Αφιέρωμα στον Γιάννη Τατασόπουλο

Πριν λίγες ημέρες, μουσικοί και λάτρεις του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού κατέκλυσαν τη μουσική σκηνή Αυλαία για να παρακολουθήσουν μία βραδιά αφιερωμένη στον συνθέτη, μουσικό και τραγουδιστή Γιάννη Τατασόπουλο,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Στα πλαίσια του αφιερώματος έγινε και η παρουσίαση του δίσκου «Όσα χρόνια κι αν περάσουν», που περιλαμβάνει 24 τραγούδια σε μουσική του Γ. Τατασόπουλου και αποτελεί έναν φόρο τιμής του δεξιοτέχνη σολίστα του μπουζουκιού Νίκου Τατασόπουλου προς τον πατέρα του. «Αυτό το CD είναι μια γιορτή για τον μεγάλο συνθέτη και σολίστα από καλλιτέχνες οι οποίοι τον εκτίμησαν και τους εκτιμούσε», γράφει ο ίδιος, στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν σημαντικοί ερμηνευτές, η Γλυκερία, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δημήτρης Κοντολάζος, η Μαρία Κώττη, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Ζαφείρης Μελάς, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Εβελίνα Αγγέλου, ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ο Σωτήρης Παπατραγιάννης, ο Δημήτρης Μηταράκης και ο Βασίλης Σκούτας, ενώ συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί: η Ζωή Τηγανούρια (ακορντεόν), Θανάσης Πολυκανδριώτης (μπουζούκι), Διαμαντής Χιώτης (πιάνο), Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι), Γιώργος Αναγνώστου (μπουζούκι), Μπέτυ Φουτούλη (πιάνο), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Σοφία Λαμπροπούλου (κανονάκι), Μανώλης Κοντογιώργος (λαούτο), Μιλτιάδης Παπαστάμου (βιολί), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Σοφία Μουλακάκη (ακορντεόν), Κώστας Γεράκης (κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Ανδρέας Παππάς (κρουστά) και βεβαίως ο Νίκος Τατασόπουλος στο μπουζούκι.

Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε η εταιρεία Ellopia Media Group που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και τη διανομή του σε Ελλάδα και Κύπρο η Ζεύξις Music. Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια της Ellopia Media Group, Αθηνά Κρικέλη, και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να προβληθεί και να διαδοθεί η ελληνική μουσική, όχι μόνο η παλαιά αλλά και η σύγχρονη, στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο είναι ο σκοπός της Ellopia. Είπε χαρακτηριστικά: «Οι συνεργάτες της Ellopia Media Group, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα, νιώθουν ιδιαίτερη τιμή και χαρά που είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν και να συμβάλουν σε μία τόσο σημαντική μουσική παραγωγή, τη δική μας υπόκλιση στον Γιάννη Τατασόπουλο και την προσφορά του».

Στη συνέχεια ο εκδότης του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι», Γιώργος Κοντογιάννης, έκανε μία σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Τατασόπουλου, καθώς και στον άξιο συνεχιστή του έργου του, τον Νίκο Τατασόπουλο, λέγοντας πως ξεπέρασε τις προσδοκίες του πατέρα του και έγινε ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης και θαυμάσιος καλλιτέχνης.


Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος προβλήθηκε ένα βίντεο που επιμελήθηκαν ο Θάνος Κουτσανδρέας και ο Νίκος Τατασόπουλος, με αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Γιάννης Τατασόπουλος πριν από 19 χρόνια στον Πάνο Γεραμάνη στην ιστορική εκπομπή του Δευτέρου Προγράμματος «Λαϊκοί Βάρδοι».


Ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Νίκος Τατασόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου για την προσφορά τους και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δύο πολύ σημαντικές συμμετοχές, των Στέλιου Βαμβακάρη και Διαμαντή Χιώτη, οι οποίοι είναι παιδιά παλιών συνεργατών και φίλων του πατέρα του. Στη συνέχεια μαζί με τους μουσικούς Δημήτρη Μηταράκη (ακορντεόν), Θανάση Σοφρά (κοντραμπάσο), Κώστα Γεράκη (κιθάρα) και Γιώργο Αναγνώστου (μπουζούκι), κάλεσαν στη σκηνή τους ερμηνευτές Μαρία Κώττη, Εβελίνα Αγγέλου, Στέλιο Βαμβακάρη, Σωτήρη Παπατραγιάννη, Μπάμπη Τσέρτο, Βασίλη Σκούτα, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρη Μηταράκη και Γλυκερία, για να παρουσιάσουν μερικά από τα τραγούδια του δίσκου. Ερμήνευσαν αντίστοιχα, τα τραγούδια: «Όσα χρόνια κι αν περάσουν», «Το δέκα το καλό», «Είναι βαρύς ο πόνος μου», «Σπάσ’ τα, γκρέμισ’ τα κυρά μου», «Το πεζοδρόμιο», «Το αρζάν», «Το τελευταίο ραντεβού», «Χόρεψε κι εγώ πληρώνω» και «Γλυκοχαράζει ο Αυγερινός». Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, ήταν η ερμηνεία -εκτός προγράμματος- του Θανάση Πολυκανδριώτη στο «Μάγισσες φέρτε βότανα», με τον Νίκο Τατασόπουλο να τον συνοδεύει στο μπουζούκι!


