Αδέσποτοι Παρεϊτζήδες – Ελκυστικών Ήχων Εραστές

(ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) «Οι ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΠΑΡΕΪΤΖΗΔΕΣ είναι η ακηδεμόνευτη μουσική συντροφιά στην οποία βρίσκεστε. Πατώντας πεισματικά, αλλά με σεμνή και…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

χαλαρή διάθεση σε παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια ψυχαγωγίας, σαν καλούμε να κρατηθείτε μαζί μας από χορούς, πενιές και τέλια, μακριά απ’ τις κακόηχες σύγχρονες λεωφόρους διασκέδασης, όπως παλιά, όταν η μουσική ήταν γλυκιά όαση συντροφικής μέθεξης»

Με αυτόν τον τρόπο οι Αδέσποτοι Παρεϊτζήδες (Μουσικός και Πολιτιστικός Σύλλογος – Έτος Ίδρυσης 2007) καλωσορίζουν τους φίλους και συνοδοιπόρους τους στην «Κρυψώνα» τους, το ξεχωριστό στέκι τους στην καρδιά του Χαϊδαρίου. Ένα «κρυφό σχολειό» φτιαγμένο με ζηλευτή φροντίδα, αληθινό μεράκι και λεπτό γούστο, που όμοιό του δύσκολα θα συναντήσετε σε όλη την επικράτεια.

Όπως μάλλον απίθανο είναι να πετύχετε και να ακούσετε μια μπάντα ανάλογη με αυτή που έχουν συστήσει οι οικοδεσπότες του. Μια παρέα από ερασιτέχνες οργανοπαίκτες που τη φλόγα και το πάθος, τις γνώσεις και την αισθητική τους στο καλό τραγούδι θα ζήλευαν αρκετοί επαγγελματίες. Γιατροί, πτυχιούχοι του Πολυτεχνείου και άλλων Ανωτάτων Σχολών απαρτίζουν τη συντροφιά των Παρεϊτζήδων. Άνθρωποι για τους οποίους η λατρεία για το παραδοσιακό, σμυρνέικο, ρεμπέτικο και κλασικό λαϊκό τραγούδι, λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς. Σμίλεψαν τα μεράκια τους και ίδρυσαν ένα Σύλλογο που σκοπός του είναι η μελέτη, διατήρηση και διάδοση της ρεμπέτικης και παραδοσιακής κληρονομιάς. Η ανάγκη έδρασής τους είχε σαν συνέπεια να δημιουργηθεί ένας χώρος, μια αίθουσα που σε όλα τα επίπεδα κάνει τη διαφορά.

Ο Παθολόγος Γιάννης Βαρνάβας, πρόεδρος των Παρεϊτζήδων διαμόρφωσε με τη συνδρομή των υπολοίπων της παρέας αλλά και άλλων «εραστών του τραγουδιού» ένα διασκεδαστήριο αξιώσεων, «πόθο» αληθινό και «ντέρτι» όλων των μερακλήδων.

Ο γράφων είχε τη χαρά και την τιμή να γλεντήσει εκεί και να απολαύσει μαζί με τα μουσικά δώρα των Παρεϊτζήδων, την καθαρότητα της αίθουσας, τον άριστο ήχο, τους εξαιρετικούς μεζέδες, το διαλεκτό κρασί και να ευφρανθεί το φιλικό περιβάλλον αλλά και άλλα «μαγικά» που οι λέξεις ίσως δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την ομορφιά τους. Καθισμένος σε άνετες καρέκλες και τραπέζια περιτριγυρίζεσαι από κάδρα με πλάκες 78 στροφών, βιτρίνες που φιλοξενούν έκθεση κομπολογιών, μουσικά όργανα και γραμμόφωνα, παλιά ραδιόφωνα, όλα από τη συλλογή του προέδρου καθώς και δωρεές φίλων. Ακόμη φωτογραφίες θρύλων του λαϊκού μας τραγουδιού, κλασικά αναπαλαιωμένα έπιπλα, ψυγείο με πάγο, διάφορες αντίκες… όλα τοποθετημένα όπως πρέπει, εκεί που πρέπει.

