Καζαντζής, Βελεσιώτου - «Τα παιδιά της άλλης όχθης»

Η παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιώργου Καζαντζή με την Φωτεινή Βελεσιώτου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σ’ ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον σε γνωστό bar στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου δίσκου του Γιώργου Καζαντζή «Τα παιδιά της άλλης όχθης» με τραγουδίστρια τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Συμμετέχουν επίσης με ένα τραγούδι ο «βετεράνος» Γιώργος Μπαγιώκης, η εξαιρετική και ελπιδοφόρα νέα τραγουδίστρια Αλεξία Χρυσομάλλη, που στολίζει μια σύνθεση του Καζαντζή με τους βοκαλισμούς της, καθώς κι ο ίδιος ο συνθέτης που καταθέτει τα φωνητικά της ψυχής του σε ένα ορχηστρικό.

Σε ένα τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη συμμετέχει η σχολική χορωδία του Ασύλου του Παιδιού υπό τη διεύθυνση της Πηνελόπης Μενούνου.

Ο δίσκος περιέχει 11 νέες συνθέσεις, 3 επανεκτελέσεις, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι «Μέλισσες», ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια των τελευταίων χρόνων, σημείο αναφοράς της συνεργασίας του συνθέτη με την τραγουδίστρια και αφορμή για τη δημιουργία αυτής της δουλειάς.

Ανάμεσα στους στιχουργούς υπάρχουν οι υπογραφές του Μανώλη Ρασούλη, σε μια από τις τελευταίες του δημιουργίες, του Θωμά Κοροβίνη και του Μάνου Ελευθερίου σε δυο τραγούδια, μεταξύ των οποίων το «Οι πρίγκιπες του τραγουδιού» που είναι αφιερωμένο στους ρεμπέτες.

1. Οι πρίγκιπες του τραγουδιού (στίχοι Μάνος Ελευθερίου)
2. Άγγελος ή μάγισσα (στίχοι Μαρία Κοσσυφίδου)
3. Φτερουγίσματα (στίχοι Γιάννης Τσατσόπουλος)
4. Τι ξέρεις για τα όνειρα (στίχοι Μάνος Ελευθερίου)
5. Μέλισσες (στίχοι Ελένη Φωτάκη)
6. Μυστικό (στίχοι Γιάννης Τσατσόπουλος)
7. Ένα βράδυ στο Πλατώ (στίχοι Μανώλης Ρασούλης)
8. Κυρά της λεμονιάς (στίχοι Μαρία Κοσσυφίδου) Γιώργος Μπαγιώκης
9. Σμαράγδινα (στίχοι Ελένη Φωτάκη)
10. Τα παιδιά της άλλης όχθης (στίχοι Θωμάς Κοροβίνης)
11. Αυτή τη θάλασσα (στίχοι Πόλυς Κυριάκου)
12. Ελεγεία (Οργανικό) φωνή Γιώργος Καζαντζής
13. Θεσσαλονίκη - Πόλη της αιώνιας ήβης (στίχοι Γιάννης Τσατσόπουλος) Συμμετέχει η σχολική χορωδία του Ασύλου του Παιδιού
14. Το βαλς της σιωπής (Οργανικό) βοκαλισμοί Αλεξία Χρυσομάλλη
15. Φωτιά στον Νέρωνα (στίχοι Ειρήνη Νικολάου)

Ο Καζαντζής για άλλη μια φορά, συνδυάζει με επιτυχία τις επιρροές του από το Μάνο Χατζιδάκι και το «δυτικό» τραγούδι, με την ανατολή, το λαϊκό τραγούδι, το ζεϊμπέκικο και το τσιφτετέλι. Σε μια παράγραφο από το δελτίο τύπου αποτυπώνεται πολύ εύστοχα το μουσικό ύφος του δίσκου:

Στα «παιδιά της άλλης όχθης» ο Γιώργος Καζαντζής αναζητά την Φωτεινή στον κοινό τόπο του μουσικού τους κόσμου. Την συναντά στην μπαλάντα, στο ζεϊμπέκικο το χασάπικο το τσιφτετέλι… την ζαλίζει με τους οργανικούς ρόλους την χάνει με τις πολυρυθμίες την ξαναβρίσκει στο ρεφραίν, την τσιτώνει με την ανατροπή του στίχου, την κατευνάζει με τις ατμόσφαιρες, κι έτσι υποδόρια κι αέναα, μπροστά και πίσω απ’ το περιθώριο αποτυπώνουν κι εκφράζουν τη ζωή με το τραγούδι τους.

