Η παρουσίαση της βιογραφίας του Νικολόπουλου στο Ρέθυμνο

(VIDEO & PHOTOS) Πλήθος κόσμου, ζεστασιά και συγκίνηση σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με αφορμή την βιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/06/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Την Τετάρτη 31 Μαΐου στον αύλειο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνης ο Αντώνης Μαυράκης και ο «Μουσικός Καρπός» του πραγματοποίησαν μια βραδιά αφιέρωμα σε έναν από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες όλων των εποχών και έναν από τους καλύτερους σολίστ του μπουζουκιού, τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Με αφορμή τη βιογραφία του συνθέτη «Η ζωή μου, τα τραγούδια μου» που υπογράφει ο συγγραφέας, στιχουργός και διευθυντής του ogdoo.gr, Κώστας Μπαλαχούτης, ξετυλίχτηκε με ευρηματικό τρόπο η διαδρομή και το έργο του Χρήστου Νικολόπουλου.

Πολλοί είναι αυτοί που υπογράμμισαν πως η παρουσίαση αυτή θα αφήσει εποχή στα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα Ρεθεμνιώτικα Νέα στην ιστοσελίδα τους:

Δεν μάς κατέπληξε η επιλογή του Αντώνη Μαυράκη να τον παρουσιάσει με την αφορμή της κυκλοφορίας της αυτοβιογραφίας του και να προσφέρει έτσι στο Ρεθεμνιώτικο κοινό μια ανεπανάληπτη βραδιά.

Ακόμα και ο καιρός συνηγορούσε το βράδυ της Τετάρτης για να είναι ο άπλετος αύλειος χώρος στο Παλαιοντολογικό Μουσείο ακόμα πιο ειδυλλιακός και με τον φωτισμό που ακολούθησε απέριττα μαγικός.

Ίσως να απόρησαν μερικοί επειδή ο Αντώνης Μαυράκης έδωσε αυτή τη φορά στον «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ» του περισσότερο λαϊκή γεύση. Όμως είναι γνωστό ότι στην πολιτιστική αυτή κυψέλη ο μικρόκοσμός της διδάσκεται τις αξίες της ελληνικής μουσικής. Και ο Χρήστος Νικολόπουλος παραμένει από τις πιο σημαντικές.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό της αντιπεριφερειάρχη κας Μαρίας Λιονή, που εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία του ίδιου του μεγάλου δημιουργού στην εκδήλωση και επαίνεσε στη συνέχεια για μια ακόμα φορά την ανυπολόγιστη συμβολή του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ» στη μουσική μας παιδεία και στην πολιτιστική μας αναβάθμιση με ξεχωριστές εκδηλώσεις ποιότητας.

Μετέφερε και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη που δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί (λόγω της κηδείας του Κωνστνατίνου Μητσοτάκη).

Με τη σειρά του χαιρέτισε την εκδήλωση ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος π. Νικόλαος Νικηφόρος που εκπροσώπησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο (που για τον ίδιο λόγο δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί).

Από πλευράς δήμου παρέστησαν ο αντιδήμαρχος κ. Μίνως Αλεφαντικός, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θοδωρής Νίνος και άλλοι εκπρόσωποι αρχών.

Και συνεχίζουμε το ρεπορτάζ από το http://www.goodnet.gr:

Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που μεγάλωσαν και ενηλικιώθηκαν με τα τραγούδια αυτά, νέοι που τους αρέσει η καλή λαϊκή μουσική και μικρά παιδιά που απόλαυσαν τα πρώτα τους ακούσματα, ήταν το πολυπληθές κοινό στην εκδήλωση αυτή που είχε λίγο και ουσιαστικό λόγο και πολύ μουσική.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, μετά το καλωσόρισμα του προέδρου του Μουσικού Καρπού Αντώνη Μαυράκη, παρουσιάστηκε η βιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου. Πρόκειται για μια έκδοση που περιγράφει τη διαδρομή του στο τραγούδι και τη ζωή και φέρει τον τίτλο «Η ζωή μου, τα τραγούδια μου», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλκυών. Το βιβλίο υπογράφει ο καταξιωμένος συγγραφέας, στιχουργός και διευθυντής του ogdoo.gr, Κώστας Μπαλαχούτης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση και μίλησε για τον Χρ. Νικολόπουλο. Ήταν ένας μεστός λόγος τόσο για την επαγγελματική διαδρομή του καλλιτέχνη όσο και για τη ζωή του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συνθέτης κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στις δεκαετίες της παρουσίας του στο λαϊκό τραγούδι, μιλώντας για τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε, μιλώντας ουσιαστικά για μια ολόκληρη ζωή που την έχει ζήσει μέσα στη μουσική αφού ξεκίνησε τη διαδρομή του πολύ μικρός για να γίνει στη συνέχεια αναγνωρίσιμος και να καταξιωθεί ως μουσικός.

