Σαν σήμερα - 20 Ιανουαρίου

Γεννήθηκε το 1920 ο ιταλός σκηνοθέτης, Φεντερίκο Φελίνι
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
20/01/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
250..... Ο Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Δέκιος εξαπολύει έναν ευρύτατο διωγμό κατά των Χριστιανών στη Ρώμη. Ο Πάπας Φαβιανός θα μαρτυρήσει.



1265.... Συνεδριάζει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ το πρώτο αγγλικό κοινοβούλιο.



1633.... Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) αφήνει το σπίτι του στη Φλωρεντία και μεταβαίνει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της Ιεράς Εξέτασης.



1649.... Ο Κάρολος Α' της Αγγλίας προσάγεται σε δίκη για προδοσία.



1783.... Αγγλία, Ισπανία και Γαλλία συνάπτουν συνθήκη ειρήνης, τερματίζοντας τις μεταξύ τους εχθροπραξίες στον Αμερικανικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.



1828.... Ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίζεται κυβερνήτης στον καθεδρικό ναό της Αίγινας. Στην πρώτη του ομιλία προς τους έλληνες χρησιμοποιεί τη φράση: "Εάν ο θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών". Την ίδια μέρα ιδρύεται το "Πανελλήνιον", ένα 27μελές γνωμοδοτικό σώμα.



1829.... Τούρκοι υπό τον Αλμπάνη Μπέη πολιορκούν στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας την εκκλησία της Λαμπινής Ρεθύμνου και σφάζουν όλους τους Χριστιανούς, εκτός από τα παιδιά που τα πήραν για δούλους.



1841.... Το Χονγκ Κονγκ περιέρχεται στη στρατιωτική κατοχή της Βρετανίας, έπειτα από τον Πόλεμο του Οπίου, τον οποίο κέρδισε η Βρετανία εις βάρος της Κίνας.



1858.... Η Ιόνιος Βουλή με ψήφισμά της που εισηγείται ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος ζητά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.



1885.... Ο αμερικανός Λα Μάρκους Τόμσον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τρενάκι του Λούνα Παρκ ("roller coaster").



1887.... Η Γερουσία των Η.Π.Α. επιτρέπει την εκμίσθωση του Pearl Harbour στη Χαβάη για τη χρήση του ως ναυτική βάση.



1898.... Φοιτητές που σπουδάζουν στην Αγγλία ιδρύουν το καμάρι των Βάσκων, την ποδοσφαιρική ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο.



1921.... Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία ανακηρύσσεται σε Δημοκρατία και υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.



1932.... Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί για διαδοχικές επισκέψεις στη Ρώμη, το Παρίσι και το Λονδίνο, ζητώντας πενταετή αναστολή πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των εξωτερικών δανείων της χώρας και παράλληλα τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.



1936.... Πεθαίνει ο Γεώργιος Ε', βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Νέος βασιλιάς γίνεται ο Εδουάρδος Η'.



1937.... Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται για δεύτερη θητεία πρόεδρος των ΗΠΑ.



1939.... Ο Χίτλερ δηλώνει ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι προτίθεται να εξαφανίσει όλους τους Εβραίους της Ευρώπης.



1941.... Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1942.... Στη Διάσκεψη της Βάνζεε οι Ναζί αξιωματούχοι αποφασίζουν την εφαρμογή της "Τελικής Λύσης", δηλαδή τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης.



1944.... Η βρετανική πολεμική αεροπορία, γνωστή ως RAF, ρίχνει 2.300 τόνους βομβών στο Βερολίνο.



1945.... Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ορκίζεται Πρόεδρος των ΗΠΑ για τέταρτη φορά.



.... Την ίδια μέρα, η Ουγγαρία εγκαταλείπει τον Άξονα και συνάπτει ανακωχή με τους Συμμάχους.



1946.... Η ακροδεξιά συμμορία Μαγγανά καταλαμβάνει την Καλαμάτα. Συλλαμβάνει 80 ομήρους και εκτελεί 14 στελέχη του ΕΑΜ.



1948.... Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Μαχάτμα Γκάντι. Θα δολοφονηθεί δέκα ημέρες αργότερα σε δεύτερη απόπειρα εναντίον του.