Η βραδιά συνεχίστηκε με τους Σωτήρη Παπατραγιάννη, Εβελίνα Αγγέλου και Μαρία Κώττη σε τραγούδια που ερμήνευσε ή έπαιξε ως μουσικός ο Γιάννης Τατασόπουλος, μεταξύ των οποίων τα «Χρόνια στον Περαία», «Η κατάρα της μάγισσας (Της μάγισσας η κόρη)», «Ο Τραμπαρίφας», «Μα είναι και Θεός», «Θα βρω μουρμούρη μπαγλαμά», «Το δικό σου το μαράζι», «Το Γιωργάκη σου ξεχνάς (Δεν είμαι εγώ ο Γιώργος σου)», «Απόψε είναι βαριά», «Σούρουπο με συννεφιά», «Γιατί πονάς και βασανίζεσαι», «Το παιδί του δρόμου». Ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα, στο οποίο είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το παίξιμο του Νίκου Τατασόπουλου και τα εκπληκτικά του ταξίμια!


Στιγμιότυπα από την παρουσίαση:

 


Τα τραγούδια του δίσκου:
01. Μελωδίες με μπουζούκι - Διαμαντής Χιώτης (πιάνο) - Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι)
(Ι. Τατασόπουλος)
Μια ιδιαίτερη και ιστορική μουσική συνάντηση. Δύο φίλοι, γιοί δύο μεγάλων καλλιτεχνών και φίλων, συνεχίζουν στα βήματα των πατεράδων τους.
02. Μάγισσες φέρτε βότανα - Πίτσα Παπαδοπούλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
03. Όσα χρόνια κι αν περάσουν - Μαρία Κώττη (Ι. Τατασόπουλος - Βασ. Ταμβάκης)
04. Αφού δεν με θέλεις - Γλυκερία (Ι. Τατασόπουλος)
05. Χαλιμά - Μαρία Κώττη (Ι .Τατασόπουλος - Βασ. Ταμβάκης)
06. Η λεβέντισσα - Στέλιος Βαμβακάρης - Εβελίνα Αγγέλου - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος - Βασ. Ταμβάκης)
Το πρωτοτραγούδησε ο Μάρκος Βαμβακάρης στο 1948
07. Το τελευταίο ραντεβού - Σοφία Παπάζογλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
08. Σπάστα γκρέμιστα κυρά μου - Σωτήρης Παπατραγιάννης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
09. Το πεζοδρόμιο - Μπάμπης Τσέρτος (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
10. Το αρζάν - Βασίλης Σκούτας (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
11. Ο κατάδικος - Ζαφείρης Μελάς (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
12. Το δέκα το καλό - Εβελίνα Αγγέλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
13. Έφυγες μ’ έναν άλλονε - Θέμης Αδαμαντίδης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
14. Χόρεψε κι εγώ πληρώνω - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
15. Δεν την θέλω την ζωή μου - Σοφία Παπάζογλου (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
16. Παπαδοπούλα - Γλυκερία (Ι. Τατασόπουλος - Αντ. Δεληγιαννίδης)
17. Είναι βαρύς ο πόνος μου - Στέλιος Βαμβακάρης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
18. Στην ταβέρνα του Γιαρέπη - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος)
19. Ποιος ξέρει αύριο αν θα ζούμε - Βασίλης Σκούτας (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
20. Χανουμάκι μου - Δημήτρης Μηταράκης (Ι. Τατασόπουλος)
21. Πολλές μανάδες κλάψανε - Δημήτρης Κοντογιάννης (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
22. Χόρεψε το τσιφτετέλι (Το κορίτσι απόψε θέλει) - Δημήτρης Κοντολάζος (Ι. Τατασόπουλος - Χρ. Κολοκοτρώνης)
23. Γλυκοχαράζει ο Αυγερινός - Γλυκερία (Ι. Τατασόπουλος - Ν. Ρούτσος)
24. Πενιές της Αθήνας - Θανάσης Πολυκανδριώτης (Ι. Τατασόπουλος)

 


Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά



 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!