Η χορωδία του Μουσικού Καρπού απέδωσε με τη συνοδεία του κουιντέτου πνευστών οργάνων, μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια του λαϊκού συνθέτη, στην καλύτερη ίσως μέχρι σήμερα εμφάνισή της στο κοινό.

Και ο λόγος ξανά στα Ρεθεμνικώτικα Νέα:

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφορμή του γεγονότος που ήταν η παρουσίαση της βιογραφίας του λαϊκού συνθέτη από τον καταξιωμένο συγγραφέα, στιχουργό και διευθυντή του ogdoo.gr κ. Κώστα Μπαλαχούτη.

Πρόκειται πραγματικά για μια θαυμάσια δουλειά όπου με έντονο λογοτεχνικό ύφος ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα ενός αυτοδίδακτου ξεχωριστού ανθρώπου όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Όσο μιλούσε ο συνθέτης τα μέλη του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ» με μια εξαιρετικά χαρισματική είσοδο πρωτοφανή για 80 περίπου παιδιά ηλικίας από 8 ετών μέχρι 18 πήραν τη θέση για να ξεκινήσει το δικό τους πρόγραμμα. Να τραγουδήσουν Χρήστο Νικολόπουλο. Κοντά τους στο πιάνο η δασκάλα τους κ. Ισιδώρα Χαλκιαδάκη που η παρουσία της και μόνο απάντησε στην απορία μας για την αλματώδη ποιοτική αναβάθμιση στην ερμηνεία των παιδιών που μας ξάφνιασε τόσο ευχάριστα

Παράλληλα ο Αντώνης Μαυράκης όπως το συνηθίζει είχε διασκευάσει για χάλκινα τα τραγούδια που συνόδευσε ορχήστρα από σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους.

Το άκουσμα είναι αδύνατον να περιγραφεί. Αρκετές φορές ακούστηκε και από τον Χρήστο Νικολόπουλο το ΜΠΡΑΒΟ για τις υπέροχες ερμηνείες που δεν περίμενες από τόσο μικρά παιδιά.

Και η επιβράβευση από τον ίδιο τον συνθέτη ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη δικαίωση για την προσπάθεια όλου του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ» και τη δημιουργού του πάνω από όλα.

Στα τρία τελευταία τραγούδια σηκώθηκε ο Χρήστος Νικολόπουλος πήρε το μπουζούκι του και συνόδευσε τους μικρούς χορωδούς ξεσηκώνοντας θύελλα ενθουσιασμού στο κοινό που παρακολουθούσε μαγεμένο τις ερμηνείες.

Ο Νικολόπουλος απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός του μεγάλου δεξιοτέχνη στο όργανο που εκφράζει τα συναισθήματα του απλού λαού τραγουδώντας τις πίκρες και τις χαρές του.

Μεγάλη τιμή για το μουσικό Ρέθυμνο να τον συνοδεύσουν στων «Αγγέλων τα Μπουζούκια» που ερμήνευσε ο ίδιος δυο εξαιρετικά καλλίφωνες κοπέλες του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΑΡΠΟΥ σε ένα ονειρεμένο άκουσμα.

Στο τέλος ένα ατέλειωτο χειροκρότημα συνόδευσε την απονομή τιμητικής πλακέτας που έκανε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή, αλλά και το δώρο του Σεβασμιοτάτου κ.κ. Ευγενίου δια χειρός του π. Νικηφόρου που ήταν μια εικόνα του Χριστού.

Από τον ενθουσιασμό του κόσμου στο τέλος της εκδήλωσης μπορούμε να εκφράσουμε τα καλύτερα στους συντελεστές της όμορφης βραδιάς που παρόμοια σπάνια έχει την ευκαιρία να απολαύσει το Ρέθυμνο και να ευχηθούμε στον ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΡΠΟ μαζί με τις ευχαριστίες μας για τη νέα του αυτή μεγάλη προσφορά και την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

*Οι φωτογραφίες είναι της Μυρσίνης Γαλλίου και δημοσιεύονται στο http://www.goodnet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!