Είδαμε τη «Μεγάλη διαδήλωση του ενός» του Δημήτρη Λέντζου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Έργο με στοιχεία δράματος, αλλά και ιλαρότητας, κείμενο πολιτικό, αλλά και ποιητικό συνάμα, μια προσωπική κατάθεση ψυχής.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το έργο «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» είναι διασκευή σε θεατρικό μονόλογο ενός διηγήματος του Δημήτρη Λέντζου, από την ομώνυμη συλλογή.

Η παράσταση ανεβαίνει για 4η χρονιά φέτος στον Πολυχώρο «Αλεξάνδρεια» του Βασίλη Βλάχου στην Πλατεία Αμερικής, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Παναγιώτη Σπηλιόπουλου κι έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου.

Η παράσταση ξεκινά με το τραγούδι «Ο Θίασος» που υπογράφουν ο Δημήτρης Λέντζος & ο Μιχάλης Τερζής, με τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Το λιτό σκηνικό αποτελείται κυρίως από πεταμένα φυλλάδια, σκουπίδια, αφίσες, όπως ένας δρόμος μετά από μεγάλη, προεκλογική συγκέντρωση.

Όλο το έργο εξελίσσεται σαν μια κυριολεκτική πορεία ενός αγωνιστή στο κέντρο της Αθήνας, από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα, μέσω της οδού Σταδίου. Μέσα από εσωτερική αναζήτηση και αναδρομές στο παρελθόν και τους οικείους του, ο πρωταγωνιστής Αντρέας κάνει την αυτοκριτική του, αναγνωρίζει τα λάθη του, αποκαλύπτει τα όνειρά του, νοσταλγώντας, αλλά και κρίνοντας το παρελθόν και τον εαυτό του. Παρά τη μοναχικότητά του, η πορεία του καταφέρνει να δημιουργήσει πανικό στην εξουσία. Τα Ματ αναλαμβάνουν την καταστολή του και τα κανάλια «βουίζουν». Ο Αντρέας φτάνει στο Σύνταγμα, ανεβαίνει στην εξέδρα με το πανό που γράφει «Μαζί θα αλλάξουμε τον κόσμο» και φωνάζει «Φέρτε πίσω τα όνειρά μου ρε!».

Το τέλος, η «κάθαρση», έρχεται με το άναμμα ενός σπίρτου…

Έργο με στοιχεία δράματος, αλλά και ιλαρότητας, κείμενο πολιτικό, αλλά και ποιητικό συνάμα, μια προσωπική κατάθεση ψυχής του ήρωα για τους αγώνες που κάποτε αποδεικνύονται ουτοπικοί, καθώς προκαλούν την αντίδραση της εξουσίας και την προσπάθεια να πραγματοποιηθούν τα όνειρα ζωής, που όμως σβήνουν σιγά-σιγά στην καθημερινότητα και τον συμβιβασμό.

Ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος εξαιρετικός και καθηλωτικός στην ερμηνεία του σε ένα δυνατό και χωρίς υπερβολές κείμενο που, αν και δεν είναι σημερινό, παραμένει πάντα επίκαιρο, ενώ τα τραγούδια και η μουσική της παράστασης δένουν πολύ όμορφα και προσφέρουν την απαραίτητη «παύση» στη ροή του μονολόγου.

Ακόμα και μετά το τέλος της παράστασης, οι προβληματισμοί που δημιουργούνται παραμένουν, δίνοντας σε καθέναν μας τροφή για σκέψη, αλλά και το έναυσμα να πραγματοποιήσουμε τη δική μας μεγάλη διαδήλωση, όσο είναι ακόμα καιρός.

Σκηνοθεσία & ερμηνεία: Παναγιώτης Σπηλιόπουλος
Κείμενο & στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Λέντζος
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Τραγούδι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Ανδρουλάκης, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης
Φωτισμοί: Μιχάλης Γιαννακάκης

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!