Σαρλ Αζναβούρ (1924-2018)

O τελευταίος από τους γίγαντες του γαλλικού τραγουδιού
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
01/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αληθινός πρεσβευτής της γαλλικής κουλτούρας, ήταν ο πιο γνωστός γάλλος τραγουδιστής στο εξωτερικό. Το αληθινό του όνομα ήταν Σανούρ Βαρινάγκ Αζναβουριάν και είχε γεννηθεί στο Παρίσι από αρμένιους γονείς. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του πούλησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλμπουμ σε 80 χώρες.


Πρώτη Οκτωβρίου του 2018 άφησε την τελευταία του πνοή στα 94 του. Είχε επιστρέψει από μια περιοδεία στην Ιαπωνία, αφού το καλοκαίρι είχε αναγκασθεί να ματαιώσει συναυλίες του εξαιτίας κατάγματος στον βραχίονα έπειτα από πτώση. Επρόκειτο να εμφανισθεί στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα έκανε μια μίνι περιοδεία στη Γαλλία.

Ο Σαρλ Αζναβούρ άρχισε τη σταδιοδρομία του στις δεκαετίες του 1940 και του 1950 δίνοντας τα τραγούδια του σε γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Εντίτ Πιάφ, ο Μορίς Σεβαλιέ και ο Σαρλ Τρενέ.

Ανακάλυψε το ταλέντο του να γράφει τραγούδια κάνοντας παραστάσεις σε καμπαρέ με τον Πιέρ Ρος. Ο Ρος έπαιζε πιάνο και ο Αζναβούρ τραγουδούσε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Εντίτ Πιάφ ξεχώρισε το ντουέτο και τους πήρε μαζί της σε μια περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τον Αζναβούρ να συνθέτει μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιτυχίες της.
snippet of history edith piaf and charles aznavour

Ο νεαρός Αζναβούρ μεγάλωσε στο Παρίσι, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Ο πατέρας του ήταν τραγουδιστής που εργαζόταν και ως μάγειρας και διευθυντής εστιατορίου, ενώ η μητέρα του ήταν ηθοποιός.

Οι πρώτες δημόσιες παραστάσεις του Αζναβούρ ήταν σε αρμενικές χοροεσπερίδες όπου τραγουδούσαν ο πατέρας του και η μεγαλύτερη αδελφή του, η Αΐντα, ενώ ο νεαρός Σαρλ χόρευε.

Γνωστός για τα μεγάλα τραγούδια του, όπως τα «La Boheme», «La Mamma» ή «Emmenez-moi», αλλά και για τη στράτευσή του υπέρ της Αρμενίας, έγραψε επίσης τραγούδια για τους μεγαλύτερους γάλλους τραγουδιστές, την Ζιλιέτ Γκρεκό, τον Ζιλμπέρ Μπεκό, την Εντίτ Πιάφ, η οποία τον υποστήριζε θερμά και υπήρξε ένα από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντά (της), μαζί με τον Σαρλ Τρενέ, τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι και τον Μορίς Σεβαλιέ».

Ο Σαρλ Αζναβούρ έκανε επίσης σταδιοδρομία στον κινηματογράφο: έπαιξε σε περίπου 80 ταινίες και τον σκηνοθέτησαν μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Τριφό («Πυροβολήστε τον πιανίστα»), ο Φόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), ο Κλοντ Σαμπρόλ («Τα φαντάσματα του καπελά»).

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν μέγας θαυμαστής του Αζναβούρ και τραγουδούσε πολλές από τις επιτυχίες του σε βραδιές καραόκε με φίλους όταν ήταν φοιτητής, σύμφωνα με πρώην συμφοιτητές του.
Charles Aznavour web Ok

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαΐου του 1924. Ήταν αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα είναι Βαγινάκ Αζναβουριάν. Γιος του Μικαέλ Αζναβουριάν, σπουδαίου βαρύτονου από την Τυφλίδα, και της ηθοποιού Κναν Μπαγδασαριάν, από την Τουρκία.

