«Μάγεψαν» Ζωή Τηγανούρια & Φιλαρμονική Δήμου Καλαμαριάς

(VIDEO & PHOTOS - ΛΙΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ) Μια «μαγική» βραδιά στην Καλαμαριά, με την Ζωή Τηγανούρια και την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

The «Last Tango» in Kalamaria…


Από «αρχαιοτάτων» χρόνων η ελληνική μουσική ήταν πάντα πλαισιωμένη από πολύ σημαντικούς «μαστόρους» του ακορντεόν όπως η Ευαγγελία Μαργαρώνη, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Γιώργος Κουλαξίζης, ο Τάκης Σούκας, ο Κώστας Σταματάκης, ο Γιώργος Κοινούσης (πριν ξεκινήσει τη διαδρομή του ως τραγουδιστής), o Νίκος Μπαξεβάνης και από τους νεώτερους ο Ηρακλής Βαβάτσικας, ο Dasho Kurti και η διεθνούς φήμης ακορντεονίστρια και συνθέτης Ζωή Τηγανούρια.

Την Ζωή Τηγανούρια είχαμε τη χαρά να την απολαύσουμε την Παρασκευή 25 Αυγούστου, σε μια συναυλία που διοργάνωσε με ελεύθερη είσοδο το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, στην κατάμεστη Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού της Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Παρά θιν’ αλός», που ξεκίνησαν πριν από 27 χρόνια και, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση, συνεχίζονται αδιαλείπτως…

Τραγούδησαν η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Πολυτίμη, που τον περασμένο Γενάρη παρουσίασε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάθε τέλος, μια αρχή…» σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια και ο νέος τραγουδοποιός Στάθη Γκαντζούρας, που έπαιξε ούτι και αυτή την εποχή προετοιμάζει τον πρώτο του δίσκο με συνθέσεις επίσης της Ζωής Τηγανούρια.

Συμμετείχε η ορχήστρα που συνοδεύει την ακορντεονίστρια στην καλοκαιρινή της περιοδεία και αποτελείται από τους Δημήτρη Καζάνη (βιολί), Γιάννη Ταυλά (κιθάρα), Γιώργο Πολίτη (μπάσο) και Στέλιο Γενεράλη (κρουστά).

Λίγα λόγια για τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς



Μαζί τους συνέπραξε η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς, υπό τη διεύθυνση του άοκνου μαέστρου της Γιάννη Κούκα. H Φιλαρμονική μας ιδρύθηκε το 1983 καλύπτοντας το κενό που άφησε η διάλυση της ιστορικής φιλαρμονικής του ιδρύματος «Αριστοτέλης». Από τότε, ακολουθεί μια δημιουργική πορεία, πραγματοποιώντας δεκάδες εμφανίσεις κάθε χρόνο όπως (αναφέρω ενδεικτικά): Η συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη τον Μάρτη του 1998, παρουσία του συνθέτη, η συμμετοχή της σε ντοκιμαντέρ της «ΕΤ 3» για το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι εμφανίσεις της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (1998, 1999, 2000), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 23 Μαρτίου 2001 και στην παράσταση του Νίκου Κυπουργού «Κηποθέατρο» τον Φλεβάρη του 2003, η σύμπραξή της με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας «Καποδίστριας», οι αποστολές της στη Σλοβακία (1989, 2001, 2005), Βουλγαρία (1994, 1995), Καναδά (1996), Η.Π.Α. (1997), Σουηδία (2000), Γερμανία (2002) και Ρουμανία (2009) και η συμμετοχή της στην πρόσφατη συναυλία αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Πρώτος μαέστρος ήταν ο αρχιμουσικός Κώστας Σαμσαρέλος, την τριετία 1989-1991 διηύθυναν διαδοχικά ο Κώστας Γεωργιάδης και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, ενώ από το Νοέμβριο του 1991 διευθύνει ο Γιάννης Κούκας…

Έχοντας το προνόμιο και την ευλογία να μεγαλώσω μέσα σε μια τέτοια ορχήστρα, μπορώ με βεβαιότητα να πω, ότι το μεγαλύτερο κέρδος της συμμετοχής σε παρόμοια μουσικά σχήματα, πέρα από την εκμάθηση του οργάνου και της μουσικής, είναι πως τα παιδιά, ακόμα και σήμερα, εν έτει 2017, δημιουργούν κανονικές σχέσεις και φιλίες, όπως παλιά… Χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση «υποβοηθημάτων», όπως μια ταμπλέτα ή ένα psp… (Δεν έχω κάτι με τα μέσα, η αλόγιστη χρήση τους με ενοχλεί).

