Πέθανε η ποπ ιδιοφυία, Scott Walker

Ήταν 76 ετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
25/03/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιάννης Αλεξίου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O Scott Walker, από τους πιο αινιγματικούς και καινοτόμους τραγουδοποιούς του20ου αιώνα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών, γνωστός από το πετυχημένο 60ς ποπ τρίο,Walker Brothers, αλλά και τη σόλο πορεία του ως παραγωγός και συνθέτης ασυμβίβαστης πρωτοπορίας. Την απώλεια του ανακοίνωσε με μεγάλη θλίψη η δισκογραφική του εταιρεία 4AD.
Scott Walker
Καλλιτέχνες όπως ο David Bowie, οι Pulp με τους οποίους συνεργάστηκε, o Thom Yorke και οι Radiohead, ο Brian Eno και ο Marc Almond τον έχουν μνημονεύσει ως επιρροή τους, όπως και τη βαθιά βαρύτονη φωνή του.
Γεννήθηκε ως Noel Scott Engel, στο Χάμιλτον του Οχάιου, το 1943 και ξεκίνησε την καριέρα του ως μπασίστας. Άλλαξε το όνομά του σε Scott Walker όταν σχηματίστηκαν οι Walker Brothers, μέλη των οποίων ήταν επίσης οι John Walker και Gary Leeds. Το γκρουπ μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία το 1965, γνωρίζοντας επιτυχίες με τα τραγούδια όπως Make It Easy on Yourself και The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore) που έφθασαν στοΝο1 της Μ. Βρετανίας σε ύφος πειραματικής ποπ μουσικής. Κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους ως το 1967. Στην συνέχεια ακολούθησε σόλο πορεία και κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ : Scott, Scott 2, Scott 3 και Scott 4 που πήραν εξαιρετικές κριτικές .Η συνολική πειραματική σόλο πορεία του μετά τη διάλυση των Walker Brothers περιλαμβάνει 10 άλμπουμ.

The Walker Brothers - Make It Easy On Yourself
 

Οι Walker Brothers επανενώθηκαν στη δεκαετία του '70 για άλλα τρία άλμπουμ, με πρώτο το No Regrets το 1975. Διαλύθηκαν ξανά το 1978 και ο Scott υπέγραψε συμβόλαιο με την Virgin Records και κυκλοφόρησε το πειραματικό άλμπουμ του

Climate of Hunter το 1984, ότι καλύτερο έκανε για σχεδόν μια δεκαετία. Μετά από ένα μακρό διάστημα εξαφάνισής του επέστρεψε με το Tilt το 1995 και ήταν το πρώτο της τριλογίας των άλμπουμ που περιλάμβανε το The Drift το 2006 και το Bish Bosch το 2012.
Walker Brothers
Στο αφιέρωμα της δισκογραφικής του εταιρίας αναφέρεται ότι : “Ο τρόπος ζωής και η φήμη των σούπερ σταρ δεν ήταν για τον Scott. Ήταν μοναχικό παιδί και η φαντασία του οργίαζε. Έτσι αποχώρησε από το μουσικό προσκήνιο των Walker Brothers…”

Το 2006, η καριέρα του Scott Walker έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο Scott Walker: 30 Century Man, από τον σκηνοθέτη Stephen Kijak. Η ταινία περιλάμβανε συνεντεύξεις με καλλιτέχνες όπως Bowie, Sting και Damon Albarn, οι οποίοι μιλούσαν για την επιρροή του Walker πάνω τους.
Walker Brothers 1
Το 2017, έγινε συναυλία προς τιμήν του στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Πρόσφατα συμμετείχε στην ταινία της Natalie Portman “Vox Lux” που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2018.

R.I.P. Scott Walker - The Sun Ain't Gonna Shine Anymore - The Walker Brothers

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!