«Γυναικεία υπόθεση» ο Τσιτσάνης στα Τρίκαλα…

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & PHOTOS - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ) Λιζέτα Καλημέρη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λυδία Σέρβου τραγούδησαν Βασίλη Τσιτσάνη στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Τσιτσάνεια 2017».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη


Mε μια μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τίμησε τη μνήμη του κορυφαίου τρικαλινού δημιουργού. Η εκδήλωση με τίτλο «Οι Μούσες του Τσιτσάνη» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο, στον κατάμεστο, αύλειο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου στα Τρίκαλα, όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα, αφού, με μια πρόχειρη εκτίμηση, πάνω από 1.500 θεατές παραβρέθηκαν στο χώρο. Έτσι, ολοκληρώθηκαν πανηγυρικά οι φετινές εκδηλώσεις «Τσιτσάνεια», που διοργανώνονται στην πόλη αδιάλειπτα, από το 1998.

Ο τίτλος της συναυλίας «πρόδιδε», κατά κάποιο τρόπο και το περιεχόμενό της, αφού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε τραγούδια του Τσιτσάνη που ερμήνευσαν στη δισκογραφία γυναικείες φωνές, όπως η Μαρίκα Νίνου, η Σωτηρία Μπέλλου, η Στέλλα Χασκήλ, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Ρένα Ντάλια, η Πόλυ Πάνου, η Καίτη Γκρέυ, η Χαρούλα Λαμπράκη, η Βίκυ Μοσχολιού, η Δήμητρα Γαλάνη, η Χάρις Αλεξίου και άλλες. Οι «Μούσες του Τσιτσάνη» όμως, δεν ήταν μόνο οι τραγουδίστριες. Η γυναίκα ήταν πανταχού παρούσα στους στίχους των τραγουδιών του, άλλοτε σαν «τρελή», άλλοτε σαν «πριγκηπέσσα», άλλοτε σαν «αραπίνα», άλλοτε σαν «καβουρίνα» και άλλοτε σαν «μουρμούρα» (ο τελευταίος χαρακτηρισμός είναι ίσως και ο πιο διαχρονικός). Ευτυχώς κάποια «σύννεφα σταχτόμαυρα βαριά που αργοκυλούσαν» πάνω από τα Τρίκαλα από το μεσημέρι, στράφηκαν προς την Καρδίτσα κι έτσι οι λίγες ψιχάλες που άρχισαν να πέφτουν, δεν εμπόδισαν σε τίποτα την ολοκλήρωση της συναυλίας.

Πλαισιωμένες από την Ορχήστρα του Μουσείου Τσιτσάνη, τραγούδησαν η Λιζέτα Καλημέρη, η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Λυδία Σέρβου, τρεις ερμηνεύτριες, με διαφορετική χροιά φωνής αλλά και ρεπερτόριο.
tisitaneian2917117.jpg
Θα λέγαμε πως πιο κοντά στο «κλίμα Τσιτσάνη», τόσο σαν φωνή, όσο και γενικότερα σαν παρουσία, είναι ίσως η Φωτεινή Βελεσιώτου, (που, σε ανάλογο κλίμα, στις 14 Σεπτεμβρίου τραγουδά τις «Μούσες του ρεμπέτικου» στο Θέατρο Βράχων). Ακούγοντάς την, ειδικότερα σε αυτά τα τραγούδια, μου δημιουργείται η αίσθηση, πως πρόκειται για τραγουδίστρια, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και συνεχίζει απτόητη μέχρι σήμερα. Είναι κι αυτή η «συγγένεια» με την Σωτηρία Μπέλλου, που της έχει «χρεωθεί», που ενισχύει αυτή την άποψη. Βέβαια, στα δώδεκα χρόνια που βρίσκεται στη δισκογραφία, έχει τραγουδήσει με επιτυχία πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους…

Με μεγαλύτερη, κατά μια δεκαετία, διαδρομή στη δισκογραφία η Λιζέτα Καλημέρη και περισσότερα, όπως είναι φυσικό, «ανοίγματα» στο ρεπερτόριό της, όποτε χρειαστεί «υπερασπίζεται» επάξια το ρεμπέτικο και παλιό λαϊκό τραγούδι, όπως έκανε και στη συναυλία των Τρικάλων. Ας μην ξεχνάμε, πως από πολύ νωρίς, το 1996 τραγούδησε σε δίσκο, μαζί με τη Μαριώ, τα τραγούδια από τα «Kαφέ Αμάν»…

Το όνομα που, τουλάχιστον σε μένα, προκάλεσε έκπληξη, όταν διάβασα το δελτίο τύπου, ήταν αυτό της Λυδίας Σέρβου. Κι αυτό γιατί, έχοντας ακούσει τη φωνή της τόσο δισκογραφικά, όσο και μέσα από μουσικές παραστάσεις, την είχα «κατατάξει» αλλού και δεν είχα φανταστεί πως θα έπαιρνε το ρίσκο να «αναμετρηθεί» με το υλικό του Βασίλη Τσιτσάνη ή του Δημήτρη Μητροπάνου, που τραγούδησε στις 31 Αυγούστου στο άλλο μεγάλο αφιέρωμα των φετινών «Τσιτσανείων». Κι όμως... Ακούγοντάς την σε αυτά τα λαϊκά τραγούδια, διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, πως οι καλές φωνές μπορούν τελικά να τραγουδήσουν τα πάντα…