Το πρόγραμμα της συναυλίας


Το πρόγραμμα της συναυλίας στηρίχθηκε σε εμπνευσμένες διασκευές της Ζωής Τηγανούρια, πάνω σε συνθέσεις γνωστών Ελλήνων και ξένων συνθετών καθώς και σε παραδοσιακές μελωδίες, μαζί με μια σειρά από δικά της ορχηστρικά, αλλά και τραγούδια, που πέρασαν στη δισκογραφία με φωνές ερμηνευτών όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Υφαντής, η Αρετή Κετιμέ και ο Μιχάλης Τζουγανάκης. Η ορχήστρα της Ζωής Τηγανούρια συμμετείχε σε όλα τα κομμάτια εκτός από το πρώτο.

1) La Llorona (Λαϊκό τραγούδι από το Μεξικό) Φιλαρμονική Δήμου Καλαμαριάς
2) Σε ένα άδειο χαρτί (Στάθης Γκαντζούρας) Στάθης Γκαντζούρας
3) Ζήτω (Ζωή Τηγανούρια - Ηλίας Κατσούλης) Στάθης Γκαντζούρας & Πολυτίμη
4) Flight on five (Ζωή Τηγανούρια) Ζωή & Φιλαρμονική

5) Τanguera (Mariano Mores) Ζωή
6) Tango pour Claude (Richard Galliano) Ζωή
7) Waltz Νο 2 (Dmitri Shostakovich) Ζωή & Φιλαρμονική
8) Kalashnikov (Goran Bregovic) Ζωή & Φιλαρμονική

9) Sous le ciel de Paris (Hubert Giraud - Jean Dréjac) Ζωή
10) La Cumparsita (Gerardo Matos Rodriguez) Zωή
11) Μesecina (Goran Bregovic) & Εσύ (Μανώλης Χιώτης) Ζωή
12) Last Tango by Zoe (Ζωή Τηγανούρια) Ζωή & Φιλαρμονική
13) Cinema Paradiso (Ennio Moriccone) Ζωή & Φιλαρμονική
14) Όνειρα κομμάτια (Ζωή Τηγανούρια - Μαρκέλλα Σελιανίτου) Πολυτίμη
15) Δυο χείλη κατακκόκινα (Ζωή Τηγανούρια - Χάρης Ρώμας) Πολυτίμη

16) Libertango (Astor Piazzola) Ζωή & Φιλαρμονική
17) Mahalageaska (Mahala Rai Banda) Ζωή & Φιλαρμονική
18) Του έρωτα το φως (Ζωή Τηγανούρια - Κώστας Μακεδόνας) Στάθης Γκαντζούρας & Πολυτίμη
19) Μπογδάνος - Ράικο - Μπαϊντούσκα (Παραδοσιακά) Ζωή
20) Μονοπάτια (Ζωή Τηγανούρια - Σταμάτης Μεσημέρης) Πολυτίμη & Ζωή
21) Σούστα (Παραδοσιακό) Ζωή
22) Greek mountains (Ζωή Τηγανούρια) Ζωή
23) Λιανοχορταρούδια (Παραδοσιακό) Ζωή
24) Βακχικό (Μάνος Αχαλινωτόπουλος) Ζωή
25) Σεράχ (Βασίλης Τσιτσάνης) & Παρουσίαση ορχήστρας / Ζωή & Φιλαρμονική
26) Έχε γεια Παναγιά (Παραδοσιακό) Πολυτίμη & Στάθης Γκαντζούρας
27) Kalashnikov (Goran Bregovic) Ζωή & Φιλαρμονική

- Oι φωτογραφίες είναι του Roman Filiev και του Παύλου Γαβριηλίδη. Ευχαριστούμε πολύ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!