Λένα Αλκαίου: Πρόβες με τη Φιλαρμονική & τα σύνολα του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά

(VIDEO & PHOTOS) Η ερμηνεύτρια θα συμπράξει με τα μουσικά σύνολα σε μια μεγάλη συναυλία, για την οποία μιλούν οι συντελεστές.
Λένα Αλκαίου: Πρόβες με τη Φιλαρμονική & τα σύνολα του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Η Λένα Αλκαίου με τους φίλους της κάτω στον Πειραιά»


Η Λένα Αλκαίου θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει γνωστές της επιτυχίες καθώς και τραγούδια μεγάλων δημιουργών. Τη βραδιά αυτή δε θα είναι μόνη στη σκηνή, αφού θα την πλαισιώσουν οι Πίτσα Παπαδοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιάννης Νικολάου, Πένυ Ξενάκη, Πένυ Μπαλτατζή και, σε ειδική συμμετοχή, η Μπέσσυ Μάλφα.

Αυτό που δίνει πρωτοτυπία στη συναυλία είναι η συμμετοχή -μεταξύ άλλων- των μουσικών συνόλων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και συγκεκριμένα της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά, της Μαθητικής Ορχήστρας Εγχόρδων και της Λαϊκής Ορχήστρας «Αρμονία».
DSC 0045 mikri
Η Λένα Αλκαίου με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Αρμονία»

Λίγες μέρες πριν τη συναυλία, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά για λίγα πλάνα από τις πρόβες της Λένας Αλκαίου, που μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Μιλώντας με τους υπεύθυνους μουσικούς - καθηγητές του Κέντρου, διαπίστωσα «ιδίοις όμμασι» την πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια που επιτελείται στους κόλπους του και ίσως δεν έχει βρει ακόμα το «φωτισμό» που της αρμόζει. Διαβάστε τι μας είπαν για τη συμμετοχή τους, αλλά και αλλά και το έργο τους στο πλαίσιο του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά:

Σέργιος Μαγιάτης
Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά

Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά βρίσκεται σε λειτουργία 18 χρόνια και απαρτίζεται από 46 επαγγελματίες μουσικούς. Μετά από παρότρυνση του Δήμαρχου και του ΟΠΑΝ συμμετέχουμε με πολλή χαρά σ’ αυτή τη συναυλία με την κυρία Λένα Αλκαίου, που έχει και φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι μεγάλη μας χαρά που θα συμπράξουμε σε τρία κομμάτια, προσεγγίζοντας το ευρύτερο ρεπερτόριο, με Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο & Διονύση Σαββόπουλο.

Η Φιλαρμονική συμμετέχει σε όλες τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις του Δήμου και όλων των φορέων της πόλης, συμπράττει με καλλιτέχνες, όπως στο παρελθόν με τον Μανώλη Μητσιά, τον Γιώργο Κοντραφούρη, τον Πασχάλη κ.ά. Επί δημαρχίας Σκυλίτση είχε κλείσει και επανασυστάθηκε επί δημαρχίας Αγαπίδη πριν 18 χρόνια και το λέω αυτό γιατί με δικό του πείσμα έμεινε. Μέχρι πριν λίγα χρόνια που ξανάνοιξε το Δημοτικό Θέατρο δεν υπήρχε άλλος φορέας που να παράγει πολιτισμό, παρά μόνο η Φιλαρμονική του Δήμου. Εκτελούμε περίπου 200 υπηρεσίες το χρόνο, από μουσική συντροφιά στους γέροντες των ΚΑΠΗ, μέχρι μουσικούς περίπατους την άνοιξη και το καλοκαίρι, ειδικά στις κάπως υποβαθμισμένες περιοχές του Πειραιά, ώστε να δίνεται ένα παράθυρο στον κόσμο να ξενοιάσει και να χαρεί, πέρα από την τηλεόραση και το ίντερνετ που μπορεί να είναι και μέσα προπαγάνδας κι αποβλάκωσης. Η Φιλαρμονική είναι 3 με 4 φορές την εβδομάδα στο δρόμο, παίζοντας για τους δημότες, πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις.

