Γιάννης Μαρκόπουλος - «Πολιορκημένοι από την υποτέλεια και το ψέμα»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO & PHOTOS) Σήμερα το μεσημέρι έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου για το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Διονυσίου Σολωμού
Γιάννης Μαρκόπουλος - «Πολιορκημένοι από την υποτέλεια και το ψέμα» Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
το οποίο και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 22 Μαρτίου (διάβασε σχετικά ΕΔΩ).

Στη συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Μεγάρου μαζί με το συνθέτη, παραβρέθηκαν και οι συντελεστές της παράστασης, Γιώργος Νταλάρας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (αφηγήτρια) και ο βαρύτονος και διευθυντής της περίφημης χορωδίας της ΔΕΗ Κωστής Κωνσταντάρας (απουσίαζε ο Vassilikos που βρισκόταν στο Λονδίνο).

Καίριος, γόνιμος, εύστοχος και απολαυστικός -όπως και στη μουσική του- ο Γιάννης Μαρκόπουλος στάθηκε με αφοπλιστικά απλό, αλλά μεστό και στρωτό λόγο στην επικαιρότητα του πονήματος του Σολωμού: «Σήμερα είμαστε όλοι πολιορκημένοι από την υποτέλεια, από την έλλειψη φαντασίας, από κάποιους που θέλουν να μην ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια».

Μίλησε για τη «συμμορία των Ευρωπαίων» και τη συντεχνία τους στο Μεσολόγγι, στη «ντροπή του Μπάιρον που τον οδήγησε στη “αυτοκτονία” του στην πολιορκημένη πόλη» και βέβαια στο κομβικό και παντοτινό τρίπτυχο «Λόγος, Έργο, Νόημα».

Όπως τόνισε είναι η 60ή φορά που παρουσιάζεται το έργο, καθώς έχει παιχτεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ ετοιμάζεται να ταξιδέψει και σε πανεπιστήμια της Αμερική. Βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση που παρουσίασε στη δεκαετία του ’80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών λαϊκών οργάνων όπως λαούτο, σαντούρι, νταούλι κ.ά. Όργανα που ξένισαν τους συμφωνικούς μουσικούς στην πρώτη παρουσίαση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» στις Βρυξέλλες αλλά που σίγουρα δεν είναι «ενός κατώτερου Θεού» όπως τους αποστόμωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκόπουλος.

Τη σκυτάλη από το συνθέτη που γιορτάζει σήμερα τα γενέθλια του, σε μια ιδιότυπη συγκυρία, καθώς το έργο προτάσσεται παράλληλα με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, πήρε ο παλιός φίλος, συνεργάτης και γνώστης της εργογραφίας του Μαρκόπουλου Γιώργος Νταλάρας, που επισήμανε την «ανάγκη επαναπροσέγγισης στο χρόνο των σπουδαίων δημιουργιών» ως ασπίδα στα «μέτρια» που για διάφορους λόγους προβάλλονται και φαινομενικά δείχνουν να «έχουν πάρει κεφάλι» στην κοινωνία μας.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Γιάννη Μαρκόπουλου, κατόπιν επιλογής του τελευταίου, αφού ευχαρίστησε τον δημιουργό, υπογράμμισε την «ευθύνη» της ίδιας απέναντι στο ίδιο το έργο καθώς και μεγαθήρια που προηγήθηκαν ως αφηγήτριες, αλλά και στο γεγονός πως αυτό το αίσθημα πρέπει να διέπει όλους μας σε όσα βιώνουμε σαν πολίτες στις δύσκολες, γκρίζες σημερινές εποχές.

Ο Κωστής Κωνσταντάρας, αφού ευχαρίστησε Μαρκόπουλο και Νταλάρα, για τον εκθειασμό, που εξέφρασαν νωρίτερα για την υποδειγματική εργασία στην Χορωδία της ΔΕΗ… που τη φέρνει στην πρωτοκαθεδρία της κατηγορίας της δήλωσε: «Η συγκυρία του έργου βαραίνει πάρα πολύ την ευθύνη μου, αλλά νιώθω και μεγάλη χαρά και ευχαριστώ τον Γιάννη Μαρκόπουλο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει».

Κλείνοντας ο Γιάννης Μαρκόπουλος ανέφερε πως η ιδέα για να παιχτούν ξανά οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ανήκει στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώ διόρθωσε την Καραμπέτη που μίλησε νωρίτερο με θαυμασμό για τις μελοποιήσεις του: «Δεν μελοποιώ, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Επιχειρώ ένα πάντρεμα της μουσικής μου με την ποίηση. Την ίδια ώρα επιθυμώ η μουσική μου να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, όπως και ο λόγος… όπως και τα δυο αρμονικά μαζί. Είναι ένας γάμος».

Ολοκληρώνοντας ο κύριος Δίμτσας μεταφέροντας τα ευχαριστήρια του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου μαζί με στοιχεία που μας προβλημάτισαν βαθιά: «Τα έσοδα της παράστασης θα πάνε στους Ελεύθερους Πολιορκημένους της σύγχρονης Ελλάδας, στους οικονομικά ανήμπορους. Η Αποστολή καλύπτει 56.000 οικογένειες το μήνα στην Αθήνα, οι οποίες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, στη σημερινή εποχή, σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μοιάζει να είναι πολιορκημένη και οι κάτοικοί της ελεύθεροι».

Φωτογραφίες - video: Μάρω Χρυσανθοπούλου

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!