Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» ζωντανεύει και συγκινεί

(VIDEO) Ένα εξαιρετικό βιβλίο προσωποποιείται στο θέατρο Βεάκη, με αγαπητούς και ταλαντούχους συντελεστές.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/12/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Καλή Βανδώρου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Συναισθήματα αγνά, συγκινητικά και πάνω απ’ όλα, δυνατά, αποκομίζει ο θεατής μετά το τέλος της παράστασης «Φιλιώ Χαϊδεμένου» που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στο Θέατρο Βεάκη. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται την αξέχαστη Φιλιώ που έζησε για παραπάνω από έναν αιώνα, βιώνοντας από πρώτο χέρι όλα τα κακά και τις ταλαιπωρίες που έπληξαν τη Σμύρνη και την Ελλάδα αργότερα.

Στον ρόλο του αφηγητή - εξομολογητή - καθρέφτη ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος, εκτός από την ήδη αναγνωρισμένη φωνητική του ικανότητα, ξεδιπλώνει και το υποκριτικό του ταλέντο, στεκόμενος άξια δίπλα στην κ. Μπεμπεδέλη. Η Χαρά Κεφαλά, ο Αλέξανδρος Καλπακίδης, η Εμμανουέλα Χαραλάμπους - Ένκελ και ο Αλκιβιάδης Μαγγόνας είναι οι τέσσερις ηθοποιοί που αποτελούν και ολοκληρώνουν τον εξαμελή θίασο, με ξεκάθαρη και σεβαστή προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ιστορίας της Φιλιώς Χαϊδεμένου είναι λίγο-πολύ γνωστή, γι’ αυτό και δε χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες. Συγκεντρωτικά, αναφέρουμε ότι αυτή η Μικρασιάτισσα σε αρκετά μεγάλη ηλικία έζησε την καταστροφή της Σμύρνης, τον ξεριζωμό των προσφύγων, την άσχημη αντιμετώπιση των Ελλήνων της χώρας μας, αλλά και τον πόνο της ελληνικής γερμανικής κατοχής.

Όσον αφορά στην ίδια την παράσταση, όλοι οι ηθοποιοί ταίριαξαν μεταξύ τους, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Αυτό είναι ορατό σε πολλές σκηνές, με πιο έντονη τη στιγμή που η εξαδέλφη της Φιλιώς γεννάει την ώρα που προσπαθούν να γλιτώσουν τη σφαγή από τους Τούρκους και ο «καθρέφτης» Καρούνης απαντά στην κραυγή της ετοιμόγεννης με έναν αντίστοιχο αμανέ. Για την κ. Μπεμπεδέλη δεν έχει νόημα να πούμε κάτι παραπάνω. Είναι η επιβεβαίωση της άποψης που λέει ότι, οι παλιοί ηθοποιοί έχουν μια άλλου είδους στόφα.

Η σκηνοθεσία του Βασίλη Ευταξόπουλου είναι λιτή όπως πρέπει, ενώ τα σκηνικά και τα κουστούμια του Άγγελου Αγγέλη είναι εφάμιλλα των αντίστοιχων περιστάσεων. Η μουσική επένδυση της παράστασης ανήκει στον Ζαχαρία Καρούνη, ο οποίος έχει επιλέξει αγαπημένα σμυρναίικα τραγούδια για τη συνοδεία των σκηνών.

Η έκπληξη είναι τα δύο ολοκαίνουρια κομμάτια με γερή ρίζα στο χτες που γράφτηκαν για τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση σε μουσική του Καρούνη, στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και ενορχήστρωση του Χρίστου Θεοδώρου.

Η «Φιλιώ Χαϊδεμένου» θα παίζεται ως τις 29 Ιανουαρίου 2017 στο Θέατρο Βεάκη. Συνιστώ να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι νιώθουν ότι το παρελθόν δε σβήνει ποτέ, ακόμα κι αν το έχουμε βιώσει μέσω των διηγήσεων άλλων ανθρώπων.
FILIOXAID.jpg

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!