«Μπορείς να εκτιμήσεις την ελευθερία μόνο όταν αγωνιστείς γι' αυτήν»

Τίτλοι τέλους για την Αμερικανίδα ηθοποιό και ακτιβίστρια Ρούμπι Ντι, που στα 91 της έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/06/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ρούμπι Ντι, γνωστή ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ήταν υποψήφια το 2007 για το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου στην ταινία «American Gangster» του Ρίντλεϊ Σκοτ, αλλά και ένθερμη ακτιβίστρια, στη σκηνή και στη ζωή, για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Η Ρούμπι Αν Γουόλας, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα (το Ντι το παίρνει από τον πρώτο της άντρα, Φράνκι Ντι Μπράουν), γεννήθηκε στο Κλίβελαντ και μεγάλωσε στο Χάρλεμ. Η Ρούμπι Ντι ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο στη δεκαετία του '40, παίζοντας σε έργα στο Μπρόντγουεϊ και με το American Negro Theater. Κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ το 1943 στο έργο «South Pacific» (καμία σχέση με το μιούζικαλ), ενώ το 1946 παίζει στο «Jeb», ένα έργο γύρω από έναν μαύρο στρατιώτη που έχασε το πόδι του στον πόλεμο. Συμπρωταγωνιστής της θα είναι ο Όσι Ντέιβις, τον οποίο η Ντι παντρεύεται το 1948 και με τον οποίο θα ζήσει τα επόμενα περίπου 60 χρόνια μέχρι το θάνατο του, το 2005.

Στο θέατρο θα γίνει διάσημη την επόμενη δεκαετία και συγκεκριμένα το 1959, για το δευτερεύοντα ρόλο της Ρουθ Γιάνγκερ, συζύγου του βασικού χαρακτήρα που ερμήνευε ο Σίντνεϊ Πουατιέ, στη θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ του έργου «Ένα σταφύλι στον ήλιο» της Λορέν Χάνσμπερι, γύρω από τον αγώνα μιας οικογένειας μαύρων στο Σικάγο στην περίοδο της κίνησης για τα πολιτικά δικαιώματα. Η επιτυχία του θεατρικού έργου θα οδηγήσει, το 1961, στην επίσης πετυχημένη μεταφορά του στην οθόνη από τον Ντάνιελ Πέτρι, με τους ίδιους βασικά ηθοποιούς. Στις καλύτερες θεατρικές ερμηνείες της ανήκει και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο έργο «Μπόουσμαν και Λένα» του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα Αθολ Φούγκαρντ, γύρω από ένα ζευγάρι μαύρων με προσωπικά και άλλα προβλήματα στις παραγκουπόλεις της Νότιας Αφρικής την περίοδο του απαρτχάιντ. Θα είναι η πρώτη μαύρη ηθοποιός που θα ερμηνεύσει κύριους ρόλους σε σεξπιρικά έργα στο American Shakespeare Festival, όπως την Κορντίλια στο «Βασιλιά Λιρ» και την Κέιτ στο «Ημέρωμα της στρίγγλας».

Το 1968 θα συνεργαστεί με τον Ζυλ Ντασσέν στο σενάριο της ταινίας του, «Up Tight!», διασκευή του μυθιστορήματος «Ο καταδότης» (The Informer), βιβλίο που το 1935 διασκεύασε για τον κινηματογράφο ο Τζον Φορντ. Ταινία που παρουσιάζει το ψυχολογικό πορτρέτο ενός προδότη στην περίοδο του πολέμου της Ιρλανδίας στη δεκαετία του '20 και που ο Ντασσέν με τη Ρούμπι Ντι μετέφεραν στο Κλίβελαντ της δεκαετίας του '60, με την Ντι να ερμηνεύει μια μοναχική, άνεργη μητέρα που για να μπορέσει να βοηθήσει τα παιδιά της καταφεύγει στην πορνεία. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της ήταν οι δύο που γύρισε με σκηνοθέτη τον Σπάικ Λι: «Κάνε το σωστό» («Do the Right Thing») και «Πυρετός της ζούγκλας» («Jungle Fever»). Η Μισέλ Ομπάμα, όταν πληροφορήθηκε το θάνατό της, έγραψε στο Twitter: «Δεν θα την ξεχάσω ποτέ όταν την είδα στο "Κάνε το σωστό", στο πρώτο μου ραντεβού με τον Μπαράκ».

Πολιτικά πιστοί υποστηρικτές της Αριστεράς, η Ρούμπι Ντι και ο Οσι Ντέιβις θα αγωνιστούν μαζί, τόσο στα έργα τους στο θέατρο όσο και στη ζωή, για τα πολιτικά δικαιώματα και τη φυλετική ισότητα, ως μέλη διάφορων πολιτικών οργανώσεων. Αντιτάχθηκαν στην εκτέλεση του Τζούλιους και της Εθελ Ρόζενμπεργκ, και τη δίωξη των κομμουνιστών και γενικά των φιλελεύθερων πολιτών στις έρευνες της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι, ενώ αγωνίστηκαν για να επανακτήσει το αμερικανικό διαβατήριό του ο διάσημος τραγουδιστής Πολ Ρόμπσον, το οποίο του είχε αφαιρεθεί με βάση το Νόμο Κάραν περί Εθνικής Ασφάλειας. Υποστήριξαν ακόμη τόσο τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όσο και τον Μάλκομ Χ, συγκέντρωσαν χρήματα για τους Μαύρους Πάνθηρες και πήραν μέρος σε διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 2005, παραλαμβάνοντας το βραβείο καριέρας από το Εθνικό Μουσείο Πολιτικών Δικαιωμάτων της πόλης Μέμφις, η Ρούμπι Ντι δήλωσε: «Μπορείς να εκτιμήσεις την ελευθερία μόνο όταν αναγκάζεσαι να αγωνιστείς για την ελευθερία κάποιου άλλου και δεν ανησυχείς για τη δική σου».

Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!