«Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης» στη Θεσσαλονίκη (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Τα δυο ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης» πρωτοπαρουσιάστηκαν στο…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, πριν από ένα χρόνο περίπου. Eίχα γράψει λοιπόν τότε:
 
Περίπου 3.000 θεατές, πολλοί από τους οποίους κατέφθασαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Ρόδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη, γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό, με αφορμή την πρώτη παγκόσμια προβολή των ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου. 
 
Δυστυχώς δεν μπορώ να γράψω το ίδιο και για τη χθεσινή παρουσίαση των ντοκιμαντέρ στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρέθηκαν γύρω στα 20-25 άτομα!!! Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τους ακριβείς λόγους της μηδαμινής προσέλευσης του κοινού στην εκδήλωση… Αν οφείλεται δηλαδή σε μικρή διαφήμιση ή στην αδιαφορία του κοινού. Άκουσα να λέει κάποιος τη φράση: «Η Κυριακή είναι δύσκολη μέρα… Παίζει και ο Π.Α.Ο.Κ…». Αφού λοιπόν παίζει και ο Π.Α.Ο.Κ και ο κάθε Π.Α.Ο.Κ, ας μην ασχοληθούμε με τίποτα άλλο….

Εν πάση περιπτώσει, η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της Γενικής Γραμματέως του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ Ειρήνης Σαρίογλου, η οποία αμέσως μετά απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, σχετικά με τα ντοκιμαντέρ και την κατάσταση στα δυο νησιά. Στη συνέχεια προβλήθηκαν τα δυο ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκαν από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ,  με αφορμή την επαναλειτουργία -ύστερα από 48 χρόνια- της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ίμβρου τον Σεπτέμβριο 2012. Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου και της Ειρήνης Σαρίογλου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη. Η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της ΟΥΝΕΣΚΟ. 
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών, κ.Κώστας Νικολόπουλος, ενώ παραβρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (Ι.Α.Π.Ε) κ. Σωτήρης Γεωργιάδης. 
 
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ:
 
-Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30 παρουσιάζεται σε συνεργασία με το περιοδικό ΑΡΔΗΝ Θεσσαλονίκης, το ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία- Ερζουρούμ Άσκαλε 1943», στο χώρο του περιοδικού ( Βαλαωρίτου 1 με Δωδεκανήσου, 8ος όροφος)
-Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00 παρουσιάζονται σε συνεργασία με το Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, τα ντοκιμαντέρ «Ίμβρος - Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», στο Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ 2000 (Περαία, Δ. Θερμαϊκού , Θεσσαλονίκη)
-Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 και ώρα 18:30 παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 4ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή - Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», στο χώρο του 4ου Δημοτικού (Χίου με Δραγατσανίου και Τσιμισκή, Κοντόπευκο, Αγ. Παρασκευή)
-Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 και ώρα 18:30 παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Παπάγου-Χολαργού το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή - Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», στο Δημαρχείο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Περικλέους 55, Χολαργός)
-Την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 19:00 παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Μεταμόρφωσης το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή - Μια αναδρομή στην ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης( Λητούς και Κύμης, όπισθεν του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, Λόφος Δηλαβέρη)
 
Video: Η ομιλία της γενικής γραμματέως του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ Ειρήνης Σαρίογλου στην παρουσίαση των δυο ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ «Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης» στο Δημοτικό Θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου 2014. Video: Θανάσης Γιώγλου

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!