Η άλλη πλευρά του Vinyl is Back

(VIDEO) Ο μικρός Ανδρέας Α. κάνει την είσοδό του στο Μουσείο Αυτοκινήτου μαζί με τον πατέρα του. Τι βλέμμα του εντοπίζει στην κούτα με τους δίσκους που η ταμπέλα της γράφει: Ρεμπέτικα - Ελαφρά - Νέο Κύμα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
21/03/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Πλησιάζει και ψάχνει μετά μανίας και μεγάλης προσοχής τους ρεμπέτικους δίσκους. Βάζει στην άκρη δίσκους του Βασίλη Τσιτσάνη με την Μαρίκα Νίκου (στην Melody, 1971, παραγωγή Πλωμαρίτη) και το «Σκοπευτήριο» (Columbia, 1975, του Τσιτσάνη με Μοσχολιού, Γαλάνη, Λ. Νικολάου), δύο δίσκους της Ρόζας Εσκενάζυ (ο ένας ήταν τα «Γνήσια Ρεμπέτικα της Ρόζα Εσκινάζι», όπως την αναφέρει στο εξώφυλλο στην ετικέτα Delta, 1976), του Γιάννη Παπαϊωάννου (40 Χρόνια στην Columbia, 1983), δίσκους σπάνιων εκδόσεων σε «δύσκολες» ετικέτες. Δείχνει καλά πληροφορημένος και τα μάτια του φωτίζονται μόλις πιάνει τους δίσκους που διάλεξε στα χέρια. Τους κοιτά προσεκτικά μέσα και η πολύ καλή κατάστασή τους σε σχέση με την παλαιότητά τους τον κάνει ακόμη πιο χαρούμενο. Δίπλα του ο πατέρας του, που πληρώνει τους δίσκους, κάνει τρισευτυχισμένο τον Ανδρέα που λέει ότι τους έψαχνε καιρό τους δίσκους αυτούς και δεν φανταζόμαστε πόσο χάρηκε που τους βρήκε.

Ο 17χρονος Ανδρέας είναι ένα παιδί που μεγάλωσε και ζει στη Νέα Σμύρνη και έχει προσφυγική καταγωγή από την Μικρά Ασία. Ο αγαπημένος του είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης, όπως είπε, και η Ρόζα Εσκενάζυ. Ιδιαίτερη αδυναμία έχει και στην Ρίτα Αμπατζή. Η μεγάλη του αγάπη είναι τα ρεμπέτικα και έχει μια σημαντική συλλογή δίσκων βινυλίου στη δισκοθήκη του, ενώ έχει επίσης και αρκετό οπτικο-ακουστικό μουσικό υλικό κυρίως με ρεμπέτικη μουσική. Σε μικρότερη ακόμη ηλικία έπαιζε μπουζούκι και έχει συνολικά επτά όργανα με τα οποία καταπιάστηκε, όπως τζουράς, λύρα, τρίχορδο, λαούτο. Όμως ένα σύνδρομο στο χέρι δεν του επέτρεψε να συνεχίσει να παίζει μουσική. Όμως έχει αφιερωθεί στο άκουσμα της μουσικής μας παράδοσης με επίκεντρο το ρεμπέτικο τραγούδι που τον μαγεύει.
O mikros Andreas
Κάποια άλλη στιγμή μπαίνει μέσα στο χώρο μια παρέα τεσσάρων μικρών φίλων, ηλικίας 9 ετών! Συμμαθητές του δημοτικού. Αρχίζουν, λοιπόν, να ψάχνουν τους δίσκους. Ο ένας βάζει στην άκρη το «Pornography» των Cure και φωνάζει «Να το, το βρήκα!». Ο άλλος απευθύνεται στην κοπέλα που εκθέτει τους δίσκους: «Έχετε το Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου με Σπυριδούλα γιατί το Zorba The Freak δεν μου πολυαρέσει…».

Ο τρίτος της παρέας λέει στους άλλους: «Να το Phos των Socrates! Δισκάρα!». Ο ίδιος πήρε τελικά το e.p. των Last Drive «News From Nowhere» του 2012 και έψαχνε επίσης δίσκους των Led Zeppelin. Τι φοβερή παρέα κι αυτή!

To live του Λήτη


Στο πολυαναμενόμενο «Συλλεκτικό Live» του Λήτη και του συγκροτήματός του στο Vinyl is Back όλα πήγαιναν καλώς, το γκρουπ είχε κάνει έγκαιρα το sound check και είχε φθάσει η ώρα να εμφανιστούν επί σκηνής, ο κόσμος είχε πλησιάσει κοντά στην σκηνή και όλα τα μέλη του γκρουπ είχαν πάρει θέση, αλλά δεν είχε εμφανιστεί ο μπασίστας τους, Νίκος Καριοφύλλης! Είχε «κολλήσει» στην κίνηση και είχε επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη που τελικά ανέβηκαν στην σκηνή κάτω από την πίεση του χρόνου, χωρίς εκείνον! Την ώρα που παίζουν το πρώτο κομμάτι που ήταν ινστρουμένταλ, να ’σου εμφανίζεται κι ο μπασίστας και δίνει τέλος στην αγωνία των άλλων τεσσάρων μελών και φυσικά του Λήτη που στο τέλος του κομματιού παρουσιάζει τα μέλη του γκρουπ ονομαστικά και αφιερώνει την συναυλία «Σε σκύλους, γάτες, γυμνιστές κι επαναστάτες!».
LHTHS
Πλατεία Εξαρχείων - Λήτης (Vinyl is Back 17/3/2018)

Πρώτο τραγούδι και ο Λήτης στο μικρόφωνο: «Η Πλατεία Εξαρχείων το πρώτο. Να θυμόμαστε τον Μιχάλη Καλτετζά και τον Αλέξη τον Γρηγορόπουλο. Μπάτσοι, Γουρούνια, Δολοφόνοι».

