Αλεξίου & Γαλάνη στο Παλλάς

«Ποτέ δεν ξέρεις την ιστορία σου αν δεν τη δεις κατάφατσα. Δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, απλά πορεύεσαι και νιώθεις την αγάπη του κόσμου».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, τριάντα χρόνια μετά τα «Τραγούδια της Χθεσινής Μέρας» ανταμώνουν στη σκηνή του Παλλάς για δεκαπέντε παραστάσεις από 13 Ιανουαρίου.

Τα «Τραγούδια της χθεσινής μέρας» έχουν τη δική τους ιστορία η οποία συνοψίζεται στο εξής: «Ηχογραφήθηκαν αυτοσχέδια σε ένα απόγευμα στο studio της Columbia στη Ριζούπολη αρχές του 1981 και ήταν η συνέχεια μιας ιστορικής τηλεοπτικής εκπομπής στην ΕΡΤ Μικρές νυχτερινές μουσικές, που παρουσίαζε η τόσο αξιόλογη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου. Τότε είχε ήδη κατοχυρωθεί η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου τους πρότεινε μία κοινή τηλεοπτική συνεύρεση. Πρότειναν και ερμήνευσαν αυτό το ρεπερτόριο και η επιτυχία ήταν μεγάλη, ο κόσμος νόμιζε ότι ήδη κυκλοφορούσε σε δίσκο αυτή η επιλογή και έτσι πήραν την απόφαση. Κλείστηκαν στο studio με σπουδαίους συμμάχους τον Κώστα Γανωσέλη –αρμόνικα, τον Αντώνη Βαρδή και τον Βασίλη Ρακόπουλο στις κιθάρες και άρχισαν τις συναισθηματικές εξομολογήσεις».

«Οι φωνές όσο διαφορετικές και να είναι γίνονται ένα όταν η ψυχή θέλει να γίνει ένα», τόνισε η Δήμητρα Γαλάνη στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε επ’ αφορμή της κορυφαίας συνάντησης των δύο ερμηνευτριών. «Μοιραζόμαστε επί δυόμισι ώρες τη σκηνή με μόνο 4 τραγούδια σόλο η καθεμία», προσέθεσε η Χάρις Αλεξίου.

Ο Γιώργος Ζαχαρίου, ο οποίος μαζί με τον Κώστα Παπαδούκα ενορχηστρώνουν το πρόγραμμα που επιμελήθηκε με μαεστρία η Λίνα Νικολακοπούλου έδωσε το στίγμα της παράστασης λέγοντας ότι «καλούμαστε να μαγειρέψουμε ένα φαγητό με τα καλύτερα υλικά».

Θα ακουστούν τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας των δύο καλλιτεχνών, από τον «Μαρμαρωμένο Βασιλιά» του Απόστολου Καλδάρα και την παραδοσιακή «Χαλασιά μου», που έχουν καιρό να τραγουδηθούν μέχρι τραγούδια της «σημερινής μέρας», όπως εξήγησε η Αλεξίου. «Είναι σαν ένας διάλογος δύο γυναικών που καθρεπτίζει τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη να μας παρακολουθεί αυτός ο λαός επί 40 συναπτά έτη. Σας καλούμε για να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε».

«Αξίζει στον κόσμο να δει μία παράσταση όπως πρέπει κι όχι να αρχίσουμε τις περικοπές», είπε κλείνοντας η Χάρις Αλεξίου όσον αφορά την επιλογή του Παλλάς ως χώρου στέγασης των παραστάσεων.

«Σε Μπλε Βελούδο» θα συναντηθούν, ενώ υπάρχει η επιθυμία και η πρόθεση να το ηχογραφήσουν ή ακόμα και να μοιραστούν ένα δίσκο σε στίχους και μουσική των δυο τους. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σας έρχεται στο νου όταν ακούτε τη λέξη βελούδο είναι η απαλότητα κι όχι η πολυτέλεια. Μπορείς να είσαι πολυτελής χωρίς να είσαι ακριβός. Η πολυτέλεια είναι αξιοπρέπεια κι πάνω από όλα είμαστε αξιοπρεπής λαός. Είχαμε μάθει να ζούμε σαν πλούσιοι, χωρίς να είμαστε. Οι τράπεζες θέλανε να μα ς κάνουν πλούσιους. Οι Έλληνες πρέπει να θυμηθούνε να ζούνε σαν πλούσιοι, χωρίς να είναι», τόνισε με ιδιαίτερο τρόπο η Γαλάνη. «Καιρός είναι να βρούμε σε τι είμαστε καλοί και να το κάνουμε σωστά γιατί το αγαπάμε».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!