H Βασιλική Καρακώστα με το «Vconcert» στη Σαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Η Βασιλική Καρακώστα με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Το «Vconcert» στη Σαλονίκη


Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις της Βασιλικής Καρακώστα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Vconcert «Κλασικής Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής» παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 5 Μαΐου, με εξίσου μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Για όσους ενδεχομένως δε γνωρίζουν, το Vconcert «Κλασικής Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής» είναι η παρουσίαση μιας σειράς παραδοσιακών τραγουδιών σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με ενορχηστρώσεις βασισμένες σε συμφωνικές φόρμες, για φωνή και ορχήστρα εγχόρδων.

Το μουσικό οδοιπορικό της Βασιλικής Καρακώστα και των μουσικών ξεκίνησε με την ερμηνεύτρια να τραγουδά «a capella» Πρωτοχρονιάτικα παινέματα από τη Χίο και ολοκληρώθηκε με το «Μήλο μου κόκκινο», ένα από τα γνωστότερα τραγούδια της Μακεδονίας… Ενδιάμεσα, ορχήστρα και ερμηνεύτρια πραγματοποίησαν στάσεις στη Θεσσαλία, την Κύπρο, την Ζάκυνθο, την Ήπειρο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Θράκη, τον Πόντο και φυσικά τη Μικρά Ασία, με κομμάτια όπως «Η τρυγόνα», «Πάρθεν η Ρωμανία», «Μες στου Αιγαίου τα νησιά», «Στο ’πα και στο ξαναλέω» και πολλά ακόμα… Σχετικά με τις ενορχηστρώσεις και τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα κομμάτια, έχω την αίσθηση πως η προσθήκη κρουστών (τυμπάνια), θα «γέμιζε» ακόμα περισσότερο τον ήχο… Αυτό βέβαια είναι μια καθαρά προσωπική εκτίμηση, από την πλευρά του ακροατή.

Ο «θρύλος» Πετρολούκας


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην παρουσία ενός ζωντανού «θρύλου» της παραδοσιακής μουσικής, του 83χρονου Πετρολούκα Χαλκιά, που με τα παιξίματά του σε τρία τραγούδια (σε μια αρμονική συνύπαρξη με τους «δυτικούς» μουσικούς), συνέβαλλε «καταλυτικά» στο συνολικό αποτέλεσμα της συναυλίας. Στο πρώτο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα από τα κομμάτια με τον Πετρολούκα Χαλκιά.

Έπαιξαν οι μουσικοί:


Μέλη του έγχορδου σχήματος «Ένα»:

Αndrey Nastasa, βιολί
Γιάννης Αντωνόπουλος, βιολί
Αυγούστα Σεστάνι, βιόλα
Διονύσης Ανδρουτσάκης, βιολοντσέλο
Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος, κοντραμπάσο

Koυαρτέτο «Aenaon» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών:

Γιώργος Μάνδυλας, βιολί
Βασίλης Σούκας, βιολί
Μάνος Γουβέλης, βιόλα
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο

Υπεύθυνοι για τις ενορχηστρώσεις ήταν οι Βασιλική Καρακώστα, Στάθης Ουλκέρογλου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Ιρίνα Βαλεντίνοβα και Σάββας Τσιλιγκιρίδης.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Ιωάννα Πεκρίδου για τις φωτογραφίες.

Η παράσταση της Βασιλικής Καρακώστα θα επαναληφθεί το Σάββατο 13 Μαΐου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!