Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε για τρίτη φορά το σχέδιο Brexit της Μέι

Απόλυτο αδιέξοδο τη μέρα που η χώρα θα εγκατέλειπε την Ε.Ε.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι βρετανοί βουλευτές απέρριψαν σήμερα για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήψε με την ΕΕ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Αμέσως μετά η λίρα Αγγλίας σημείωσε πτώση.

Οι βουλευτές απέρριψαν τη Συμφωνία Αποχώρησης με 344 ψήφους έναντι 286.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η «σοβαρή» απόφαση των βουλευτών να απορρίψουν τη συμφωνία της για το Brexit για τρίτη φορά σημαίνει ότι το κοινοβούλιο έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές» σημείωσε η Μέι, μετά την απόρριψη της συμφωνίας αποχώρησης με 344 ψήφους κατά έναντι 286 υπέρ.

«Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», συνέχισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αφού οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν για τρίτη φορά σήμερα τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει την περασμένη εβδομάδα στην Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή, για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 12 Απριλίου, εφόσον το Λονδίνο δεν παρουσιάσει κάποια άλλη στρατηγική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε εξάλλου πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου είναι τώρα «πιθανό».

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ' αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ ... είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο κέντρο του Λονδίνου, από οργανώσεις που υποστηρίζουν το Brexit και από ακροδεξιές ομάδες, αλλά και από άλλες που σκοπεύουν να αντιταχθούν στις διαμαρτυρίες των ακροδεξιών, καθώς είναι η μέρα που αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμβεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ.

Ήδη ομάδα διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν θα μετακινηθούμε» και «Αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση», ενόσω οι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο συζητούσαν και ψήφιζαν για την Συμφωνία Αποχώρησης. Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει δρόμο έξω από το κοινοβούλιο και ζητούν να τηρηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγηθεί η Βρετανία εκτός ΕΕ.

Μέλη της οργάνωσης των «κίτρινων γιλέκων» πρόκειται να συγκεντρωθούν το απόγευμα σε σημείο κοντά στην γέφυρα Τάουερ Μπριτζ, ενώ ο σύμβουλος του κόμματος UKIP, Τόμι Ρόμπινσον, θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματος κοντά στο Ουέστμινστερ. Ο πρώην επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, θα βρίσκεται με δικούς του διαδηλωτές και με μέλη της εκστρατείας «Leave», επίσης κοντά στο κοινοβούλιο. Μέλη του κινήματος Democratic Football Lads Alliance (DFLA), που αυτοαποκαλείται κίνημα κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, αλλά θεωρείται ότι σχετίζεται με ακροδεξιές δραστηριότητες, πρόκειται να συμμετέχουν σε δική τους διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου.

Το απόγευμα αναμένονται και κάποιες «αντι-διαδηλώσεις» ομάδων από συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις που έχουν στόχο να αντιταχθούν στις διαδηλώσεις του UKIP και του DFLA.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι είναι έτοιμη να εμποδίσει οποιεσδήποτε συγκρούσεις ενδέχεται να υπάρξουν στις συγκεντρώσεις.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!