«Φιλιώ Χαϊδεμένου»… και πραγματικά συγκλονιστήκαμε!

(VIDEO & PHOTOS) Ακόμα και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ώρες μετά το τέλος του έργου είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλαγιάσεις τα συναισθήματα με τα οποία μας προίκισε.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
21/01/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το έργο αναφέρεται στη ζωή και τις αναμνήσεις της Μικρασιάτισσας Φιλιώς Χαϊδεμένου. Μιας συγκλονιστικής γυναίκας που έζησε όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και την αναπολεί όντας στη δύση της αιωνόβιας ζωής της. Τα παιδικά χρόνια στη Σμύρνη, οι σφαγές, η καταστροφή, η προσφυγιά, η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα είναι μερικά από τα κομμάτια που ξετυλίγει η γιαγιά Φιλιώ επάνω στη σκηνή.

Είναι μία παράσταση που ξεφεύγει πολύ από τα τετριμμένα. Καταρχάς γιατί όσο την παρακολουθείς δε νιώθεις πως είσαι στο θέατρο. Νιώθεις πως μπαίνεις σε μια μηχανή του χρόνου και βιώνεις τα γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Πονάς, γελάς, προσπαθείς να επιβιώσεις. Εσύ, όχι μόνο οι ηθοποιοί, και αυτό από μόνο του είναι μοναδικό.

Τι να πεις για την υποκριτική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη; Αφού η γυναίκα δεν υποκρίνονταν! Το ζούσε! Εκείνη τη στιγμή! Κάθε λέξη, κάθε συναίσθημα έβγαινε ατόφιο από την ψυχή της και έφτανε κατευθείαν στη δική μας ψυχή. Δίπλα της ο συγκλονιστικός Ζαχαρίας Καρούνης επάνω στη σκηνή αδιαλείπτως για 2 ώρες μαζί με τη Μπεμπεδέλη να μας ταξιδεύει με την υπέροχη φωνή του και να μας παρασέρνει όλο και πιο βαθιά στη ζωή της Φιλιώς. Οι ερμηνείες γνήσιες, αληθινές, γεμάτες συναίσθημα χωρίς περιττές εξάρσεις, χωρίς να σου εκβιάζουν το συναίσθημα. Δεν είχαν λόγο να το κάνουν άλλωστε. Το κατάμεστο θέατρο πλημμύρισε από συναισθήματα που καταφέραμε να καταλαγιάσουμε ώρες μετά το τέλος του έργου.

Αξίζει να μιλήσουμε για την υπέροχη μουσική της παράστασης. Μουσική που πρωταγωνιστούσε και δεν «έντυνε» απλά το λόγο. Τραγούδια που σε τρυπούσαν με την αλήθεια τους, την απλότητά τους και τη μαγική φωνή του Ζαχαρία Καρούνη που θα έχουμε τη χαρά να τα πούμε και από κοντά μαζί του τις επόμενες μέρες.

Η παράσταση είναι ήδη σε παράταση παραστάσεων έως και τις 29/1 και αν κρίνω από τις ουρές του κόσμου μέσα και έξω από το θέατρο θεωρώ πως θα πρέπει να παραταθεί κι άλλο.

Μην χάσετε την παράσταση αυτή. Όχι μόνο γιατί θα χάσετε μια εξαιρετική παράσταση αλλά και γιατί θα χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε κάτι το μοναδικό. Μια ατόφια τροφή ψυχής που σπάνια πια μπορείς να βρεις.

Σαν υστερόγραφο ένα παράπονο: Αυτό το συγκλονιστικό έργο δεν το είδα να διαφημίζεται. Το ανακάλυψα τυχαία σε αφίσα έξω από την εκκλησία που ήταν η ενορία της Φιλιώς Χαϊδεμένου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κι όμως το θέατρο είναι κάθε φορά γεμάτο. Γιατί η γνήσια και πραγματική τέχνη δεν έχει ανάγκη από χορηγούς επικοινωνίας.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους - Ένγκελ, Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Διασκευή: Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ευταξόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Άγγελος Αγγελής
Μουσική - Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης
Διευθυντής φωτογραφίας: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική Διδασκαλία: Χαρά Κεφαλά

Πρωτότυπα τραγούδια:
Στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος
Μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι: Πάνος Βέργος,
Κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης

Επιμέλεια Video: Σπύρος Πανταζής
Επιμέλεια & οργάνωση Παραγωγής: Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Κάθε Τετάρτη ώρα 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00,
Σάββατο 21.00 και Κυριακή 19.00

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!