Κώστας Παπαδόπουλος & Ανδρέας Καρακότας «Η φωνή του τρίχορδου κι εμείς» στη Θεσσαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Το αδιαχώρητο πραγματοποιήθηκε στην «Πριγκηπέσσα», από τους Θεσσαλονικείς που παραβρέθηκαν στη μουσική σκηνή της πόλης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
την Τρίτη και την Τετάρτη το βράδυ, για να παρακολουθήσουν τη μουσική παράσταση «Η φωνή του τρίχορδου κι εμείς» με τον σπουδαίο Κώστα Παπαδόπουλο στο μπουζούκι, τον Ανδρέα Καρακότα στο τραγούδι, τον Αλέξη Βάκη στο πιάνο και, ειδικά για τις παραστάσεις της Θεσσαλονίκης, τον Δημήτρη Σφίγγο στην κιθάρα και την Βίκυ Καπλάνη που τραγούδησε. Η επιμέλεια και η παρουσίαση του προγράμματος ήταν της φιλολόγου Βίκυς Παπαπροδρόμου (η οποία δημιούργησε και επιμελείται την ιστοσελίδα «Το τρίχορδο της ψυχής μας» που είναι αφιερωμένη στον Κώστα Παπαδόπουλο). Όπως μάθαμε, μετά από απαίτηση του κοινού, προστέθηκε και τρίτη παράσταση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Η παράσταση «Η φωνή του τρίχορδου κι εμείς» είναι μια αναδρομή στα 60 χρόνια παρουσίας του Κώστα Παπαδόπουλου στο ελληνικό τραγούδι, με αναφορές στις περισσότερες από τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς.

Παρακολουθώντας την παράσταση της Τετάρτης, είχαμε την τύχη να ακούσουμε, εκτός από τις μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες, κάποια τραγούδια που δεν έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά… Κι αυτό ήταν, τουλάχιστον για μένα, το «ατού» του προγράμματος. Δεν ξέρω, για παράδειγμα, σε ποιους χώρους μπορείς να ακούσεις κομμάτια όπως το «Μια νυχτερίδα στη σκεπή» από τα «Λαϊκά» του Μίκη και του Μάνου Ελευθερίου ή την «Αμαρτωλή» του Βασίλη Δημητρίου από τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» ή ακόμα τον «Αρτέμη» και την «Παλιά Σωκράτους» του Απόστολου Καλδάρα από τις «Μπαλάντες του περιθωρίου», τα οποία (τα δυο τελευταία) ήταν και τα μόνα, από όσα ακούστηκαν, που δεν έπαιξε στη δισκογραφία ο Παπαδόπουλος. Είχαν ηχογραφηθεί βεβαίως το 1990, από τον Ανδρέα Καρακότα, για τις ψυχωμένες ερμηνείες του οποίου έχω γράψει επανειλημμένα. Ο Ανδρέας είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, που, για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, δεν «εισέπραξαν» αυτό που τους αναλογεί…

Για τον Κώστα Παπαδόπουλο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Και μόνο το όνομά του ήταν σοβαρό κίνητρο για να βρεθεί κάποιος αυτές τις μέρες στην «Πριγκηπέσσα». Όσο για τα ταξίμια του, στην εισαγωγή αρκετών τραγουδιών, αλλά και ένα ταξίμι διάρκειας, περίπου, εννέα λεπτών, μέσα στο οποίο άλλαξε τέσσερις με πέντε λαϊκούς δρόμους και με αυτό έκλεισε το πρόγραμμα, δεν έχω λόγια…

