Σαν σήμερα - 17 Δεκεμβρίου

Πρόσωπο της χρονιάς για το 2008 ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/12/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
546.... Οι Οστρογότθοι υπό τον Τωτίλα καταλαμβάνουν τη Ρώμη από τους Βυζαντινούς.

920.... Ο Ρωμανός Α' Λεκαπηνός ανακηρύσσεται συναυτοκράτωρ, ως επίτροπος του ανήλικου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου.

1577.... Ο Φράνσις Ντρέικ αναχωρεί σε μυστική αποστολή της βασίλισσας Ελισάβετ για να εξερευνήσει τη δυτική πλευρά της Αμερικής.

1600.... Παντρεύονται ο Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας και η Μαρία των Μεδίκων.

1718.... Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ισπανία.

1790.... Ανακαλύπτεται στην πόλη του Μεξικού το πέτρινο ημερολόγιο των Αζτέκων.

1791.... Η τροχαία της Νέας Υόρκης δημιουργεί τον πρώτο μονόδρομο παγκοσμίως.

1819.... Η Συνταγματική Συνέλευση της Aγκοστούρα ιδρύει τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (Κολομβία, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα και Παναμάς) και διορίζει το Σιμόν Μπολιβάρ πρώτο πρόεδρό της.

1903.... Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διαρκεί 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας).

1912.... Αρχίζουν στο Λονδίνο οι συνομιλίες για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

1915.... Οι γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο, στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της "Αντάντ".

.... Την ίδια μέρα γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Θεσσαλονίκη.

1944.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η σφαγή του Μαλμεντί. Τα SS εκτελούν 86 αμερικανούς αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της μάχης των Αρδεννών.

1952.... Η Γιουγκοσλαβία διακόπτει τις σχέσεις της με το Βατικανό.

1962... Το Μονακό υιοθετεί το νέο του Σύνταγμα.

1966.... Σε μυστική συνάντηση στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

1973.... Στη Ρώμη, άραβες αντάρτες σκοτώνουν 31 επιβάτες αμερικανικού αεροσκάφους και οδηγούν τους ομήρους στην Αθήνα.

1983.... 6 άτομα σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται από βόμβα του IRA που εκρήγνυται στο πολυκατάστημα Χάροντς του Λονδίνου.

1986.... Η Νταβίνα Τόμσον γράφει ιστορία στα ιατρικά χρονικά, καθώς υποβάλλεται ταυτόχρονα σε μεταμόσχευση καρδιάς, πνευμόνων και ήπατος, σε νοσοκομείο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

1989.... Ο πολωνός επιθετικός Κζιστόφ Βάρτσικα, γνωστός στην Ελλάδα ως Κριστόφ Βαζέχα, κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

.... Την ίδια μέρα, ο Φερνάντο Κόλορ Ντε Μέλο εκλέγεται πρόεδρος της Βραζιλίας, έπειτα από 29 χρόνια δικτατορίας.

.... Την ίδια μέρα, κάνει πρεμιέρα η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Οικογένεια Σίμσον (The Simpsons).

1991.... Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν συμφωνούν να διαλύσουν την ΕΣΣΔ και να κηρύξουν μία νέα Κοινοπολιτεία την Πρωτοχρονιά.

1996.... Οι Περουβιανοί αντάρτες του "Φωτεινού Μονοπατιού" πολιορκούν το σπίτι του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης. Οι επαναστάτες κρατούν ομήρους 490 άτομα.

1997.... Ουκρανικό αεροπλάνο τύπου "Γιάκοβλεφ", που είχε απογειωθεί από την Οδησσό με 70 επιβαίνοντες (οι 42 έλληνες) και προορισμό τη Θεσσαλονίκη, χάνει τον προσανατολισμό του και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη.

2003.... Ολοκληρώνεται η δίκη της "17 Νοέμβρη", με την ανακοίνωση των ποινών για τους 15 καταδικασθέντες.

2004.... Οι 25 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν την 3η Οκτωβρίου 2005 ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

2008.... Πρόσωπο της χρονιάς για το 2008 ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σαν σήμερα το 1770 βαπτίστηκε ο γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή), το 1900 η μεγάλη ηθοποιός Κατίνα Παξινού και το 1973 ο τηλεπαρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου. Την ίδια μέρα το 1830 πέθανε ο "απελευθερωτής" των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τον ισπανικό ζυγό, Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, το 1878 η Σοφία Αφεντάκη, νεαρά κόρη των Αθηνών, στον τάφο της οποίας στο Α' Νεκροταφείο υπάρχει γλυπτό της ("Κοιμωμένη"), φιλοτεχνημένο από τον Γιαννούλη Χαλεπά, το 1907 ο βρετανός φυσικός, Λόρδος Κέλβιν, που εφηύρε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας και το 1919 ο γάλλος ζωγράφος, Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, ο δάσκαλος του ιμπρεσιονισμού.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!