Σαν σήμερα - 23 Φεβρουαρίου

Τέτοια μέρα έφευγε... το 1957 η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
532.... Θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.

1455.... Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.

1839.... Θεμελιώνεται το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen.

1887.... Η γαλλική Ριβιέρα πλήττεται από ισχυρή σεισμική δόνηση. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο στα ερείπια.

1893.... Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.

1903.... Η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις Η.Π.Α.

1942.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.

1943.... Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχοντας στις τάξεις της την αφρόκρεμα της νεολαίας. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

1944.... Ο Ιωσήφ Στάλιν διαλύει τη Δημοκρατία της Τσετσενίας και εξαναγκάζει ένα εκατομμύριο Τσετσένους να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατηγορώντας τους για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία.

1954.... Πραγματοποιείται ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ, της Πενσιλβάνια, των Η.Π.Α.

1966.... 1500 τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ, της σημερινής ΕΡΤ.

Σαν σήμερα το 1685 γεννήθηκε ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, που διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του. Την ίδια μέρα το 1957 πέθανε η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!