Iron Maiden: Η άλλη ματιά - Το Rock σήμερα είναι στο Heavy Metal

Η υποδοχή που γνώρισαν οι Iron Maiden στην Μαλακάσα ίσως δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Όσοι έβαλαν στοίχημα για το αν θα παίξουν οι Iron Maiden τo “Alexander The Great” - και ήταν πολλοί αυτοί – ούτε θα το κέρδιζαν ούτε θα το έχαναν γιατί ο Bruce Dickinson κράτησε την αγωνιά τους μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού αποχαιρέτησε unplugged τους χιλιάδες πιστούς των Iron Maiden λέγοντας μια στροφή από το κομμάτι αυτό.

Το στοίχημα όμως που σίγουρα κερδήθηκε από πολλούς ήταν το sold – out της συναυλίας των Maiden. Και αυτό δια στόματος του Bruce που ανακοίνωσε στο μικροφώνου ότι τα εισιτήρια που κόπηκαν είναι 36.000. Βάλε λοιπόν ότι είχε 40.000 κόσμο η μεγάλη βραδιά των Iron Maiden στο Terra Vibe!

Η υποδοχή που γνώρισαν οι Iron Maiden στην Μαλακάσα ίσως δεν είχε προηγούμενο στην Ελλάδα. Το κοινό σύσσωμο φώναζε ρυθμικά “Maiden, Maiden”, τα καπνογόνα που δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και η δίψα του κόσμου να ακούσει τον ήχο των Βρετανών αιφνιδίασε και ταυτόχρονα συγκίνησε τον Bruce. Μετά το εναρκτήριο κομμάτι πιλότος άρχισε να μιλάει πολύ ώρα στο κοινό προσπαθώντας ταυτόχρονα να ζυγίσει την βραδιά ώστε το συγκρότημα να ανταποδώσει την λατρεία του κόσμου για τους Iron Maiden. Του έκανε εντύπωση και σχολίασε με χιούμορ μια ανοιχτή πορτοκαλί ομπρέλα που ανεβοκατέβαζε ένας οπαδό τους!

Iron Maiden - Aces High, 20 July 2018, Athens, Greece

Ο κόσμος που πήγε την δεύτερη μέρα στη Μαλακάσα ήταν καμιά 10.000 περισσότερος από την πρώτη μέρα και είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους Iron Maiden. Μια σχέση ζωής. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι την πρώτη μέρα έβλεπες μπλούζες διαφορετικών συγκροτημάτων, ανάμεσά τους και πολλές των Maiden, αλλά την ημέρα των Maiden, όλοι φορούσαν μόνο μπλουζάκια, Maiden!

Φυσικά μεγάλο μέρος του κοινού παρακολούθησε και τις δύο ημέρες και το χάρηκε. Επίσης ένα μικρότερο μέρος ήρθε να δει για πρώτη φορά το φαινόμενο Iron Maiden χωρίς να ακούει αποκλειστικά χέβυ μέταλ.

Το δυναμικό παρόν του κόσμου, αλλά και η μακροβιότητα των συγκροτημάτων αυτών που εμφανίστηκαν κι έχουν πάρει διαστάσεις θρύλου μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην μέταλ σκηνή, υποδηλώνει μια άλλη διάσταση των καιρών. Ότι το heavy metal είναι το rock σήμερα. Ο δυναμικός ήχος, ό,τι δηλαδή πρεσβεύει η ροκ μουσική των συγκροτημάτων στα 70ς που σήμερα αποκαλούμε κλασικό ροκ, δεν υποστηρίζεται πλέον με τη φυσική παρουσία των γκρουπ κι έτσι αυτό που εκφράζανε οι μπάντες αυτές, τον εκφράζουμε σήμερα με την φυσική τους παρουσία τα συγκροτήματα του heavy metal. Τα παλιότερα μέταλ συγκροτήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και υπάρχουν και οι κλώνοι τους που ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την μέταλ σκηνή, όπως αρκετά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν το διήμερο στο Terra Vibe.

Το Rock σήμερα εκφράζεται από το Heavy Metal.

Στον μικρό Θανάση Καλαμπόκα που χάθηκε στο πλήθος και η μητέρα του τον αναζητούσε μέσω μηνύματος που εμφανίστηκε στην οθόνη κι ενώ μεγάλωνε η αγωνία για την εμφάνιση στην σκηνή των Iron Maiden, σίγουρα θα αποτυπώθηκε μέσα του ο σκληρός ήχος των Iron Maiden και θα τον θυμάται για πάντα. Ξέρει ότι θα τον έβρισκε η μαμά του κάποια στιγμή και δεν θα φοβήθηκε. Αυτό λέει ο μύθος...

