσο και την Ελλάδα, που εμπεριέχει και τη Δύση και την Ανατολή».

Την παρέα συμπληρώνει με τη ξεχωριστή του παρουσία ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος παραδοσιακών κρουστών της Μέσης Ανατολής και συνθέτης, Rony Barrak, από το Λίβανο. Ένας καλλιτέχνης που μεσουρανεί στη Μέση Ανατολή και έχει εντυπωσιάσει σε διεθνή θέατρα την τελευταία εικοσαετία, δίνοντας δυναμική πνοή στη νταρμπούκα και εντάσσοντάς την ακόμα και σε συμφωνικές ορχήστρες, ως σολίστ με δικές του συνθέσεις. Ο Ronny Barrak, εκτός από τα κομμάτια στα οποία θα σολάρει και άλλα που είναι δικές του συνθέσεις, θα παίξει και στα υπόλοιπα, κάτι που του είναι εύκολο, λόγω της «συγγένειας», εξηγούν οι Κώστας Μακεδόνας & Ηaig Υazdjian.

Guest Star της βραδιάς, η Κατερίνα Πολέμη, συνθέτης, τραγουδίστρια αλλά και μουσικός, ενώ επί σκηνής θα βρεθεί, επίσης, μεγάλη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων (ούτι, νέι, κανονάκι, βιολί, νταρμπούκα, ανατολική ντάμπλα, ποντιακή λύρα και σάζι), που θα «συναντηθούν» με το μπουζούκι, το κοντραμπάσο, τα τύμπανα και το πιάνο.

Η μουσική και ενορχηστρωτική επιμέλεια ανήκει στην Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιανίστα και μουσικολόγο, γνωστή από τη συνεργασία της με το Μίκη Θεοδωράκη.

Info:


Δευτέρα 3 Απριλίου 2017
Ώρα έναρξης: 20.30

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 1, Αθήνα

Προπώληση Τicket 365, τηλ 211-1000365 & στα Ταμεία του Παλλάς Βουκουρεστίου 1
Τιμές εισιτηρίων 15, 20, 30, 45, 60 ευρώ

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!