Το πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, όπως η ξενιτιά, η φτώχεια, το σπίτι, ο έρωτας… Ουσιαστικές οι παρεμβάσεις της Βίκυς Παπαπροδρόμου, ανάμεσα στα τραγούδια, με πρόσθετα ιστορικά στοιχεία για αυτά που θα ακούγονταν… Αν και ήταν ένα πρόγραμμα που στήθηκε με βάση τις συνεργασίες του Κώστα Παπαδόπουλου με τους δημιουργούς, θεωρώ πως έλειψαν κάποια από τα πολλά τραγούδια που ερμήνευσε στη δισκογραφία ο Στέλιος Καζαντζίδης, με τη συνοδεία του Παπαδόπουλου στο μπουζούκι. Νομίζω επίσης, πως σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αναδρομής, χωρούσαν κάποιες από τις δημιουργίες του, όπως η «Κοκκινιά 1955», το «Για μια καλύτερη ζωή», το «Ξημέρωσε στις λαγκαδιές» ή «Το καφενείο του Ανδρέα». Αν και δεν είναι πολλά τα τραγούδια που έχει συνθέσει ο Παπαδόπουλος (ορισμένα με τη συνδρομή του ομοτέχνου του Λάκη Καρνέζη) νομίζω πως έχουν θέση σε μια τέτοια αναδρομή. (Την Τετάρτη βέβαια, μετά από «απαίτηση» του κοινού, μας «κέρασε» ένα μικρό οργανικό μέρος από τις «Λαγκαδιές»).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε γύρω στις 11:30, με τη γνωστή μισάωρη καθυστέρηση, που, δυστυχώς, είναι πλέον καθεστώς στα νυχτερινά προγράμματα, ενώ το εκτενές 40λεπτο διάλειμμα, παρέτεινε τη διάρκεια του, μέχρι τις τρεις τα χαράματα. Για τη βαβούρα που επικρατούσε στο χώρο, ειδικά από μια συγκεκριμένη μικρή μερίδα πελατών, δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Απλά, έχω την αίσθηση, πως έγινε η αιτία για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, σχεδόν, μια ώρα νωρίτερα απ’ ότι τέλειωσε την Τρίτη… Δυστυχώς σ’ αυτό τον τόπο, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ...

Ανάμεσα στους θεατές διακρίναμε τον Γιώργο Ζήκα, τον Χρήστο Μητρέντζη καθώς και άλλους μουσικούς της Θεσσαλονίκης…

Το πρόγραμμα είχε αναλυτικά ως εξής:

Μέρος 1ο

1) Μια παρέα είμαστε (Γιώργος Χατζηνάσιος-Μιχάλης Μπουρμπούλης)
2) Απόψε φθινοπώριασε (Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Γκάτσος)
3) Ξύπνησε η πόλη (Γιάννης Σπανός-Λευτέρης Παπαδόπουλος) Βίκυ Καπλάνη
4) Πού θα πάει πού (Γιώργος Χατζηνάσιος-Τάσος Οικονόμου)
5) Παραπονεμένα λόγια (Γιάννης Μαρκόπουλος-Μάνος Ελευθερίου)
6) Μην κλαις (Ηλίας Ανδριόπουλος-Μιχάλης Μπουρμπούλης) Βίκυ Καπλάνη
7) Η μάνα του Αλέξανδρου (Γιάννης Μαρκόπουλος-Πάνος Θεοδωρίδης)
8) Αρτέμης (Απόστολος Καλδάρας)
9) Η παλιά Σωκράτους (Απόστολος Καλδάρας-Κώστας Βίρβος)
10) Πού ‘ναι τα χρόνια (Σταύρος Κουγιουμτζής-Άκος Δασκαλόπουλος)
11) Το τραγούδι των κοντραμπατζήδων (Χρήστος Λεοντής-Federico Garcia Lorca-απόδοση: Λευτέρης Παπαδόπουλος)
12) Ήρθατε σαν κύματα (Λουκιανός Κηλαηδόνης-Νίκος Γκάτσος)
13) Οι μοιραίοι (Μίκης Θεοδωράκης-Κώστας Βάρναλης)
14) Στράτα τη στράτα (Μίκης Θεοδωράκης-Νίκος Γκάτσος)
15) Οι μοίρες (Σταμάτης Κραουνάκης-Λίνα Νικολακοπούλου) Βίκυ Καπλάνη
16) Το πεπρωμένο (Βασίλης Δημητρίου)
17) Μέσα στο παλιό μου σπίτι (Δήμος Μούτσης-Μάνος Χατζιδάκις)
18) Μια νυχτερίδα στη σκεπή (Μίκης Θεοδωράκης-Μάνος Ελευθερίου)
19) Όνειρο παιδιών της γειτονιάς (Οδός ονείρων) (Μάνος Χατζιδάκις)
20) Αύριο πάλι (Δήμος Μούτσης-Νίκος Γκάτσος)
21) Στρώσε το στρώμα σου (Μίκης Θεοδωράκης-Ιάκωβος Καμπανέλλης)
22) Χορός του Ζορμπά (Μίκης Θεοδωράκης)