Λαμβάνοντας τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του, από την ηλικία των μόλις πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ συνοδεύοντας τον πατέρα του παίζοντας κιθάρα, και σε ηλικία εννέα ετών εγκατέλειψε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές του παραστάσεις και ως τραγουδιστής με το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ. Σε μία από εκείνες τις παραστάσεις τον γνώρισε η Εντίθ Πιάφ η οποία και τον προσέλάβε στην καλλιτεχνική της ομάδα κατά τις περιοδείες της.

Από τότε η καλλιτεχνική του εξέλιξη υπήρξε αλματώδης. Από νωρίς γνώρισε τις δημιουργίες του Αρμένιου Σαγιάτ Νοβά του 18ου αιώνα καθώς και του Ομάρ Καγιάμ πάνω στις οποίες ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, από το ύφος των οποίων χαρακτηρίστηκαν «θλιμμένα τραγούδια» (tristesse chansons). Σημαντικότερα εξ αυτών ήταν μια διασκευή του Σαγιάτ Νοβά με τον τίτλο «», το "Ο νε σε ζαμαί", "Κομ ντες ετραζέ", και το "Σε ζουρ ταν αναντύ". Ιδιαίτερες όμως παγκόσμιες επιτυχίες που σημάδεψαν την δεκαετία του 1960 ήταν το "Λα Μάμμα" (1963) και το "Μεσιέ Καρνιμπάλ" της ομώνυμης οπερέτας που πρωτοανέβηκε στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου του 1963.

Τον Ιανουάριο του 1961, ο Σαρλ Αζναβούρ στις δόξες του έφθασε στην Αθήνα για να εμφανιστεί σε κοσμικό κέντρο. Αναχωρώντας ο Γάλλος τραγουδιστής συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τη Νάνα Μούσχουρη, η οποία ταξίδευε στο Παρίσι[1].

Ο Σαρλ Αζναβούρ είχε ερμηνεύσει περισσότερα από 1000 τραγούδια, επί το πλείστον στη γαλλική καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Έχει κάνει πολλές περιοδείες εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά, Αρμενία, Αίγυπτο, καθώς και στην Άπω Ανατολή. Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε περίπου 60 κινηματογραφικές ταινίες ενώ υποστηρίζεται ότι έχουν πουληθεί περίπου 100.000.000 δίσκοι του. Μεταξύ των πολλών σπουδαίων τραγουδιστών που έχει συνεργαστεί κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη.
Το 1998 το CNN τον συμπεριέλαβε στην τριάδα των μεγαλύτερων τραγουδιστών του αιώνα μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν.
brigitte bardot charles aznavour 2zrlqgp

Διακρίσεις

Είχε λάβει πλείστα βραβεία, και τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το βραβείο Βικτουάρ της Γαλλίας, το βραβείο Σιζάρ, το βραβείο του 30ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγύπτου, όπως επίσης μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότη Τάγματος του Καναδά, Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας, παράσημο της Δημοκρατίας Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και χωρών της Λατινικής Αμερικής. Πρωτοστάστησε στην αποστολή βοήθειας στην Αρμενία και Αϊτή όταν επλήγησαν από σεισμούς. Διατηρεί διπλωματικό διαβατήριο Γαλλίας και Αρμενίας και είναι πρέσβης καλής θέλησης της Αρμενίας στην UNESCO, καθώς επίσης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Αρμενίας στον ΟΗΕ. Στην Αρμενία έχει ανακηρυχθεί εθνικός ήρωας ενώ μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας φέρει το όνομά του.

Ιδιωτική ζωή
Είχε τελέσει τρεις γάμους από τους οποίους έχει αποκτήσει έξι παιδιά. Στο τέλος της ζωής του ήταν μόνιμος κάτοικος της Γενεύης.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!