«Απόκοπος ή Σπιναλόγκα»: Ένα πρωτότυπο έργο των Νίκου Ξυδάκη & Διονύση Καψάλη

(PHOTOS) Ένα έργο που γράφτηκε στο πλαίσιο των ενεργειών της ένταξης της Σπιναλόγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο των ενεργειών της ένταξης της Σπιναλόγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, διοργανώνει στις 18 Ιουλίου 2018, ένα μεγάλο μουσικό γεγονός στο νησί, με την παρουσίαση ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιότητα της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη του στόχου.

«Απόκοπος ή Σπιναλόγκα»


Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος ανέθεσε στο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη και τον ποιητή Διονύση Καψάλη να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας του μνημείου.

Πηγή έμπνευσης ο εμβληματικός αυτός τόπος που αποτελεί σύμβολο του πόνου, της απομόνωσης και του μαρτυρίου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, μέσα από τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση.

Σε αυτόν τον μικρό και άγονο βράχο κατοίκησαν στο πέρασμα των αιώνων ανθρώπινα σύνολα με πολύ διαφορετικά κοινωνικά και φυλετικά στοιχεία. Από τον 16ο και έως τον 20ο αιώνα, η Σπιναλόγκα υπήρξε βενετσιάνικο φρούριο, οθωμανικό φρούριο και οικισμός και, τέλος, λεπροκομείο. Τρείς φορές «άδειασε» με τραγικό τρόπο και επανακατοικήθηκε από ανθρώπους που δεν είχαν κανένα κοινό στοιχείο με τους προηγούμενους.

Το μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» του Νίκου Ξυδάκη δημιουργήθηκε για δύο φωνές και σύνολο οργάνων, κλασικών και παραδοσιακών, στο οποίο αφηγηματικά μέρη εναλλάσσονται με λυρικά και οργανικά ιντερμέδια με τραγούδια.
nikos xidakis spinalonga
Πάνω σ’ έναν αφηγηματικό καμβά που δημιουργεί ο Διονύσης Καψάλης και που παρακολουθεί την εις «Άδου κάθοδον» ενός νοσηλευόμενου στη Σπιναλόγκα, πλέκονται άλλες ιστορίες, εικόνες και περιστατικά από τη ζωή των έγκλειστων, με αναφορά στην Αυτοβιογραφία του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, την ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης ως τον Απόκοπο του Μπεργαδή.

Το έργο θα ηχογραφηθεί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, που συμπράττει σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Την ερμηνεία των δύο ρόλων έχουν αναλάβει ο ταλαντούχος Θοδωρής Βουτσικάκης και η καταξιωμένη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη. Στο ρόλο του Απόκοπου ο Βασίλης Σκουλάς. Στην αφηγηματικά ιντερμέδια οι δύο δημιουργοί, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Διονύσης Καψάλης. Στην ενορχήστρωση του έργου, είναι ο Δημήτρης Μπουζάνης, την διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ συμμετέχουν και σημαντικοί σολίστες παραδοσιακών οργάνων.

Παράλληλα με την προετοιμασία του μουσικού έργου, εξελίσσεται η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του διεθνούς βραβευμένου Πάνου Καρκανέβατου, που θα είναι ένα οδοιπορικό της δημιουργίας του έργου, με σκοπό να καταγράψει με πληρότητα το ιστορικό αποτύπωμα του εμβληματικού χώρου της Σπιναλόγκα και να αποδώσει δυναμικά το πέρασμά της στη νέα εποχή, ως ένας χώρος Πολιτισμού.
dionisis kapsalis spinalonga

Η συνέντευξη τύπου


Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, βρέθηκαν και μίλησαν οι Μαρία Βλαζάκη, Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αντώνης Ζερβός - Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, ο Νίκος Ξυδάκης - Συνθέτης, ο Διονύσης Καψάλης - Ποιητής, ο Πάνος Καρκανεβάτος - Σκηνοθέτης και ο Αναστάσιος Συμεωνίδης - Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ, ενώ παρακολουθήσαμε ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται. Παραβρέθηκαν και μιλήσουν, επίσης: ο ενορχηστρωτής Δημήτρης Μπουζάνης, ο μαέστρος της ορχήστρας της ΕΡΤ Γιώργος Παπαδόπουλος και οι ερμηνευτές του έργου, Θοδωρής Βουτσικάκης και Μυρσίνη Μαργαρίτη. Ο Βασίλης Σκουλάς δυστυχώς δεν κατάφερε να παρευρεθεί.
untitled 4 of 16
Στις 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση του έργου, στο νησί της Σπιναλόγκα. Μια μεγάλη συναυλία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και όλους τους συντελεστές που συμμετέχουν στο έργο θα βρεθούν επί σκηνής σε αυτόν τον εμβληματικό τόπο, ως η ζωντανή αποτύπωση του έργου στο χώρο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!