Μέρος 2ο

1) Είν’ αρρώστια τα τραγούδια (Σταύρος Ξαρχάκος-Μάνος Ελευθερίου)
2) Θέλω να τα πω (Άκης Πάνου)
3) Μάνα μου Ελλάς (Σταύρος Ξαρχάκος-Νίκος Γκάτσος)
4) Το δίχτυ (Σταύρος Ξαρχάκος-Νίκος Γκάτσος) Βίκυ Καπλάνη
5) Χαροκόπου 1942-1953 (Στις παράγκες) (Άκης Πάνου)
6) Πάλιωσε το σακάκι μου (Βασίλης Τσιτσάνης)
7) Στο στενό δρομάκι (Σε τούτο το στενό) (Γρηγόρης Μπιθικώτσης-Δημήτρης Γκούτης)
8) Στου Μπελαμή το ουζερί (Γρηγόρης Μπιθικώτσης-Κώστας Βίρβος)
9) Ο μπαγλαμάς (Γιάννης Σπανός-Λευτέρης Παπαδόπουλος)
10) Η πιο μεγάλη ώρα (Άκης Πάνου) Βίκυ Καπλάνη
11) Βρέχει φωτιά στη στράτα μου (Μίμης Πλέσσας-Λευτέρης Παπαδόπουλος)
12) Δεν ξέρω πόσο σ’αγαπώ (Απόστολος Καλδάρας-Χρήστος Αργυρόπουλος) Βίκυ Καπλάνη
13) Αμαρτωλή (Βασίλης Δημητρίου)
14) Μα είναι και Θεός (Σταύρος Τζουανάκος-Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Βίκυ Καπλάνη
15) Έξω φυσάει και βρέχει (Σταύρος Ξαρχάκος-Λευτέρης Παπαδόπουλος)
16) Ξημερώνει (Μίκης Θεοδωράκης-Κώστας Τριπολίτης)
17) Σόλο μπουζούκι (Κώστας Παπαδόπουλος)

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν πρόκειται για σύμπτωση αλλά και την προηγούμενη φορά που παρακολούθησα τον Κώστα Παπαδόπουλο με τον Ανδρέα Καρακότα στην «Πριγκηπέσσα», στις 16 Απριλίου 2014, έπαιζαν ο Π.Α.Ο.Κ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για το κύπελλο Ελλάδος… Τότε ο Π.Α.Ο.Κ. είχε κερδίσει 1-0… Χθες, μέσα στο Καραϊσκάκη, πήρε το 1-2…. Τελικά ένας Κοκκινιώτης, όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, μάλλον αποδεικνύεται γουρλής, για την ομάδα της συμπρωτεύουσας…..

Η φωτογραφία προέρχεται από την εμφάνιση του Κώστα Παπαδόπουλου με τον Ανδρέα Καρακότα στην «Πριγκηπέσσα» στις 16 Απριλίου 2014. (Φωτο: Ελπίδα Δεσποινιάδου) | Video: Θανάσης Γιώγλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!