Βραβείο Πούλιτζερ στην Αρίθα Φράνκλιν

Δείτε όλους τους νικητές των σημαντικότερων δημοσιογραφικών βραβείων
Μεταθανάτιο βραβείο Πούλιτζερ κέρδισε η βασίλισσα της soul, Aretha Franklin. Η Αμερικανή τραγουδίστρια, συνθέτης, και πιανίστρια έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2018.

Έναν χρόνο σχεδόν μετά τον θάνατό της, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για την προσφορά της στη μουσική και την κουλτούρα της Αμερικής.

Το βραβείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς για πρώτη φορά το κερδίζει γυναίκα από την ίδρυσή του, το 1930.

Η τιμητική αυτή διάκριση για την Αρίθα Φράνκλιν, είναι αρκετά σπάνια στον θεσμό των βραβείων. Κάτι ανάλογο έγινε το 2007 με τον συνθέτη της τζαζ Τζον Κολτρέϊν, την επόμενη χρονιά με τον Μπομπ Ντίλαν και το 2010 με τον θρύλο της κάντρι Χανκ Γουίλιαμς.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Μία τοπική αμερικανική εφημερίδα βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για την κάλυψη της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε στα ίδια τα γραφεία της. Αλλά η είδηση χθες της βράβευσής της δεν εορτάστηκε στα γραφεία της Capital Gazette στο Μέριλαντ παρότι πρόκειται για το πλέον σημαντικό δημοσιογραφικό βραβείο στις ΗΠΑ.

Οι δημοσιογράφοι αγκαλιάστηκαν σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των πέντε συναδέλφων τους που έπεσαν νεκροί από την επίθεση ενόπλου στα γραφεία της εφημερίδας τον Ιούνιο 2018.

Με βραβεία Πούλιτζερ τιμήθηκαν επίσης οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal για τις έρευνές τους που αφορούσαν τον πρόεδρο Τραμπ.

Η εφημερίδα Capital Gazette στην Αννάπολις του Μέριλαντ κέρδισε ένα ειδικό Πούλιτζερ για την κάλυψη της επίθεσης και για το κουράγιο των συναδέλφων των νεκρών. Η επίθεση αυτή ήταν μια από τις πλέον αιματηρές εναντίον δημοσιογράφων στην αμερικανική ιστορία.

Παρά την δολοφονία των συναδέλφων τους οι δημοσιογράφοι της κατάφεραν την επόμενη κιόλας ημέρα και εξέδωσαν φύλλο όπως ήταν προγραμματισμένο. Για την επίθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος ενός ανθρώπου, ο οποίος φέρεται ότι είχε προηγούμενα με το έντυπο και ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.

Η δημοσιογραφική κάλυψη πολύνεκρων επιθέσεων άλλωστε συγκέντρωσε και άλλα βραβεία Πούλιτζερ.

Η εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ της τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την επίθεση σε μια συναγωγή της Πενσιλβάνια από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

Επίσης η εφημερίδα South Florida Sun Sentinel τιμήθηκε με Πούλιτζερ για το ρεπορτάζ της για την πολύνεκρη επίθεση τον Φεβρουάριο 2018 στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas με 17 νεκρούς.

Η New York Times βραβεύτηκε τόσο για το επεξηγηματικό ρεπορτάζ της σχετικά με τα φορολογικά του προέδρου Τραμπ όσο και για την αρθρογραφία της, ενώ η Wall Street Journal τιμήθηκε με το εθνικό βραβείο ρεπορτάζ για την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ εξαγόρασε την σιωπή δύο πρώην ερωμένων του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Washington Post, εξάλλου, κέρδισε δύο Πούλιτζερ: ένα για φωτορεπορτάζ της στην Υεμένη και ένα για βιβλιοκριτική.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters βραβεύτηκε για την έρευνά του σχετικά με την δολοφονία δέκα ανδρών Ροχίνγκια σε ένα χωριό της πολιτείας Ρακίν από βουδιστές χωρικούς και απο τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ένα ακόμη για τις φωτογραφίες μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν καταφύγιο στις ΗΠΑ.

To Associated Press (ΑΡ) εξάλλου βραβεύτηκε για την δημοσιογραφική του κάλυψη της πολεμικής θηριωδίας στην Υεμένη.

Οι νικητές βραβείων Πούλιτζερ λαμβάνουν έκαστος 15.000 δολάρια.

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates