Η απαράμιλλη «Σύλβα» της Νένας Μεντή!

Κι όσο σκέφτομαι πως αν δεν επέμενε τόσο έντονα ένας φίλος μπορεί και να έχανα αυτήν την τόσο όμορφη παράσταση. Ευτυχώς… τελικά, τον άκουσα!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
19/12/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Η Νένα Μεντή υποδύεται στη σκηνή του Χαμάμ τη «Σύλβα» λαϊκή τραγουδίστρια απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 που έκανε όνομα στα χρόνια που ακολούθησαν στα φημισμένα πάλκα της Σαλονίκης (Καλαμάκι, Καλαμίτσα κ.ά.) κι ας μην είχε δισκογραφία (προνόμιο των καλλιτεχνών που κατέβαιναν στην Αθήνα).

Μαζί της ξεπροβάλλει όλη η εποχή, τα ήθη εκείνης της περιόδου, οι άγραφοι κώδικες, οι συνήθεις της ημέρας και κυρίως της νύχτας στον Επτάλοφο, στο Καραμπουρνάκι, στην Αρετσού, στο Βαρδάρη, τις προσφυγικές και «ριγμένες» συνοικίες της συμπρωτεύουσας και η γενικότερη αντίθεσή τους με τις καθώς πρέπει μεγαλοαστικές γειτονιές-πιάτσες. Η ανθρωπογεωγραφία της πόλης μετά τον εμφύλιο και λίγο πριν τη Χούντα, αληθινή και ξάστερη δίχως διδακτισμό και γραφικότητες. Απ’ τον αριστοκράτη μέχρι το χαφιέ και τις πουτάνες, τότε που το σύνθημα «Τούμπα ΠΑΟΚ και ΕΔΑ!» αντηχούσε στα πέριξ!

Το καμβά και την αφορμή δίνει το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του Θανάτου» που βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος το 2011. Εκεί ξετυλίγεται η σύλληψη και η άδικη εκτέλεση του Αριστείδη Παγκρατίδη ως «ο δράκος του Σέιχ Σου» στις 17 Φλεβάρη του 1968.

Ο Αρίστος όμως είναι ο μεγάλος νταλκάς της Σύλβας, μετά τον ποδοσφαιριστή και το διάκο με τα «θεϊκά» ερωτικά κόλπα του.

Η Μεντή λοιπόν εξιστορεί το δράμα της («Η Σύλβα και ο δράκος») μαζί με τις μικρές χαρές και τα πολλά πάθη της, την «ανηφόρα» της ζήσης της διανθισμένη με λαϊκά τραγούδια εκείνων των καιρών. «Η αμαρτία» βλέπετε «έχει χρώμα λαϊκό», όπως είναι κι ο τίτλος κεφαλαίου του μυθιστορήματος. Ακόμη και το Σύλβα προέρχεται απ’ τη «Συλβάνα» του Χιώτη που τραγούδησε στις αρχές του '50 η Θέκλα Λαζαρίδου με σεγόντο τον Ανδρέα Σπαγγαδώρο.
1485937 687886131255721 270803640 o

Συλβάνα μου, Συλβάνα,
πεντάμορφη τσιγγάνα
τα μάτια σου τα πλάνα
μου πήραν την καρδιά…

Πανταχού παρόντες ο Τσιτσάνης, ο Μάρκος, ο Στράτος, ο Καζαντζίδης, η Λύδια, η Γκρέυ ο Καμπάνης, ο Διονυσίου και.. ο Μουσχουντής καθώς και Πόλυ Πάνου… «Φαρμάκι και μαχαίρι».

Τη Μεντή, στο «ρεσιτάλ» της, συντροφεύει μελωδικά με το ακορντεόν του ο βιρτουόζος Παναγιώτης Τσεβάς. Τι όμορφο όργανο, μια ορχήστρα μόνο του, όταν βρίσκεται στα σωστά χέρια! Ο Τσεβάς μετέχει και στο θεατρικό με τη δική του… ματιά και χημεία που έχει με την πρωταγωνίστρια. Και στο τραγούδισμα η Μεντή με τη μεστή, ρεαλιστική ερμηνεία της σε συνεπαίρνει και σε κάνει να σιγοτραγουδήσεις μαζί της.

Πολύ όμορφα και τα κατάλληλα τραγούδια που ακούγονται πριν την παράσταση μαζί με τις εικόνες της Σαλονίκης των χρόνων του '50 και του '60 –και όχι μόνο- που προβάλλονται στην μεγάλη οθόνη του Χαμάμ. Μεγάλη υπόθεση η λαϊκή μνήμη…

Μετά τη φορτισμένη «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» η Μεντή με τη «Σύλβα» πηγαίνει μπροστά… και κάνει τη διαφορά! Αν δεν έχετε δει αυτόν το συναρπαστικό θεατρικό μονόλογο – εξομολόγηση μην χάνετε καιρό… και μην περιμένετε άλλες παραινέσεις.

«Η Σύλβα και ο δράκος»

Κάθε Δευτέρα και Τριτη, στις 10μ.μ.
Διάρκεια, 1 ώρα και 30 λεπτά.
Eίσοδος με κρασί/μπύρα: 15 ευρώ.
Είσοδος με ποτό: 17 ευρώ.
Δεύτερο ποτήρι κρασί/μπύρα 5 ευρώ, ποτό 7 ευρώ.
Μουσική σκηνή Χαμάμ, Δημοφώντος 97, Άνω Πετράλωνα.
Τηλέφωνο: 210-3421212.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!