To Facebook μπλόκαρε ύποπτους λογαριασμούς εν όψει εκλογών

Για την αποφυγή ξένης ανάμειξης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
06/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Facebook ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε περίπου 30 λογαριασμούς του δικτύου του, όπως και 85 λογαριασμούς στο Instagram, το οποίο κατέχει, οι οποίοι θα μπορεί να συνδέονται με ξένες οντότητες και να χρησιμοποιηθούν για ανάμειξη στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση από τις αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι δεν εντόπισαν απόπειρες ανάμειξης στην εκλογική διαδικασία, αλλά οι Αμερικανοί θα πρέπει να προσέχουν για ρωσικές προσπάθειες μετάδοσης πλαστών πληροφοριών.

"Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να εμποδίσουμε ανάμειξη στο Facebook κατά τη διάρκεια των εκλογών, είμαστε σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με ειδικούς εκτός εταιρείας αλλά και με άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο", αναφέρει το Facebook.

"Την Κυριακή το πρωί, οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή του νόμου ήρθαν σε επαφή μαζί μας για το θέμα δραστηριοτήτων που ανακάλυψαν πρόσφατα και που θα μπορούσαν σύμφωνα με τις ίδιες να συνδέονται με ξένες οντότητες", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Οι προκαταρκτικές μας έρευνες έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό μέχρι στιγμής 30 λογαριασμών στο Facebook και 85 στο Instagram που θα μπορούσαν να έχουν σχέση με συντονισμένες παράτυπες δραστηριότητες. Αμέσως μπλοκάραμε τους λογαριασμούς αυτούς και ερευνούμε γι'αυτούς με μεγαλύτερη λεπτομέρεια", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όλες οι σελίδες στο Facebook που συνδέονται με τους λογαριασμούς αυτούς ήταν στη γαλλική ή τη ρωσική γλώσσα, σύμφωνα με το Facebook. Οι λογαριασμοί στο Instagram ήταν στην αγγλική γλώσσα και ορισμένοι επικεντρώνονταν σε διασημότητες, ενώ άλλοι στην πολιτική.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο, τα αποτελέσματα των οποίων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχεια της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σάββατο το Twitter επιβεβαίωσε ότι διέγραψε αυτόματους λογαριασμούς που έγραφαν μηνύματα για την αποθάρρυνση των ψηφοφόρων να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανέρχονταν σε 10.000.

Τον περασμένο μήνα, το Facebook είχε ανακοινώσει επίσης ότι διέγραψε λογαριασμούς και ομάδες που συνδέονταν με μια ιρανική απόπειρα άσκησης επιρροής στην αμερικανική και τη βρετανική πολιτική, θίγοντας ευαίσθητα θέματα, σχετικά με τη μετανάστευση ή τον ρατσισμό.

Εξάλλου 82 σελίδες, ομάδες και λογαριασμοί στο Facebook και το Instagram, που κατηγορήθηκαν ότι "σπέρνουν τη διχόνοια", έχουν κλείσει έπειτα από απόφαση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!