Κότσιρας, Μικρούτσικος & Ιωάννου – Παρουσίαση δίσκου (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(VIDEO & PHOTOS) «Ειλικρινά, σκέφτηκα πως δεν γίνεται αυτή η συνεργασία να μην κλείσει με έναν δίσκο», ανέφερε ο Θάνος Μικρούτσικος
Κότσιρας, Μικρούτσικος & Ιωάννου – Παρουσίαση δίσκου (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ) Φωτογραφία: Μαρία Φιλιππάκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
στη συνέντευξη τύπου – παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη νέα δουλειά «που φιλοδοξεί να κερδίσει τη θέση της στη μακρά & ακριβή ιστορία των δίσκων – κύκλων τραγουδιών, βασισμένων στο τρίπτυχο: συνθέτης – στιχουργός – ερμηνευτής».

Πρόκειται για έναν δίσκο, σε παραγωγή της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ, με γενικό τίτλο «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει» και δέκα νέα τραγούδια σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου – εκτός ενός, όπου τους στίχους υπογράφουν ο Άλκης Αλκαίος και ο Οδυσσέας Ιωάννου – που ερμηνεύονται από τον «πολυφασματικό και ολοκληρωμένο ερμηνευτή», όπως δικαίως τον χαρακτήρισε ο Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννη Κότσιρα. Περιλαμβάνεται, επίσης, το τραγούδι «Θες έναν κόσμο πιο μεγάλο» των Μικρούτσικου – Ιωάννου που σε πρώτη εκτέλεση ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Η παρουσίαση της νέας αυτής δισκογραφικής δουλειάς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου 2014 στο Ίδρυμα Φίλιππου Νάκα, όπου μίλησαν οι συνδημιουργοί της, Θάνος Μικρούτσικος και Οδυσσέας Ιωάννου, ο Γιάννης Κότσιρας και η πρόεδρος της ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ, Μαργαρίτα Μάτσα, ενώ παρευρέθηκαν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

Η Μαργαρίτα Μάτσα σημείωσε πως «πρόκειται για μια παραδοσιακά δισκογραφημένη δουλειά, όπου τρεις άνθρωποι κάθονται ένα χρόνο και πάνω και ετοιμάζουν μια ολοκληρωμένη δουλειά με λόγο και ουσία».

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη σειρά του, αφού μίλησε για τη δισκογραφία, προ και μετά κρίσης, και για την παρούσα ανυπαρξία δισκογραφικής βιομηχανίας, αλλά και κοινωνικών δομών, εξήγησε το λόγο που αποφάσισε να κάνει αυτή την έκδοση, συγκεντρώνοντάς τον πάνω στο Γιάννη Κότσιρα και τις ευρέως φάσματος ερμηνευτικές του ικανότητες. Αναφερόμενος δε στον Οδυσσέα Ιωάννου τόνισε πως «Μετά τον θάνατο του Αλκαίου είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στη ζωντανή στιχουργική στην Ελλάδα» και πως σε αυτόν το δίσκο «ο Οδυσσέας είναι και αναγνωρίσιμος και απρόβλεπτος». Προέτρεψε, τέλος, το κοινό σε ουσιαστική ακρόαση του υλικού «αλά παλαιά», κατά μόνας ή και με παρέα, ζητώντας 45 λεπτά από το χρόνο τους.

Όπως είπε ο Οδυσσέας Ιωάννου με τη σειρά του, δε θα μπορούσε να αγνοήσει την πορεία και το χάρισμα του Γιάννη Κότσιρα και θέλησε να γράψει λαϊκά τραγούδια, με ακαριαίο λόγο, χωρίς «ποιητική». Εν τέλει, δεν «του βγήκε», τόνισε όμως πως το ζητούμενο είναι να είσαι πειστικός, κάνοντας κάθε στιγμή αυτό που πραγματικά είσαι και όντως υπήρξε πολύ ειλικρινής με το αίσθημά του, την εποχή που έγραφετα τραγούδια του δίσκου. «Τα τραγούδια έχουν λαϊκό πρόσημο κυρίως λόγω της μουσικής του Θάνου, ενώ οι ερμηνείες είναι υποδειγματικές. Νιώθω ευτυχής που δούλεψα ξανά με το Θάνο, με τον οποίο έχουμε έτσι κι αλλιώς μέλλον κι ελπίζω να έχουμε μέλλον και με το Γιάννη» κατέληξε.

Ο Γιάννης Κότσιρας εξέφρασε τη μεγάλη τιμή που ένιωσε συνεργαζόμενος με το Θάνο Μικρούτσικο & τον Οδυσσέα Ιωάννου και πρόσθεσε «Μου δίνεται η ευκαιρία να αφιερώσω τον καλύτερο δίσκο που έχω κάνει ως τώρα σε ανθρώπους ή μάλλον σε έναν άνθρωπο που δεν ξέρω αν θα μπορέσω να του ξαναφιερώσω δίσκο, τουλάχιστον όσο είμαι εν ζωή», αναφερόμενος στο Δημήτρη Μητροπάνο. Συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν ξεκίνησα το ’90, στο τραγούδι με έβαλε ο Χρήστος Κωνσταντίνου, ο οποίος μου άφησε μεγάλη κληρονομιά. Μου είχε πει, λοιπόν, μη βάλεις ποτέ τον τραγουδιστή πάνω από το τραγούδι. Τότε δεν είχα καταλάβει τι σημαίνει αυτή η κουβέντα. Μεγαλώνοντας το κατάλαβα και δεν είναι κάτι που μπορώ να εξηγήσω πρακτικά, απλά το κάνω. Θεωρώ ότι ο τραγουδιστής πάντα ήταν ένα σολιστικό όργανο. Καλό, μέτριο… όποιος θέλει μπορεί να το κρίνει. Πάντως, αυτό νιώθω ότι είμαι, δεν ένιωσα ποτέ πάνω από το τραγούδι, αλλά μέρος του».

«Εγώ δεν έχω μάθει να μιλάω. Έχω μάθει να τραγουδάω. Κι αυτό ήθελα να κάνουμε σήμερα, γιατί ό,τι θυμόμαστε δε θα πεθάνει ποτέ», κατέληξε ο Γιάννης Κότσιρας και το σκηνικό άλλαξε. Ο Θάνος Μικρούτσικος πήρε τη θέση του στο πιάνο, ο Βαγγέλης Μαχαίρας στο μπουζούκι και ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και συνόδευσαν το Γιάννη Κότσιρα σε έξι από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει», δίνοντας μια πρώτη, ζωντανή γεύση της ευαισθησίας του στίχου του Οδυσσέα Ιωάννου και του δυναμισμού της μουσικής του Θάνου Μικρούτσικου με την αγαπημένη, πολυδιάστατη φωνή του Γιάννη Κότσιρα. Ακούστε τα στο βίντεο που ακολουθεί.

Εμείς, απ’ την πλευρά μας, ευχόμαστε ο δίσκος αυτός, που μας εντυπωσίασε από την πρώτη ακρόαση, να βρει το στόχο των συντελεστών του, όποιος κι αν είναι αυτός και, φυσικά, θα επανέλθουμε με περισσότερα.

Φωτογραφίες: Μαρία Φιλιππάκη | Φωτογραφίες & βίντεο: Κίκα Α. Ρόκα

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!