Δημήτρης Φεργάδης: «Με αφορμή την Columbia» - Η παρουσίαση ενός βιβλίου, θησαυρού της ελληνικής δισκογραφίας

Η αξέχαστη νύχτα της εκπλήρωσης ενός ονείρου και ενός χρέους
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
14/12/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη Δευτέρα το βράδυ είχαμε την τύχη να βρεθούμε στο βιβλιοπωλείο Βοοκ Plus της Πανεπιστημίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Φεργάδη με τίτλο «Με αφορμή την Columbia -Η βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ ε πολυτελή έκδοση.

O συγγραφέας Δημήτρης Φεργάδης εργάστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως βοηθός πρεσαδόρου στο εργοστάσιο παραγωγής πλακών γραμμοφώνου της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια πέρασε από διάφορες σημαντικές θέσεις, ως διευθυντικό στέλεχος της μεγάλης Columbia, ενώ από το 1991 στελέχωσε, επίσης από θέσεις ευθύνης την Minos-EMI.

Η βραδιά της παρουσίασης τα είχε όλα, χαρά, συγκίνηση και φυσικά παρούσα μέσω των εκπροσώπων της, την ελληνική δισκογραφία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Από τον Μάκη Μάτσα και τον Στέλιο Ελληνιάδη ως τους ηρωϊκούς τεχνίτες της ιστορικής Columbia από το 1946(!) Πέτρο Κωτσαράπογλου και Μιχάλη Μακελεράκη.

Εκλεκτή ήταν και η συντροφιά του Δημήτρη Φεργάδη στο τραπέζι της παρουσίασης του βιβλίου. Συντονιστής της συζήτησης ο εξαιρετικός δημοσιογράφος Γιώργος Τσάμπρας, οι αγαπημένοι ερμηνευτές Μανώλης Μητσιάς και Γιώργος Μαργαρίτης, ο ιστορικός μουσικολογίας Γιώργος Μονεμβασίτης και ο γνωστός μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης.

Όλοι μίλησαν με θερμά λόγια για τον συγγραφέα και για το βιβλίο του, που αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό της ελληνικής δισκογραφίας και σίγουρα έναν συγγραφικό άθλο.

Ο Δημήτρης Φεργάδης με απλό και κατανοητό λόγο που ρέει αβίαστα ξεδιπλώνει με καθηλωτικό τρόπο την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας του περασμένου αιώνα, με αφορμή την επί δεκαετίες παρουσία του στην θρυλική Columbia.

Mια επική, συναρπαστική ιστορία που βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της εποχής.
gia mesa
Όλοι όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα έχουν συμβάλλει, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο στη δημιουργία αυτής της συναρπαστικής ιστορίας. Και αυτό είναι και μια ακόμα σπουδαία πτυχή του βιβλίου «Με αφορμή την Columbia», ενώ έχει γραφεί από έναν είναι η φωνή όλων των αφανών, σιωπηλών ηρώων ενός κλάδου που μάλλον αχάριστος υπήρξε προς τους ήρωές του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον εκδοτικό οίκο ΚΨΜ ,μετά από πρωτοβουλία του συγγραφέα, οι οικογένειες των στυλοβατών και πρώτων διευθυντών της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ: Ευάγγελου Αρεταίου, Βασίλη Τουμπακάρη και Νίκου Κανελλόπουλου. Την απονομή έκανε ο Μάκης Μάτσας.

Ο Δημήτρης Φεργάδης με το βιβλίο του ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στην καταγραφή της ιστορίας της δισκογραφίας και να προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο στους σύγχρονους και μελλοντικούς μελετητές της.

Τα ντοκουμέντα, οι σπάνιες φωτογραφίες, τα έγγραφα και οι μαρτυρίες που περιέχονται στο βιβλίο το καθιστούν πραγματικά πολύτιμο, χωρίς όμως να το βαραίνουν περιττά ώστε να μειώνουν την απόλαυση της ρέουσας ανάγνωσης.

Θα κλείσουμε με λίγα λόγια του ίδιου του συγγραφέα και θα επανέλθουμε στο άμεσο μέλλον με την δημοσιογραφική παρουσίαση του βιβλίου και συνέντευξη με τον δημιουργό του.

«Η πενηντάχρονη δουλειά και πείρα μου στη δισκογραφία, η μνήμη και οι μαρτυρίες συνεργατών και φίλων συναδέλφων παλαιότερων από εμένα, πρωταγωνιστών τις εποχές που δενότανε τα’ ατσάλι στην ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ και τα όσα διασωσμένα –λίγα- πολύτιμα έγγραφα, φυλαγμένα στα φυλλοκάρδια, πιστεύω πως είναι ικανά στοιχεία για να γραφτεί έτσι όπως θα γραφτεί η πρώτη ολοκληρωμένη- κατά προσωπική άποψη-,πολύπλευρη ιστορία της δισκογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα».

Υ.Γ Την παρουσίαση παρακολούθησα με δύο θρυλικούς πωλητές της Mίνως-ΕΜΙ, τους αγαπημένους μου Κώστα Νασιούλα και Τέλη Παπαγεωργίου που μαζί  περάσαμε αξέχαστες στιγμές δισκογραφικού μεγαλείου στον ημιώροφο του Μετρόπολις. Ο άοκνος ήρωας της δισκογραφίας, συνάδελφος και αδελφός Ιορδάνης Μεταλλίδης συμπλήρωσε ιδανικά την συντροφιά

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!