Έπαιξαν οι μουσικοί


Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Σάκη Κοντονικόλα που έπαιξε πιάνο. Έπαιξαν επίσης οι: Βασίλης Μητσιάκης και Ευθύμης Γρηγορίου (μπουζούκια), Γιώργος Αγγέλης (βιολί), Γιώργος Αγγελάκης (μπουζούκι), Άκης Σταυρίδης (ακορντεόν), Δημήτρης Τυχάλας (κιθάρα), Κώστας Λάμπας (κοντραμπάσο) και Στέλιος Καραγιώργος (κρουστά). Μπουζούκι με την Φωτεινή Βελεσιώτου έπαιξε ο Γιώργος Καραμφίλλης, σταθερός συνεργάτης της ερμηνεύτριας τα τελευταία χρόνια και συνθέτης των τραγουδιών που ετοιμάζει αυτή την εποχή.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν κάναμε ειδική μνεία στις εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις του Σάκη Κοντονικόλα, που δεν στάθηκαν σε μια απλή αντιγραφή του πρωτότυπου (κάτι που συνηθίζεται άλλωστε), αλλά πήγαν τα τραγούδια ένα βήμα παραπέρα…

Η επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού έγινε από τον Αχιλλέα Λέρα, ο οποίος συνδύασε τα τραγούδια, με τις φωτογραφίες και τις ετικέτες των δίσκων που προβάλλονταν στο πάνω μέρος του τοίχου του Μύλου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας


Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το πρόγραμμα, επιλέχθηκαν αρκετά τραγούδια του Τσιτσάνη, από αυτά που δεν ακούγονται συχνά στις λογής συναυλίες ή στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αφιερώματα που γίνονται κατά καιρούς για το λαϊκό δημιουργό.

Η συναυλία ξεκίνησε με μια σύντομη ομιλία της υπεύθυνης του γραφείου δημοσίων σχέσεων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Ευαγγελίας Μπουντούρη, που, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τα τηλεοπτικά μέσα των Τρικάλων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ogdoo.gr για την κάλυψη των «Τσιτσανείων».

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα video με αποσπάσματα από εμφανίσεις του Βασίλη Τσιτσάνη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, έχοντας στο πλάι του γυναικείες φωνές…

Το πρόγραμμα είχε αναλυτικά ως εξής (όπου δεν αναφέρεται, οι στίχοι είναι του Βασίλη Τσιτσάνη):

1) Σερσέ λα φαμ - Όλες

2) Αράπικο λουλούδι - Λιζέτα
3) Της ταβέρνας το ρολόι - Λιζέτα

4) Μπορεί να το ’χουν πλανέψει (Ακρογιαλιές δειλινά) Λιζέτα
5) Σύννεφα (στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης & Γαβριήλ Δροσινός) Λυδία
6) Δεν είναι όνειρο η ζωή - Λυδία
7) Η σκιά μου κι εγώ (στίχοι: Κώστας Βίρβος) Λυδία

Στο σημείο αυτό, ανέβηκε στη σκηνή για μια σύντομη ομιλία ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Βασίλη Τσιτσάνη και στο έργο που επιτελείται στην πόλη μέσω του Μουσείου Βασίλη Τσιτσάνη και των «Τσιτσανείων».

8) Το καράβι (στίχοι: Κώστας Βίρβος) Φωτεινή
9) Ο τρελός τσιγγάνος (στίχοι: Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Φωτεινή
10) Γκιουλμπαχάρ - Λιζέτα
11) Μάγισσα της αραπιάς - Λιζέτα
12) Με πήρε το ξημέρωμα στους δρόμους (στίχοι: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος) Λιζέτα
13) Πέφτεις σε λάθη - Φωτεινή
14) Φάνταζες σαν πριγκηπέσσα - Φωτεινή
15) Όταν πίνεις στην ταβέρνα - Φωτεινή
16) Το παράπονο του ξενιτεμένου (Σαν απόκληρος γυρίζω) - Φωτεινή
17) Νοσταλγία - Λυδία
18) Αργοσβήνεις μόνη (Ο έρωτας) - Λυδία
19) Το ομορφόπαιδο - Λιζέτα
20) Το γράμμα - Λιζέτα
21) Τι την θέλεις την τσιγγάνα - Λιζέτα / Φωτεινή
22) Το πουκάμισο - Φωτεινή

23) Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη - Λιζέτα / Φωτεινή
24) Κάποια μάνα αναστενάζει (Βασίλης Τσιτσάνης / Μπάμπης Μπακάλης) Φωτεινή
25) Ίσως αύριο - Φωτεινή
26) Ζαΐρα (στίχοι: Κώστας Βίρβος) Λυδία
27) Η γυναίκα η μουρμούρα - Λυδία
28) Νύχτες μαγικές - Λυδία
29) Μη μου ξαναφύγεις πια - Φωτεινή
30) Με παρέσυρε το ρέμα - Λιζέτα
31) Πάλιωσε το σακάκι μου - Φωτεινή
32) Βόλτα μέσα στην Ελλάδα (στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης) Όλες
33) Τα διαλεχτά παιδιά (Είμαστε αλάνια) (στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Όλες
34) Τα ωραία του Τσιτσάνη - Οργανικό
35) Τα καβουράκια - Όλες
36) Κάνε λιγάκι υπομονή - Οι τραγουδίστριες και οι μουσικοί

Φωτογραφίες & video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!