Εδώ εγώ είχα βρει τα κλειδιά μου στην συναυλία του Ozzy Osbourne στο Terra Vibe στο τμήμα απολεσθέντων αντικείμενων με αντίστοιχο πλήθος κόσμου, την επόμενη μέρα που τα αναζήτησα εκεί κι ενώ γύρισα σπίτι χωρίς το αυτοκίνητό φυσικά και χωρίς κλειδιά να μπω στο σπίτι. Είναι κάτι σαν δικό σου χώρος το Terra Vibe και δεν είναι λίγοι που πηγαίνουν εκεί μόνο και μόνο για την όλη ατμόσφαιρα.

Η κίνηση για να φθάσεις εκεί και να δεις τους Iron Maiden ήταν απίστευτη. Μποτιλιάρισμα από την έξοδο των Αθηνών, μποτιλιάρισμα 1.5 χιλιομέτρου στα διόδια του Αγ. Στέφανου, μποτιλιάρισμα όταν έφθανες εκεί. Ήταν και η έξοδος της Παρασκευής φυσικά. Ένα αυτοκίνητο που κατευθυνόταν στο Terra Vibe ήταν γεμάτο πόστερ των Iron Maiden από διαφορετικές συναυλίες τους. Σε όλες τις πόρτες, στο καπό, στην οροφή, στο πορτ μπαγκάζ, παντού.

Το οπτικό υλικό που πρόβαλλαν οι Maiden στη διάρκεια της συναυλίας τους δεν είχε την ποικιλία που είχαν οι Judas Priest, όμως οι σκηνοθετικές ιδέες τους ήταν περισσότερες. Μία από αυτές το πολεμικό αεροπλάνο Air Force στην αρχή του σόου τους, δεμμένο με σκοινιά αιωρούνταν, ενώ ο έλικας του ήταν σε λειτουργία! Φυσικά και ο Eddie, η πιο θρυλική μασκότ της μέταλ που συνοδεύει το θρύλο των Maiden από το πρώτο τους σινγκλ “Running Free” και πρώτο δίσκο τους “Iron Maiden” (1980) έως σήμερα, έκανε την εμφάνισή του στην σκηνή στο κομμάτι “The Trooper” με εκδρομικό σακίδιο και σπαθί στα χέρια ! Ήταν η πιο χιουμοριστική στιγμή της συναυλίας. Άλλωστε με αυτή τη διάθεση ακολούθησε σε αυτή τη περιοδεία το συγκρότημα. Απρόβλεπτος πάντα. Στο ίδιο τραγούδι ο Bruce πήρε στα χέρια και ανέμιζε την ελληνική σημαία…

Iron Maiden - The Trooper, 20 July 2018, Athens, Greece

To ρεπερτόριο της συναυλία τους ήταν βασισμένο κυρίως στο live άλμπουμ τους «Live After Death» του 1985 και μερικές άλλες επιλογές.

Ο ήχος των Maiden ήταν εξαιρετικός, όχι όμως καλύτερος των Judas Priest που κρατούν τα πρωτεία. Και τα δύο συγκροτήματα τόνισαν το φετιχιστικό στοιχείο στο χέβυ μέταλ που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς γιατί ανέκαθεν ήταν αναπόσπαστο μέρος του είδους αυτού.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να έχουν υψωμένες τις γροθιές και οι 40.000 κόσμου, ενώ στις ροκ συναυλίες είναι κάτι που συνηθίζεται κυρίως από το κοινό που βρίσκεται μπροστά στην σκηνή. Υπήρξε κι ένας ανεγκέφαλος που πέταξε το καπνογόνο που άναψε μέσα στον κόσμο κι ενώ οι Maiden έπαιζαν το “Sign Of The Cross”!

H Legacy Of The Beast European Tour 2018 των Iron Maiden σε συνέχεια της προώθησης του τελευταίου τους και 16ου studio – άλμπουμ τους «The Book Of Souls», συνεχίζεται. Είμαι περίεργος να μάθω αν η αποθέωση που έτυχαν στην Ελλάδα, συμβεί σε άλλη χώρα…
Iron Maiden -Flight Of Icarus, Rockwave 20.07.2018

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!