Κατερίνα Γώγου – Παρουσίαση στο Passport

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Χθες, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση για την πολυσυλλεκτική έκδοση αφιερωμένη στην ποιήτρια και ηθοποιό Κατερίνα Γώγου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
στον πολυχώρο πολιτισμού Passport του Πειραιά με τον Άγγελο Σφακιανάκη (παραγωγό δίσκων & τραγουδοποιό) και τον Οδυσσέα Ιωάννου (στιχουργό & ραδιοφωνικό παραγωγό) στο πάνελ. Μια πολυσυμμετοχική δουλειά που περιέχει 20 μελοποιημένα ποιήματα από γνωστούς, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς αποτέλεσμα ειλικρινής αγάπης, αλληλεγγύης και κατανόησης όλων των δημιουργών όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Άγγελος Σφακιανάκης.


Και οι δύο «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης, στάθηκαν στη γνωριμία τους με τη Γώγου και τον χαρακτήρα της αλλά και στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη δουλειά. Ηθικός αυτουργός της ιδέας αυτής ο στιχουργός και σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας που είχε ξεκινήσει μέσω διαδυκτίου μια «ανοιχτή πρόσκληση» για όσους ανθρώπους της μουσικής ενδιαφέρονταν να μελοποιήσουν ποιήματα της Γώγου.

Η ιδέα είχε ξεκινήσει αρχικά ως δισκογραφική παραγωγή. Έρχεται η σειρά της Βάσως Αλαγιάννη, η οποία κάποια στιγμή ανέφερε στον Άγγελο Σφακιανάκη για την ιδέα αυτή και ο τελευταίος με την ιδέα του βιβλίου-cd «μπαίνει» στην παρέα και ξεκινάει η διαδικασία παραγωγής. Δεν λέιψανε σαφώς τα εμπόδια που έχουν παρουσιαστεί στο ευρύτερο δισκογραφικό τοπίο και στους εκδοτικούς οίκους αλλά μια ξαφνική σκέψη του Άγγελου Σφακιανάκη χτυπάει και την πόρτα της «Οδός Πανός» και του ποιητή Γιώργου Χρονά ο οποίος –προς τιμήν του- ανέλαβε την έκδοση αδιαπραγμάτευτα όπως είπε χαρακτηριστικά τη στιγμή που άλλοι εκδότες βγάζαν «χαρτί και στυλό» υπολογίζοντας πως τελικά… «δεν βγαίνει»!!! Στο σημείο αυτό προστίθεται στην καλλιτεχνική παρέα και ο εξαίρετος Πέτρος Παράσχης με την προσωπική του μαεστρία στη φιλοτέχνηση μουσικών εκδόσεων δίνοντας –κατά τη γνώμη μου- και το ιδανικότερο «περιβάλλον-ύφος» για την ποίηση της Γώγου.

Στη συνέχεια οι δημιουργοί των τραγουδιών παίρναν τη θέση τους στη σκηνή μετά την κάθε απαγγελία ποιημάτων από τις ηθοποιούς Ιωάννα Παππά και Κωνσταντίνα Τάκαλου. Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Τάκης Γραμμένος, Σαβίνα Γιαννάτου, Τάσος Ρωσόπουλος και Βασιλική Καρακώστα απέδωσαν κάποια από τα τραγούδια του δίσκου με την τελευταία να εκπλήσσει με τη διασκευή για τσέλο, βιολί και κρουστό και την ερμηνεία της στο τραγούδι «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος» που μελοποίησε ο Παντελής Θεοχαρίδης. Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα δουλειά που παρά τις αντίξοες συνθήκες στη δισκογραφία καταφέρνει και βρίσκει ολοένα και περισσότερους αποδέκτες και όπως είπε και ο Οδυσσέας Ιωάννου, η μεγάλη νίκη της Γώγου είναι στο ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον αλλά και το «παράπονο» και άλλων δημιουργών και ερμηνευτών που θα ήθελαν και αυτοί να δώσουν τη δική τους ματιά στα ποιήματα αυτά. Μακάρι με την ίδια όρεξη και αγάπη να έχουμε σε λίγο καιρό και ένα «Πάνω – κάτω η Πατησίων» II…

Και λίγα λόγια για το δίσκο:

 

Τις μελοποιήσεις των ποιημάτων της Κατερίνας Γώγου έκαναν οι: Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Νίκος Μαϊντάς, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Χαριτάτος, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Κώστας Αθυρίδης, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος

Ερμηνεύουν οι: Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Μάρθα Φριντζήλα, Όλια Λαζαρίδου, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Magic de spell, Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος, Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ματ σε δύο υφέσεις, Σπυριδούλα Μπάκα, Γεωργία Βεληβασάκη, Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος

Το κεντρικό κείμενο (που δανείζει τον τίτλο του και στον υπότιτλο της έκδοσης) είναι η πτυχιακή εργασία της ηθοποιού Θωμαής Ουζούνη, απόφοιτης του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Οι φωτογραφίες είναι των: Διονύση Πετρουτσόπουλου, Γιώργου Κορδέλλα, Κώστα Βλαχόπουλου και αγνώστων. Όλες οι μελοποιήσεις – πλην του «Εμένα οι φίλοι μου», που είναι επανεκτέλεση - έγιναν στη διάρκεια της τετραετίας 2008-2012, εκτός από το «Α, ρε σύντροφε» (Νίκος Καλλίτσης), που μελοποιήθηκε το 1980 και είναι ιστορικά η πρώτη μελοποίηση ποιήματος της Κατερίνας Γώγου.

Η παραγωγή του δίσκου είναι των Γιώργου Κορδέλλα και Άγγελου Σφακιανάκη.
Η εικαστική επιμέλεια της έκδοσης είναι των Πέτρου Παράσχη και Morgan S. Bailey.
Εκδότης: Γιώργος Χρονάς

Φωτογραφίες & Video: Πάνος Παπαϊωάννου
(η αρχική φωτογραφία είναι του Γιώργου Κορδέλλα)


 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!