Ό,τι πιο… ήπιο είπε στο live του. Καυστικός και σατυρικός όπως πάντα ο αυθεντικός ρόκερ ίσως να σόκαρε όσους τον είδαν για πρώτη φορά με όσα έλεγε στην πρόζα πριν από κάθε κομμάτι, αλλά αυτός είναι κι έτσι καθιερώθηκε για την αυθεντικότητά του, χωρίς εκπτώσεις.

Ποδανά - Λήτης (Vinyl is Back 17/3/2018)

Το live του το αφιέρωσε στον Τζίμη Πανούση. Για όσους δεν το γνωρίζουν το Λήτης είναι ο αυτοχαρακτηρισμός του και βγαίνει από το Αλήτης. Το πραγματικό του όνομα είναι Νικόλαος Σάννος. Επίσης ο ένας από τους δύο κιθαρίστες του γκρουπ του, ο Φίλιππος Σάννος είναι γιος του. Δυστυχώς το live δεν μπορεί ν’ ανεβεί στο you tube ολόκληρο γιατί υπάρχουν περιορισμοί σε θέματα λέξεων και έτσι μόνο δύο κομμάτια εμπίπτουν στον κατά τ’ άλλα ελεύθερο διαδίκτυο.
Magic de Spell 1
Τέρμα το διάλειμμα - Magic de Spell (Vinyl is Back 17/3/2018)

Διαδίκτυο


Περιορισμοί όμως πλέον υπάρχουν και στους πωλητές δίσκων βινυλίου στις on line πωλήσεις καθώς αρκετοί καλλιτέχνες βλέπουν τους δίσκους τους να πωλούνται ακριβά και ζητούν πνευματικά δικαιώματα. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τους μεταχειρισμένους δίσκους. Όπως επίσης διαμορφώνεται κάτι καινούργιο αναφορικά με τις πωλήσεις «παράνομων» επανεκδόσεων δίσκων, κάτι που αφορά τις ανεξάρτητες εταιρίες, από τις οποίες πλέον ζητούνται απαιτούμενα χαρτιά για τις πωλήσεις αυτές. Πολλές φορές βλέπουμε την επανατύπωση κάποιου δίσκου από ανεξάρτητη εταιρία στο εξωτερικό - αυτό αφορά και Έλληνες μουσικούς ή συγκροτήματα - χωρίς την έγκριση της δισκογραφικής εταιρίας που πρωτοκυκλοφόρησε ο δίσκος, αλλά και την έγκριση του καλλιτέχνη. Αυτά και για άλλα πολλά για το νέο χάρτη που διαμορφώνεται στις on line πωλήσεις, ζήτησαν διευκρινίσεις πολλοί ενδιαφερόμενοι στη διάρκεια του τριημέρου στο Μουσείο Αυτοκινήτου, εκμεταλλευόμενοι την φυσική παρουσία του Discogs (του μεγαλύτερου on line record shop δίσκων βινυλίου), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που είχε δικό του πάγκο ενημέρωσης και γνωριμίας με τους Έλληνες, στο Vinyl is Back.

Οι Έλληνες, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του Discogs, είναι αναλογικά πρώτοι σε αγορές δίσκων βινυλίου, σε όλη την Ευρώπη, ενδεικτικό στοιχείο για την άνοδο του βινυλίου στην Ελλάδα. Επίσης πολύ σημαντικός αριθμός Ελλήνων πουλά στο εν λόγω ιντερνετικό κατάστημα δίσκων.

Σπάνιος δίσκος


Ο πιο σπάνιος ελληνικός δίσκος που πουλήθηκε στη διάρκεια του τριημέρου ήταν το σάουντρακ της ταινίας «Imperiale» (1978) του Theo Roubanis (Θεόδωρου Ρουμπάνη), στην εταιρία Seagull του Κώστα Γιαννίκου. Ο δίσκος του πωλήθηκε σε άριστη κατάσταση στην ειδική τιμή των 55 ευρώ καθώς η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη στις on line πωλήσεις. Να σημειωθεί ότι ο Ρουμπάνης, από την Ιτέα της Φωκίδας, είναι επίσης από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς, γνωστός και από το ρόλο του στην ταινία «Ντάμα Σπαθί», συμπρωταγωνιστής της Έλενας Ναθαναήλ, αλλά και για το ειδύλλιό και τον αρραβώνα του με την διάσημη Γαλλίδα ηθοποιό Ζαν Μορό με την οποία γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Ο Ναύτης του Γιβραλτάρ».

Επίσης διαπιστώθηκε ότι συλλέκτες σπάνιων ελληνικών δίσκων αναζητούν κυρίως το πρώτο δίσκο του Γιώργου Θεοδωράκη «Νικοτίνη Αρ. 5, 6 & 9» (Toxotis, 1981), αλλά και άλλους δίσκους του δημιουργού, όπως το δεύτερο άλμπουμ του «Μαργκώ» (Ιουλιανός, 1988).
Nikotini
Παραμύθια κόκκινα σαν αίμα - Magic de Spell (Vinyl is Back 17/3/2018)

*Ευχαριστούμε τον Σπύρο Σπηλιόπουλο και την SprirSpil Production για την παραχώρηση των βίντεο από τις συναυλίες των Λήτη και Magic de Spell στο Vinyl is Back

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!