1949.... Ο 89ετής Θεμιστοκλής Σοφούλης σχηματίζει την τέταρτη κατά σειρά μεταπολεμική κυβέρνησή του. Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού".



.... Την ίδια μέρα, ο Χάρι Τρούμαν ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1953.... Για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια εγκαθίσταται στην προεδρία των ΗΠΑ ένας ρεπουμπλικάνος, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο οποίος ορκίζεται ως ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ.



1961.... Ο Τζον Κένεντι ορκίζεται 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1965.... Ο Λίντον Τζόνσον ορκίζεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1969.... Ο Ρίτσαρντ Νίξον ορκίζεται 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1976.... Ιδρύεται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, με πρώτο πρόεδρο το Μίμη Δομάζο.



1977.... Ο Τζίμι Κάρτερ ορκίζεται 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1981.... Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ορκίζεται 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ηλικία 69 ετών και 349 ημερών.



.... Την ίδια μέρα το Ιράν απελευθερώνει 52 αμερικανούς ομήρους μετά από 444 ημέρες ομηρίας.



1982.... Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα στην Ελλάδα.



1986.... Η γενέθλια ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ γιορτάζεται για πρώτη φορά ως αργία στις ΗΠΑ. Στη συναυλία που δίνεται στην Ουάσινγκτον συμμετέχουν ο Στίβι Γουόντερ και ο Μπομπ Ντίλαν.



1988.... Οι Beatles εισέρχονται στο "Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ" (Rock and Roll Hall of Fame), παρουσία του Τζορτζ Χάρισον, του Ρίνγκο Σταρ και της Γιόκο Όνο. Απόντες, ο δολοφονημένος Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ, που απουσιάζει λόγω των διαφορών του με τα λοιπά "σκαθάρια".



1989.... Ο Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος) ορκίζεται στην Ουάσινγκτον 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1990.... Μονάδες του σοβιετικού στρατού καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, για να θέσουν τέρμα στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων μειονοτικών. 137 νεκροί, 700 τραυματίες και πάνω από 800 παράνομες συλλήψεις.



.... Την ίδια μέρα, μετά την ομολογία του σπρίντερ Μπεν Τζόνσον ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981 η IAAF, σε συνεδρίασή της στο Τόκιο, σβήνει το όνομα του Καναδού από τα βιβλία της και αποφασίζει να του ακυρώσει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ. Επίσης τον υποχρεώνει να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.



1993.... Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται 42ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



1994.... Ο υπουργός Τουρισμού, Διονύσης Λιβανός, ανακοινώνει την ιδιωτικοποίηση όλων των καζίνο και την ίδρυση Τράπεζας Τουρισμού.



1996.... Ο Γιάσερ Αραφάτ εκλέγεται πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, με 88,1% των ψήφων, στις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξήχθησαν στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.



2001.... Ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους ορκίζεται 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.



2002.... Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στις αστικές και τις υπεραστικές κλήσεις της Ελλάδας γίνονται δεκαψήφιοι. Οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων δεν αλλάζουν.



2005.... Ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία.



2009.... Ορκίζεται 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.



2010.... Αρχίζει ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.



Σαν σήμερα το 1775 γεννήθηκε ο γάλλος μαθηματικός και φυσικός, Αντρέ Μαρί Αμπέρ, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος και προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του, το 1920 ο ιταλός σκηνοθέτης, Φεντερίκο Φελίνι ("Ντόλτσε Βίτα", "Οκτώμισι"), το 1946 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Λιντς και το 1956 η τραγουδίστρια, Κρίστη (Χρυσαυγή) Στασινοπούλου.

Την ίδια μέρα το 842 πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Θεόφιλος, το 1965 ο αμερικανός dj, που καθιέρωσε τον όρο Rock Ν' Roll, Άλαν Φριντ, το 1983 ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, Φρανσίσκο Μανουέλ Ντο Σάντος, γνωστότερος ως Γκαρίντσα, το 1984 ο αμερικανός ηθοποιός και πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Τζόνι Βαϊσμίλερ ("Ταρζάν"), το 1988 η χορογράφος, Δώρα Στράτου, και το 1993 η βρετανοβελγίδα ηθοποιός, Όντρεϊ Χέμπορν.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!