Ακούσαμε «Ελληνικά διάφορα» στο Κρεμλίνο

(PHOTOS) Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος και η ομάδα τους «φέρνουν στα μέτρα τους» κάθε φορά το ακροατήριο.
Ακούσαμε «Ελληνικά διάφορα» στο Κρεμλίνο Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι στην παρέα της Νατάσσας Μποφίλιου, του Θέμη Καραμουρατίδη, του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και της ομάδας τους, αυτό είναι σίγουρα ότι «φέρνουν στα μέτρα τους» κάθε φορά το ακροατήριο. Κάνουν, δηλαδή, αυτό που εκείνοι επιθυμούν πραγματικά και ο κόσμος τους ακολουθεί, κυρίως γιατί νιώθει ότι γίνεται μέλος αυτής της ομάδας, αυτής της παρέας. Επιπλέον, αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη παρέα σε όλη της την καλλιτεχνική πορεία, δεμένη και συμπαγής, παρουσίαζε και παρουσιάζει (ενίοτε και εμμονικά) ένα κομμάτι από την ίδια της τη ζωή, τις δικές της συνήθειες και τις προσωπικές της αγάπες.
0V3A7839 Edit 1
Κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Κρεμλίνο και στα φετινά «Ελληνικά διάφορα» που παρουσιάζουν εκεί κάνοντας μιαν... ανατροπή, όπως και η ίδια η Νατάσσα Μποφίλιου μάς ενημέρωσε το βράδυ της Παρασκευής (1/3) από μικροφώνου. Τα προηγούμενα χρόνια, στα προγράμματα της συγκεκριμένης παρέας που σημάδευσε τα καλλιτεχνικά μας δρώμενα, ελάχιστες ήταν οι «συμμετοχές» τραγουδιών που δεν ανήκαν στο δικό της προσωπικό ρεπερτόριο. Φέτος, το τοπίο άλλαξε. Σε μια ατμόσφαιρα σαλονιού (και με το ανάλογο ντεκόρ), η ομάδα δεν λέει δικά της τραγούδια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο τραγούδια «σε κασέτες γραμμένα» από εκείνα που σφυρηλάτησαν τη γενιά των επί σκηνής και τις παλαιότερες γενιές. Σε μια ατμόσφαιρα φιλική και χωρίς ιδιαίτερες μουσικές δεξιοτεχνές και «ανακαλύψεις» - με το μαγαζί γεμάτο και συμμετοχικό - το ένα «σουξέ» διαδέχεται το άλλο. Μέχρι και προσομοίωση «παραλίας - φωτιάς - κιθάρας» έχει το πρόγραμμα. Και βέβαια, η διαπίστωσή μου της εισαγωγής ενισχύεται και από το γεγονός ότι προσκαλούνται επί σκηνής και τυχαία (και θαρραλέα) μέλη του ακροατηρίου (εκτός των προβαρισμένων).

Η παρέα στέκεται συνεπής ως προς την αρχική διακήρυξή της σχετικά με το πρόγραμμα (αλλά και τον τίτλο του). Κανένα τραγούδι της δεν ακούγεται όλο το βράδυ. Όσα άλλα, όμως, ακούγονται είναι πασίγνωστα και ιδιαιτέρως αγαπημένα από το ευρύ κοινό. Και παρότι, πράγματι, μιλάμε για τραγούδια που αγάπησε η γενιά τους και οι παλαιότερες, το πρόγραμμα λειτουργεί λιγάκι και σαν «ταχύρρυθμο σεμινάριο» για τις νεότερες ηλικίες και γενιές που «στήνουν» πυρήνες μέσα στο ακροατήριο (να, όπως χθες βράδυ στα δεξιά της σκηνής - όπως κοιτάς από κάτω).
0V3A7428 Edit Edit 2 1
Μια τελευταία επισήμανση: για μένα πράγματι υπάρχει μια ανατροπή στα «ελληνικά διάφορα», αλλά δεν την εντοπίζω απλώς εκεί που την τοποθέτησε η Νατάσσα Μποφίλιου, επισημαίνοντας μόνο την απουσία ρεπερτορίου τους από την playlist. Το (όποιο) ενδιαφέρον της υπόθεσης, αν με ρωτάς, έγκειται στο ότι τα τραγούδια παρουσιάζονται «γνήσια», χωρίς «πειράγματα» και χωρίς πολλές - πολλές φιοριτούρες. Όλο αυτό, μάλιστα, συμβαίνει σε μια εποχή που κοντεύει να μας «πνίξει» στις διασκευές και στην αναβίωση του παρελθόντος «τάχαμ - τάχαμ» με φρέσκια ματιά, τακτική που ουσιαστικά κρύβει κάτι από το χαλί το χάλι μας. Η πληθώρα ανέμπνευστων διασκευών που μαστίζει την ελληνική μουσική παραγωγή και καταδεικνύει την απουσία δυναμικής και έμπνευσης από πλευράς νέων καλλιτεχνών, αλλά και την ανικανότητα των στελεχών της μουσικής παραγωγής να προτείνουν κάτι νέο και να το στηρίξουν, μας έχει κάνει αρχαιολάτρες. Και δεν υπάρχει χώρος, αν με ρωτάς, για άλλο «πείραγμα» ή πειραματισμό ή ιεροσυλία (διαλέγεις και παίρνεις χαρακτηρισμό). Από αυτή την άποψη, στρατηγικά (αλλά και ουσιαστικά) είναι σοβαρή και υπεύθυνη η στάση της χθεσινοβραδυνής παρέας να επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης τραγουδιών χιλιοακουσμένων και αγαπημένων.Mpofiliou kremlino

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!