Πέθανε ο Τζόνι Λαμπίτσι που έκανε καριέρα στην Ελλάδα

(VIDEO & PHOTOS) Από τους πρωτεργάτες της τζαζ στην Ελλάδα και μουσικός που άφησε το στίγμα του παίζοντας άλλες μουσικές με πολλά σχήματα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Απεβίωσε ο Τζόνι Λαμπίτσι, αυτός ο υπέροχος Ούγγρος, που έκανε τη μουσική πιάτσα και τους τηνέιτζερς στην Ελλάδα να παραμιλούν με το παίξιμο της κιθάρας του στα 60ς και στα 70ς. Από τους πρωτεργάτες της τζαζ στην Ελλάδα και μουσικός που άφησε το στίγμα του παίζοντας άλλες μουσικές με πολλά σχήματα, σε μια εποχή που η ποπ και ροκ μουσική της νεολαίας είχε τη δική της ταυτότητα στη χώρα μας.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο τζαζ κιθαρίστας και φίλος του Λαμπίτσι, Λάκης Ζώης, αναφέροντας: Σήμερα έφυγε ένας μεγάλος μουσικός και πρωτεργάτης της Jazz σκηνής στη χώρα μας. Ο Τζώνη Λαμπίζι (János Lambizi). Ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε στο να μας επισκεφτούν μεγάλοι μουσικοί από την Ευρώπη και όχι μόνο. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Καλό σου ταξίδι φίλε μου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Γιάννος Λαμπίτσης ή Janos Lambizi ή Τζόνι Λαμπίτσι, όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες μουσικοί, υπήρξε ένας από τους πιο περιζήτητους μουσικούς που δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα από τα μέσα του ’60 και πήρε μαζί του ο Διονύσης Σαββόπουλος όταν στράφηκε στο ροκ, ηχογραφώντας με τα Μπουρμπούλια τον «Μπάλλο» το 1971.
jános Lambizi with Sharks at Rex 1965 with D. Tambosis
Ο κιθαρίστας Τζόνι Λαμπίτσι με τους Sharks σε μουσικό πρωινό στο Rex το 1965, με τον Δημήτρη Ταμπόση στα φωνητικά

Η μουσική πορεία του Λαμπίτσι ξεκίνησε στα μέσα του ’60 παίζοντας ρυθμούς της εποχής με το συγκρότημα των Sharks, στο οποίο συμμετείχε ο λευκός τραγουδιστής με τη μαύρη «φωνή» Δημήτρης Ταμπόσης. Με πολλά μουσικά πρωινά πίσω του ο Λαμπίτσι σε μια εποχή που οι μουσικοί άλλαζαν σαν τα πουκάμισα τα συγκροτήματα έγινε μέλος των Τσινκουέτι και επίσης έγινε ο κιθαρίστας του Guidone (Γκουιντόντε) το 1967, ενός άλλου ξένου τραγουδιστή που έκανε τότε καριέρα στην Ελλάδα και είχε μεγάλη φήμη. Ένα από τα ονόματα που άνοιξαν τότε τη συναυλία των Rolling Stones στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας και άφησε πίσω του ένα δίσκο 45 στροφών «Σε Παρακαλώ / Γιατί» το 1967 στην Odeon.

Αργότερα ο Λαμπίτσι εντάχθηκε στο θρυλικό ροκ συγκρότημα Μπουρμπούλια αντικαθιστώντας τον Τάκη Ανδρούτσο και μαζί τους έκανε τις ιστορικές εμφανίσεις μαζί με τον Σαββόπουλο στο «Ροντέο» στις αρχές των 70ς. Συνεργάστηκε επίσης την ίδια περίοδο με την Μαρίζα Κωχ στον πρώτο δίσκο της «Αραμπάς» του 1971 και την ίδια χρονιά με τους Εξαδάκτυλος του Δημήτρη Πουλικάκου, ως Giovanni Lambizzi, στο 45άρι τους «Τα Παιδιά Είναι Εντάξει / Σε Καλή Μεριά» στην Zodiac και στο κομμάτι τους «Έχουν Κακούς Σκοπούς». Επίσης συμμετείχε μαζί με το Πουλικάκο και τους Εξαδάκτυλος στη ζωντανή ηχογράφηση του δίσκου «Ζωντανοί στο Κύτταρο - H Ποπ στην Αθήνα». Στο κομμάτι «Το Ξεχασμένο Πηγάδι Καραδοκούσε το Θύμα του» του Αντώνη Τριανταφύλλου, συμπαίκτη του στους Sharks. Επίσης ως J. Lambizzi συμμετείχε στο μεγάλο πρώτο δίσκο του Δ. Πουλικάκου «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος» στο κομμάτι «Γυρίσματα του Χρόνου».

O Τζόνι Λαμπίτσι ήταν επίσης ο άνθρωπος που πήγε τον ντράμερ Γιώργο Τρανταλίδη στους Socrates Drank The Conium προτείνοντάς τον στους Αντώνη Τουρκογιώργη και Γιάννη Σπάθα ως αντικαταστάτη του Ηλία Μπουκουβάλα. Το μεγάλο ταλέντο του Λαμπίτσι μνημονεύει μια ζωή ο Τρανταλίδης που ξέρει πολύ καλά τα μυστικά της τζαζ.
Janos Lambizi at Jazz Club Barakou
Ο Λαμπίτσι γυμνός στο τζαζ κλαμπ του Γιώργου Μπαράκου, Απόκριες του 1980, δίπλα στον ιδιοκτήτη του «ναού» της τζαζ, στην Πλάκα.

O Λαμπίτσι είχε έντονη παρουσία και στο τζαζ κλαμπ του Μπαράκου στην Πλάκα παίζοντας μαζί με Έλληνες και ξένους μουσικούς.

Εδώ και πολλά χρόνια είχε επιστρέψει και ζούσε στην πατρίδα του, την Ουγγαρία με την σύζυγό του. Έπαιζε μουσική ως το τέλος και ανέβαζε home video με τη μουσική του που δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσει με νέες ιδέες.

Το τελευταίο βίντεο που ανέβασε πριν το θάνατό του:

Μια παλιότερη ηχογράφησή του με Έλληνες μουσικούς:

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!