Αφιέρωμα στο «Δάσκαλο» Γιώργο Μητσάκη στο Badminton

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Παρουσία της συζύγου του μεγάλου μας συνθέτη & στιχουργού Γιώργου Μητσάκη, κυρίας Αθηνάς Μητσάκη,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

το μουσικό σύνολο Kompania με την Κατερίνα Τσιρίδου πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης το αφιέρωμα στο έργο του με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από το θάνατό του στις 17 Ιουνίου, στο Μουσικό Προαύλιο του Θεάτρου Badminton.


Την εκδήλωση, που ξεκίνησε με προβολές από ταινίες στις οποίες συμμετείχε ο Γιώργος Μητσάκης, προλόγισε ο κ. Νίκος Οικονόμου, βιογράφος του, φίλος της οικογένειας και ιδιοκτήτης της εταιρείας “Protasis”, μαζί με τον Μιχάλη Κουμπιό, συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ «Τα τραγούδια μας κι ένας συνθέτης» στα πλαίσια του οποίου φιλοξενήθηκε η παράσταση.


«Η
Kompania είναι ένα συγκρότημα, το οποίο διακρίνεται έντονα στο εξωτερικό. Το Φλεβάρη κατάφερε κάτι που λίγοι μπορούν να καταφέρουν. Χτύπησε μια υψηλή θέση στο πανευρωπαϊκό chart, στην κατηγορία «World Music». Το τελευταίο τους CD βρίσκεται στη θέση Νο 5. Τα παιδιά έχουν κάνει δύο μεγάλες περιοδείες στην Ευρώπη κι απόψε θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σας παρουσιάσουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν με τραγούδια που αγαπάνε» είπε ο κ. Μιχάλης Κουμπιός, παραχωρώντας το βήμα στον κ. Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στο Γιώργο Μητσάκη ως ένα απ’ τους πυλώνες του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού γενικότερα, κυρίως για το στίχο του.


«Είναι ο πρώτος και ο μόνος που έχει γράψει τους στίχους όλων των τραγουδιών του, δεν έχει πάρει από άλλον, έχει δώσει σε άλλους και βέβαια μιλάμε για έναν όγκο 680 τραγουδιών περίπου που είναι καταγεγραμμένα από την ΑΕΠΙ, συν άλλα τα οποία δεν πρόλαβε ούτε να τα κυκλοφορήσει, ούτε να τα κατοχυρώσει»
μας πληροφόρησε και συνέχισε με αναφορές στο έργο και την προσωπικότητα του δημιουργού. Να σημειωθεί πως η βιογραφία του Γιώργου Μητσάκη, γραμμένη από το Νίκο Οικονόμου, εκδόθηκε από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου το 1995, αποτελώντας τη μοναδική βιβλιογραφική πηγή και αναφορά στο έργο και στη ζωή του, μέχρι σήμερα.


Στη συνέχεια τη σκηνή «κατέλαβαν» οι Kompania, που αποτελούνται από τους Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι, μπαγλαμά), Δημήτρη Κρανίδα (τραγούδι, μπουζούκι, ούτι), Σωτήρη Παπατραγιάννη (τραγούδι, μπαγλαμά), Νίκο Πρωτόπαπα (κιθάρα, φωνητικά) και Γιάννη Καλαφατέλη (ακορντεόν). Ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, συμμετείχαν ως guest ο Σπύρος Πατράς στο μπουζούκι και το τραγούδι και η Εύη Κανέλλου στα κρουστά. Όλοι μαζί απέδωσαν μαεστρικά τα γνωστότερα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, όπως «Βαλεντίνα», «Κατσιβέλα», «Πάρε το δαχτυλίδι μου» - ένα τραγούδι που ο Γιώργος Μητσάκης είχε αφιερώσει στην κ. Αθηνά«Το δικό μου πάπλωμα», «Μου ‘φαγες όλα τα δαχτυλίδια» και πολλά άλλα, εξ ολοκλήρου δικά του, αλλά όχι μόνο, καθώς ακούστηκαν και κομμάτια που συνέθεσαν άλλοι δημιουργοί της εποχής πάνω σε στίχους του Γιώργου Μητσάκη, όπως το «Γράμμα» που μελοποίησε ο Γιώργος Ζαμπέτας.


Ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή και πετυχημένη βραδιά, η οποία θα επαναληφθεί, όπως μας αποκάλυψαν τα παιδιά, μέσα στο χειμώνα που έρχεται - με μεγαλύτερη «έκταση». Χαρακτηριστικά έκανε εντύπωση η συμμετοχή του κόσμου, που σε περισσότερα από τα μισά κομμάτια δε δίστασε να σηκωθεί να χορέψει, παρ’ όλη τη συνεχή εναλλαγή των ρυθμών, από απτάλικο σε ζεϊμπέκικο κτλ. Σπουδαία είναι επίσης και η αποδοχή, από πλευράς προσέλευσης, που βρίσκουν στις μέρες μας τέτοιου είδους αφιερώματα, γεγονός που αποδεικνύει πως το λαϊκό και το καλό τραγούδι της εποχής, είχε, έχει και πάντα θα έχει ένθερμους θιασώτες, σε πείσμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη δισκογραφία και τη διασκέδαση γενικότερα.

Στην τελευταία φωτογραφία ο Νίκος Οικονόμου με την γυναίκα του Γιώργου Μητσάκη, Αθηνά.




ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!