Από τους ελάχιστους δημιουργούς που δεν έχουν πάρει τον κατήφορο για την Αθήνα και «κρατάνε Θερμοπύλες» ζώντας και δημιουργώντας στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Καζαντζής, όπως είπε στην αρχή της εκδήλωσης, η σύνθεση των τραγουδιών και η κυκλοφορία ενός cd αποτελεί ανάσα για τον καλλιτέχνη. Τόνισε επίσης πως τα cd κυκλοφορούν πλέον, αποκλειστικά και μόνο για να προωθήσουν τις ζωντανές εμφανίσεις. Αναφερόμενος στη νέα του δουλειά είπε πως το cd αυτό είναι αποτέλεσμα της χημείας του με την τραγουδίστρια, γεγονός που αποδείχθηκε τόσο από την επιτυχία που είχαν οι «Μέλισσες», όσο και από τη συνεργασία τους στις ζωντανές εμφανίσεις.


Η ερμηνεία της Φωτεινής στα live, απέφερε και τη νέα ηχογράφηση τριών τραγουδιών που είχαν πρωτοπεί ο Ανδρέας Καρακότας («Φτερουγίσματα»), ο Μιχάλης Παπαζήσης («Θεσσαλονίκη-Πόλη της αιώνιας ήβης») και η Λιζέτα Καλημέρη («Μυστικό»). Κλείνοντας την ομιλία του ο Καζαντζής τόνισε πως ότι και να συμβαίνει γύρω μας, το τραγούδι δεν πεθαίνει ποτέ…


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, ο φιλόλογος, μουσικός και συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης καθώς και ο συγγραφέας δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, που αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση του ρεμπέτικου με το ελαφρό τραγούδι, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί οι πολιτικοί να μας τραβάνε πίσω, αλλά εμείς πηγαίνουμε μπροστά με την τέχνη…»


Στη συνέχεια ο συνθέτης στο πιάνο με τους Κώστα Τσούγκρα στο ακορντεόν, Δημήτρη Γουμπερίτση στο κοντραμπάσο, Παύλο Παφρανίδη στο μπουζούκι και τη Φωτεινή Βελεσιώτου φυσικά, παρουσίασαν ζωντανά οκτώ από τα τραγούδια του δίσκου. Η Φωτεινή, με την αρχέγονη και αψιμύθιαστη φωνή της, έχει κάτι από τη στόφα των παλιών τραγουδιστριών, όπως η Μπέλλου ή η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, χωρίς όμως να μιμείται καμία. Σε αντίθεση με την «ευλύγιστη» και «εύθραυστη» φωνή της Αλεξίας Χρυσομάλλη, η οποία μάγεψε τους παραβρισκόμενους τραγουδώντας στο κλείσιμο της βραδιάς, τόσο το καινούργιο «Βαλς της σιωπής», όσο και τα παλαιότερα «Το πέταγμα», «Σεντόνια δίχτυα», «Χειμωνανθός» και «Ήτανε αέρας».


Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Εύη Καζαντζή (τσέλο), Αναστασία Ζαχαριάδου (κανονάκι), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι, μαντολίνο, μπαγλαμά), Θάνος Καζαντζής (τύμπανα, κρουστά), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κόντρα μπάσο), Κώστας Θεοδώρου (κόντρα μπάσο στο 6), Γιώργος Καζαντζής (πιάνο, κιθάρες), Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρα στο 13), Αντώνης Κουμανδράκης (κιθάρα στο 3), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Παναγιώτης Ανδρέογλου (μπαγιάν στο 14), Θύμιος Ατζάκας (ούτι), Τάκης Φαραζής (πιάνο στο 6), Αλέξης Κεχαγιάς (τρομπέτα), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν).


Η ενορχήστρωση έγινε από το συνθέτη, ενώ στα κομμάτια 4, 7, 12 υπάρχουν ιδέες στο βιολί από τον Κυριάκο Γκουβέντα, στα 1,4,7 στο ακορντεόν από τον Κώστα Τσούγκρα και στο 8 από τον Θύμιο Ατζακά στο ούτι. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο studio Polytropon από το συνθέτη, ενώ η μίξη από το Θάνο Καζαντζή και τον Αργύρη Παπαγεωργίου στα 1, 2 & 9.

Ευχαριστούμε τον Μάκη Ιωακειμίδη για τις φωτογραφίες και το Θοδωρή Χαϊκάλη για το video από την παρουσίαση του δίσκου.

Φωτογραφίες
2. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Θωμάς Κοροβίνης
3. Γιώργος Καζαντζής, Παύλος Παφρανίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κώστας Τσούγκρας
4. Αλεξία Χρυσομάλλη, Κώστας Τσούγκρας
5. Γιώργος Καζαντζής, Θανάσης Γιώγλου

Video
«Οι πρίγκιπες του τραγουδιού» (Γιώργου Καζαντζή - Μάνου Ελευθερίου) & «Ένα βράδυ στο Πλατώ» (Γιώργου Καζαντζή - Μανώλη Ρασούλη).

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!