Η φιλοξενία; Υπεράνω πάσης προσδοκίας. Ο γιατρός, η σύζυγός του και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου κυριολεκτικά γίνονται θυσία για τους καλεσμένους τους.

Το ρεπερτόριο; Διαμάντια απ’ τις αρχές του περασμένου αιώνα και τις κατοπινές δεκαετίες. Πολλές εκπλήξεις, με σύντομα επεξηγηματικά σχόλια.

Εδώ θα ακούσεις αυτά που λαχταράς και όχι μία από τα «ίδια». Γι’ αυτό και το γλέντι και οι χοροί κρατούν μέχρι πρωίας και ξεχωρίζουν για την «ψυχή» και τη «γλύκα» τους. Όλη η αίθουσα γίνεται μια συντροφιά και μαζί με το συγκρότημα «ένα», ομοούσιο και αδιαίρετο.

Κάπνα δεν υπάρχει και ας καπνίζουν ορισμένοι. Καλώδια και ηχεία δεν βλέπεις στο πάλκο κι ας υπάρχουν μικροφωνικές που αναπαράγουν τον ήχο, με σεβασμό στον ακροατή. Όλα είναι σχεδιασμένα στην πένα. Δεν φτάνει μόνο η μαστοριά, απαιτείται και η γνώση. Η τεχνολογία λειτουργεί όταν εξυπηρετεί και δεν «καπελώνει» τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους κάθε σύναξη των Παρεϊτζήδων, περίπου μια φορά το μήνα, αποτελεί ιδιαίτερο γεγονός που συχνά απολαμβάνουν συμμετέχοντας διακεκριμένοι μπουζουξήδες και καλλιτέχνες.

Η όλη προσπάθεια απαιτεί μεγάλο κόπο και μόχθο από μέρους τους. Πέρα από την επίσημη σύστασή τους, λειτουργούν με καταστατικό και όλα τα ανάλογα ντοκουμέντα, χρειάζονται ώρες για πρόβες και για την οργάνωση των εκδηλώσεών τους. Όταν όμως αγαπάς κάτι με την καρδιά και τη ψυχή σου δε φείδεσαι. Γιατρεύεις τα ντέρτια των άλλων γιατί την ίδια ώρα μερώνεις τα δικά σου.

Προσωπικά απόλαυσα πανέμορφες στιγμές, τόσο από πλευρά προγράμματος και ήχου όσο και από την ευγένεια και μερακλίδικη πατίνα του όλου περιβάλλοντος, πέρα από τα «προκάτ» και τα «νάυλον» κέφια.

Γι’ αυτό δηλώνω πως στέκομαι στο πλευρό τους και όσο μπορώ θα παρακολουθώ με περίσσιο και «από καρδιάς» ενδιαφέρον κάθε βήμα τους.

Να προσθέσω πως ο χώρος στέγασής τους θα μπορούσε να φιλοξενήσει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις λόγω της μοναδικότητάς του.

Το επόμενο ρεμπετοσμυρνέικο γλέντι τους έχει οριστεί το Σάββατο 28 Απριλίου, πάντα στην «Κρυφώνα» τους.

Όσοι δεν γνωρίζουν τα «μυστικά» τους και επιθυμούν να παραστούν στη «σύναξή» τους , μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ 2.30-3.30 το μεσημέρι στα τηλέφωνα: 6949072577, 6944587740.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Τσάπαλος

(Αποτυπωμένες κατά το αποκριάτικο γλέντι των «Παρεϊτζήδων)

Στην κύρια φωτογραφία από αριστερά προς δεξιά: Γιάννης Βαρνάβας, Γιώργος Λιακόπουλος, Κυριάκος Ελαιόπουλος, Τάσος Κακλαμάνης, Μίνα Παπαϊωάννου, Δημήτρης Λιανοπίτης, Ιορδάνης Τζαμτζής


ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!