Η χρυσή «Συνάντηση» του Κορκολή με τον Θεοδωράκη στο ΜΜΑ

(VIDEO & PHOTOS) Η απονομή για τις χρυσές πωλήσεις της «Συνάντησης» κι ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από το Στέφανο Κορκολή & τη Σοφία Μανουσάκη.
Η χρυσή «Συνάντηση» του Κορκολή με τον Θεοδωράκη στο ΜΜΑ Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με τη φυσική παρουσία του μεγάλου μας μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η απονομή χρυσού δίσκου για τη μουσική «Συνάντηση» του Στέφανου Κορκολή με έργα του αστείρευτου Έλληνα συνθέτη. Το κλίμα ήταν απόλυτα συγκινητικό, ενώ τόσο ο πιανίστας, όσο και η Σοφία Μανουσάκη που ερμήνευσε τα λυρικά τραγούδια του δίσκου δεν σταμάτησαν στιγμή να χαμογελούν και να αποδίδουν τα σέβη τους στον Μίκη.

Η μουσική «Συνάντηση» Θεοδωράκη – Κορκολή


Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της απονομής, ξεκίνησε η συναυλία των Κορκολή – Μανουσάκη και η αίθουσα του Δημήτρη Μητρόπουλου σίγησε. Σίγησε για να απολαύσει το μεγαλείο της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, αποδιδόμενη με τον αριστουργηματικό και δεξιοτεχνικό τρόπο του Στέφανου Κορκολή, ο οποίος, για μία ακόμα φορά, έκανε το πιάνο να φαίνεται ως προέκταση των χεριών του, μη σταματώντας σε κάθε τραγούδι να προκαλεί εντύπωση τόσο με τον τρόπο που ενορχήστρωνε κάθε κομμάτι, όσο με την τεχνική του στην εκτέλεση των μελωδιών του Μίκη. Ο ίδιος ο Κορκολής δήλωσε ότι «η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με ξαναέφερε στη ζωή με την έννοια ότι, εκεί που ένιωθα κάπως κουρασμένος μουσικά, ξαναβρήκα αιτία να ξαναγαπήσω τη μουσική».

Όσο για τη Σοφία Μανουσάκη, δε χρειάζονται πολλά λόγια, πολύ απλά γιατί το κορίτσι αυτό, στα είκοσι της χρόνια και μέσα σε ενάμιση χρόνο που ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μια κατασταλαγμένη τραγουδίστρια, με μια εσωτερική και πηγαία χροιά που μπορεί να την οδηγήσει σε πολύ μεγάλους δρόμους, αρκεί να της δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν εκείνα που περιέχονται στη δισκογραφική «Συνάντηση» (π.χ. «Φαίδρα», «Μαρίνα», «Βάρκα στο γιαλό», «Τα ‘δατε τα μάθατε»,  «Νύχτα μαγικιά» κ.α.), ενώ στους «Χαρταετούς» και στον «Ζορμπά» ολόκληρη η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Η «έκπληξη» ήταν ότι παίχτηκαν - ίσως και για πρώτη φορά - πέντε τραγούδια από τον κύκλο «Μια θάλασσα γεμάτη μουσική» σε ποίηση Δήμητρας Μαντά.

Αμέσως μετά το τέλος της συναυλίας, δόθηκε το μικρόφωνο στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος τόνισε ότι τα τραγούδια αυτού του κύκλου ανήκουν στα «προδομένα», αφού δεν παίχτηκαν πουθενά στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, ενώ είπε ότι τη συγκεκριμένη βραδιά τη θεωρεί ως ένα νέο ξεκίνημα για τη μουσική του που το οφείλει στον Κορκολή, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν σημαντικό, μεγάλο συνθέτη», λέγοντας ότι «στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο».

Ο δίσκος «Συνάντηση» κατάφερε να γίνει χρυσός σε μια εποχή που ο κόσμος μετράει τα πάντα γύρω του πριν χαλάσει έστω και ελάχιστα χρήματα σε προαιρετικά αγαθά. Όσοι βρέθηκαν το Σάββατο στο ΜΜΑ, μπορούν να καταλάβουν τους λόγους αυτής της δισκογραφικής επιτυχίας. Ευχή όλων είναι να συνεχίζονται αυτές οι δουλειές ώστε να  περνούν από γενιά σε γενιά αυτού του είδους τα μουσικά διαμάντια.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!