Βασίλης Μαστοράκης
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά

Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά είναι ένα ευρύ εκπαιδευτήριο. Λειτουργεί τα τελευταία 24 χρόνια. Χωρίζεται στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά που αφορά στα κλασσικά όργανα και στα Μουσικά Εργαστήρια που αφορούν στα λαϊκά όργανα, τη τζαζ μουσική, τη μοντέρνα και όλο το υπόλοιπο κομμάτι της. Συμπράττουμε κι εμείς με τη Λένα Αλκαίου, περισσότερο ως Μουσικό Εργαστήρι, με την Κιθαριστική Ορχήστρα Πειραιά που αριθμεί 30 άτομα, τη λαϊκή ορχήστρα «Αρμονία» στην οποία «ηγείται» ο Λάμπρος Κουκουβής και την Μαθητική Ορχήστρα Εγχόρδων που επιμελείται η Σταυρούλα Μέντη και στην οποία συμμετέχουν 15 μικρά παιδιά. Τις διασκευές και την ενορχήστρωση της Κιθαριστικής Ορχήστρας έχει επιμεληθεί ο καθηγητής μας Αντώνης Μυτακίδης.

Η νέα γενιά δείχνει ενδιαφέρον να μάθει μουσική και πρέπει να μάθει μουσική, περισσότερο για την καλλιέργειά της, ξεκινώντας ήδη από την ηλικία των τριών ετών. Εδώ στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά δίνεται η ευκαιρία να σπουδάσει κάποιος, να γίνει επαγγελματίας, αν θέλει να προχωρήσει και να φτάσει όπου μπορεί. Να πάρει το δίπλωμά του, το πτυχίο του, μετά να εργαστεί, να συμμετέχει σε κλασσικές ορχήστρες, μόνος του ως σολίστ, να μπει στο εκπαιδευτικό σύστημα, να έχει μια αποκατάσταση σαν μουσικός. Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά Πολλοί δίνει αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών και οι απόφοιτοι είναι πλήρως κατοχυρωμένοι. Πολλοί γνωστοί μουσικοί έχουν αποφοιτήσει από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, που φτιάχτηκε στα πρότυπα μιας μουσικής ακαδημίας με απόλυτη σοβαρότητα, ακόμα και από πλευράς κτιριακής υποδομής.

Στέλιος Γκόλγκαρης
Διευθυντής των Μουσικών Εργαστηρίων του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών

Στα Μουσικά Εργαστήρια οι μαθητές κυρίως επιλέγουν το μπουζούκι ως πρώτο όργανο, δευτερευόντως αρμόνιο ή ηλεκτρικές κιθάρες και ντραμς. Θεωρώ απαραίτητο να υπάρχει Μουσικό Εργαστήρι σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο, καθώς τα κλασσικά ωδεία είχαν πιο συντηρητικές απόψεις και αντιλήψεις. Κι εδώ έγκειται η καινοτομία του Μουσικού Κέντρου. Ήταν το πρώτο Ωδείο που θεσμοθέτησε τα Μουσικά Εργαστήρια σε επαγγελματική βάση, όπως δηλαδή είναι το Berklee. Ιστορικά να σου πω ότι το Ωδείο Αθηνών υιοθέτησε επίσης αυτό το μοντέλο πολύ αργότερα.

Λένα Αλκαίου

Όλη η προσπάθεια που γίνεται εδώ έχει τρομερό ενδιαφέρον και θέλω να πω ότι κι εγώ ανακάλυψα ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους τώρα, με αφορμή τη συναυλία, παρ’ όλο που γεννήθηκα και ζω στον Πειραιά. Ντρέπομαι που το λέω, αλλά πρέπει να βγουν προς τα έξω αυτοί οι άνθρωποι γιατί αγωνίζονται και κάνουν πολιτισμό και δεν το γνώριζα ούτε εγώ που είμαι στο χώρο αυτό. Η Φιλαρμονική του Δήμου είναι από τις καλύτερες και υπάρχουν παιδιά, αυτά που θα παίξουν στο Βεάκειο, που παίζουν άρτια και είναι το μέλλον. Η συναυλία είναι μια καλή αφορμή να βγει προς τα έξω η προσπάθειά τους, γιατί η μουσική και ο πολιτισμός δεν είναι απλώς κόπος σωματικός, είναι ψυχικός. Δίνεις κομμάτι από τη ψυχή σου. Ο κόπος είναι διπλός, λοιπόν, όταν πρόκειται για μουσική.
DSC 0056 mikri
Βασίλης Μαστοράκης - Σέργιος Μαγιάτης - Στέλιος Γκόλγκαρης

Συμμετέχουν επίσης:


Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro και το συγκρότημα «Ήχοι απ’ το λιμάνι». Η παρουσίαση της βραδιάς θα γίνει από τον Χάρη Ρώμα. Μαέστρος ο Νίκος Κούρος. Θα παρευρεθεί ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος θα βραβευθεί από τον δήμο Πειραιά.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στον Φιλανθρωπικό Όμιλο «Αγκαλιάζω».

Info:


Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Βεάκειο Θέατρο
Ώρα 21.00

Προπώληση καθώς και για άνεργους 12€
Γενική Είσοδος 14€

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!