Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Περίσσεψε η συγκίνηση την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού…
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο Φωτογραφία: Μάρω Χρυσανθοπούλου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου συνθέτη, την Τρίτη 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών μια μεγάλη συναυλία με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Πρώτη Συμφωνία» και «Το Άξιον Εστί» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Συμμετείχαν ο Γιώργος Νταλάρας ως λαϊκός τραγουδιστής, ο Δημήτρης Πλατανιάς ως ψάλτης, ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του αφηγητή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων με διδασκαλία του Σταύρου Μπερή, η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με διδασκαλία του Μιχάλη Οικονόμου, η Χορωδία «Μελωδοί» με διδασκαλία του Γιώργου Ζιάκα και η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. με διδασκαλία-διεύθυνση Νατάσας Αγγελοπούλου.

Σοβαροί, αλλά ευχάριστοι οικογενειακοί λόγοι με κράτησαν στη Θεσσαλονίκη κι έτσι δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην προχθεσινή μυσταγωγία στο Ηρώδειο. Παρόλα αυτά, τα σχόλια και οι φωτογραφίες των φίλων στο διαδίκτυο, κάποιες κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές συζητήσεις, αλλά και κάποια λίγα αποσπάσματα που «διέρρευσαν» στο youtube (αφού στο Ηρώδειο ισχύει το «τηλεοπτικό άβατο»), ήταν αρκετά για να πάρω – και να πάρουμε - μια γενική εικόνα όσων συνέβησαν την Τρίτη στο αρχαίο θέατρο.

Πάθος και συγκίνηση

Κάποια από τα κυριότερα σημεία της βραδιάς ήταν αφενός η παρουσία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και το πάθος και η συγκίνηση του κοινού, που ενισχύθηκαν βέβαια, τόσο από την παρουσία του συνθέτη, όσο και από την δραματική σύμπτωση της παρουσίασης του «Άξιον Εστί» κατά τη διάρκεια των κοσμοϊστορικών εξελίξεων που συμβαίνουν αυτή την εποχή στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως το χειροκρότημα μετά από την πρώτη φορά που ακούστηκε το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» (όχι στο encore, αλλά στην κανονική ροή της συναυλίας), όπως άκουσα από μια ερασιτεχνική ηχογράφηση που έφτασε στα χέρια μου, διήρκεσε 1 λεπτό και 23 δευτερόλεπτα!!! Φαινόμενο σπάνιο για τραγούδι που ακούγεται στο μέσο του προγράμματος.

Από τα δεκάδες διαδικτυακά σχόλια, συγκράτησα ένα από τα πιο ενδεικτικά, που ήταν του μουσικού παραγωγού και συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη Αστέρη Κούτουλα και έλεγε:

«Standing ovations and tears tears tears - Unbelievable!!!» 
(«Επευφημίες και δάκρυα, δάκρυα, δάκρυα - Απίστευτο !!!»)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τον καλλιτεχνικό κόσμο παραβρέθηκαν ο Μάνος Ελευθερίου, ο Βαγγέλης Κορακάκης, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και οι τραγουδιστές Ελένη Δήμου, Πασχάλης Τόνιος και Ασπασία Στρατηγού.

Οι καλλιτέχνες στον Μίκη κι ένα αποκλειστικό video

Στο τέλος της συναυλίας, όλοι οι συντελεστές πλησίασαν τον Μίκη Θεοδωράκη για να δεχθούν τα θερμά συγχαρητήρια και τα φιλιά του συνθέτη. Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, η φίλη και συνεργάτιδα Ελίνα Κωστελέτου κατάφερε να «υποκλέψει» αυτές τις στιγμές, τις οποίες μας παραχώρησε και σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά στο video που ακολουθεί. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για μια ακόμη φορά.

Η φωτογραφία με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι της Μάρως Χρυσανθοπούλου.

Περισσότερες φωτογραφίες του Θωμά Δασκαλάκη από τη συναυλία μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ φωτογραφίες από την τελική πρόβα της Δευτέρας μπορείτε να δείτε εδώ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!