Dasho Kurti: «Ο αέρας της προσφυγιάς δεν λέει να σωπάσει»

(VIDEO & PHOTOS) Νταλάρας, Τσαλιγοπούλου, Πασχαλίδης, Γλυκερία και άλλοι καλλιτέχνες συναντούν τον Αλβανό μουσικοσυνθέτη και τραγουδούν για την προσφυγιά.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Ξένε, τι ζητάς εδώ - Τραγουδάμε για τη προσφυγιά» ή αλλιώς μία συναυλία που τα έσοδά της θα διατεθούν για την κάλυψη του προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο, μία μουσική συνάντηση του δεξιοτέχνη στο ακορντεόν και συνθέτη Dasho Kurti από την Αλβανία με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Εμείς στις 29/3 πήγαμε στη Ιερά Οδό και είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε σε αυτή τη συγκινητική παράσταση.

Η μουσική ενώνει, δεν έχει σύνορα, ούτε οι άνθρωποι πρέπει να τα βάζουν μεταξύ τους κι εδώ εμπεδώθηκε και με το παραπάνω το μήνυμα αυτό. Στη σκηνή καλλιτέχνες και τραγούδια και πάνω από αυτή, σπαρακτικές ασπρόμαυρες εικόνες από ανθρώπους ξεριζωμένους, βίντεο με animation παιδιών να θαλασσοδέρνονται και να ξεβράζονται σαν κούτσουρα σε ξένες ακτές, πραγματικές ιστορίες προσφύγων, συνθήματα. Πιο πολύ κοιτούσα πάνω, παρά τους τραγουδιστές.

«O Dasho Kurti είναι ένας από τους ανθρώπους που πάλεψαν και λέει πως η πατρίδα που ήρθε είναι μια ευλογημένη χώρα», αναφέρει ο Γιώργος Νταλάρας για τον Αλβανό μουσικό. «Από βιοπαλαιστής, έγινε πρωταγωνιστής». Ακολουθεί ο Μίλτος Πασχαλίδης με το «Παραμύθι με το λυπημένο τέλος». Κάθε που χαράζει με τρώει το μαράζι, τραγουδά, και στο μυαλό μας έρχεται το μαράζι της ξενιτιάς, που ίσως και να είναι από τα μεγαλύτερα.

Ο Γιώργος Μεράντζας αφιερώνει το τούρκικο «Λέι Λιμ Λέι» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική Zulfi Livaneli σε αυτούς που δεν πρόλαβαν να έρθουν καν πρόσφυγες, γιατί πνίγηκαν στη θάλασσα. «Είμαι ευτυχής που ζω σε μία χώρα που δεν ύψωσε τείχη, γι’ αυτό χαίρομαι που είμαι Έλληνας», λέει.

Δεν σταματούν οι εικόνες να εναλλάσσονται, έρχονται στα μάτια μου δάκρυα (δεν το έχω δύσκολο το κλάμα, τουλάχιστον ας το παράγω και για τα ουσιαστικά). Παιδικά μάτια πίσω από συρματοπλέγματα, οικογένειες που αναγκάζονται να μην ζουν μαζί, βόμβες να διαλύουν το βιός τους, φόβος, πόνος, αδιέξοδο.

O Dasho Kurti απαγγέλλει με σπαραγμό, θάρρος κι ελπίδα «ο αέρας της προσφυγιάς δεν λέει να σωπάσει, θα έρθουν καλύτερες μέρες, μάνα». Στη συνέχεια, ακούμε το «Σχήμα Λόγου», που όλοι το ξέρουμε περισσότερο σαν Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα. Από πάνω σε ένα animation βλέπουμε την ιστορία ενός παιδιού, που μέσα σε μία βάρκα με άγρια κύματα κινδυνεύει να πνιγεί από τα χέρια τεράτων.

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγουδούν το «Δεν έκανα ταξίδια μακρινά», το κομμάτι με την υπέροχη μουσική που μοιάζει με τη θάλασσα, με τα κύματα που μεταφέρουν τους ανθρώπους εκεί που θέλουν αυτά. Ακολουθεί το μαγικό σμυρναίικο «Τζιβαέρι» που σαν αυτό άλλο για την ξενιτιά δεν έχει.

Στη σκηνή ανεβαίνει η Γλυκερία και ερμηνεύει φανταστικά το «Άνθρωποι μονάχοι». Ανατριχίλα. Έπειτα λέει το «Μέχρι να βρούμε ουρανό». Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι και που ψάχνουν ουρανό. Για αυτούς τραγουδήθηκαν όλα, προς τιμήν όλων όσοι έχουν αφήσει πίσω μια ζωή χωρίς τη θέλησή τους, όλων όσοι αναζητούν μία νέα.

Σε σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη, με τη συμμετοχή και των Σοφία Παπάζογλου, Βασίλη Προδρόμου, Ασπασίας Στρατηγού, Χάρη Μακρή, Πέτρου Κουλουμή, Στέφανου Δορμπαράκη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Ισίδωρου Πάτερου και με μία ορχήστρα που τα έδωσε όλα, το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό.

«Τίποτα δεν πάει χαμένο» ακούμε από τους καλλιτέχνες και τους παρουσιαστές της βραδιάς μαζί. Την παράσταση κλείνουν όλοι παρέα με τα «Παραπονεμένα λόγια» και το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου». Το video wall γράφει Refugees Welcome και ας είναι αυτό ό,τι πρέπει να μείνει στα κεφάλια και στις καρδιές μας μετά από αυτό το μουσικό αντάμωμα. Καλώς να έρχεστε άνθρωποι, πάντα η αγάπη βρίσκει χώρο για όλους.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Διολής

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!