Στο σφυρί η χειρόγραφη παρτιτούρα του «Eleanor Rigby» των Beatles

Ποια ήταν η Eleanor Rigby και πόσο εκτιμάται η παρτιτούρα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/08/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε δημοπρασία θα βγει στις 11 Σεπτεμβρίου στο Γουόρινγκτον της Βρετανίας η αυθεντική, πρωτότυπη, χειρόγραφη παρτιτούρα του τραγουδιού των Beatles «Eleanor Rigby», όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Omega Auctions. 

Τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο Paul McCartney και ήταν το flip side του «Yellow Sumbarine» και κυκλοφόρησε στην Parlophone (Ρ5493) στις 5 Αυγούστου 1966 και στην Αμερική στην Capitol (5715) στις 8 Αυγούστου 1966 σκαρφαλώνοντας στο Νο1, όπως και ο δίσκος τους «Revolver» που το περιλάμβανε. Φυσικά υπάρχει και στο θρυλικό διπλό κόκκινο δίσκο των Beatles «1962-66» με τις επιτυχίες της πρώτης περιόδου των «Σκαθαριών». Το τραγουδάει ο Paul με τον John Lennon και τον George Harrison να κάνουν φωνητικά. Μαζί τους είχαν 8 μουσικούς: Tony Gilbert, Sidney Sax, John Sharpe και Jurgen Hess στα 4 βιολιά, τους Stephen Shingles και John Underwood στις δύο βιόλες και τους Derek Simpson και Norman Jones στα δύο τσέλο.

Eleanor Rigby - Paul McCartney

Η παρτιτούρα είναι γραμμένη στο χέρι από τον παραγωγό George Martin, υπογεγραμμένη από τον ίδιο και τον Paul McCartney και εκτιμάται στις 20.000 λίρες (22.000 ευρώ). Περιλαμβάνει σημειώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, το τραγούδι θα έπρεπε να ηχογραφηθεί στα στούντιο Abbey Road του Λονδίνου με τέσσερα βιολιά, δύο άλτο βιολιά και δύο βιολοντσέλα.

Στη δημοπρασία θα εκτεθούν, επίσης, ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας τάφου με το όνομα της Eleanor Rigby, στο νεκροταφείο του Λίβερπουλ, καθώς και μία μινιατούρα της Βίβλου του 1899 με το όνομα γραμμένο στο εσωτερικό του.
depositphotos_45115221-stock-photo-eleanor-rigby-grave-in-liverpool.jpg

Ποια ήταν η Eleanor Rigby;


Η Eleanor Rigby γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1895 και έζησε στο Λίβερπουλ. Πέθανε στις 10 Οκτωβρίου του 1939 από εγκεφαλική αιμορραγία. Ο Paul McCartney έχει δηλώσει ότι είχε επινοήσει το όνομα, όμως τάφος με το όνομα της Eleanor Rigby βρίσκεται στο νεκροταφείο St. Peter’s Church, το οποίο διέσχιζαν τακτικά τόσο αυτός όσο και ο John Lennon για να κόβουν δρόμο. Προφανώς το γεγονός ενέπνευσε τον διάσημο μουσικό ώστε να γράψει αυτό το τραγούδι. Την ιστορία του τραγουδιού έφερε στην επιφάνεια η αγγλική εφημερίδα «Sun» το 1984, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία του ιδιοκτήτη ενός dancehall, του Tom McKenzie, ο οποίος αναφέρεται στους στίχους, δίπλα στον τάφο. Όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι ενέπνευσε τον συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Bernard Herrmann, στη γνωστή ταινία του «Fahrenheit 451».   

Ασχέτως αν η Rigby αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι ή όχι, ο τάφος της έχει γίνει σημείο επίσκεψης των θαυμαστών των Beatles που περνούν από το Λίβερπουλ, ενώ στο κέντρο της πόλης έχει στηθεί άγαλμα προς τιμήν της ηρωίδας του τραγουδιού.
Eleanor_Rigby_-_geograph.org.uk_-_1457024.jpg
Το «Eleanor Rigby» είναι από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των Beatles και έχει διασκευαστεί περισσότερες από 200 φορές, ανάμεσα σε αυτές είναι οι εκτελέσεις των Diana Ross and the Supremes, Paul Anka, Frankie Valli, Four Tops, Johnny Mathis, Vanilla Fudge. Οι πιο πετυχημένες διασκευές του είναι του Ray Charles που έφθασε στο Νο 25 του βρετανικού τσαρτ το 1968 και της Aretha Franklin στο Νο23 στου αμερικάνικού τσαρτ. 

Eleanor Rigby - Ray Charles

Aretha Franklin - Eleanor Rigby

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!