Κι όμως, υπάρχουν όρια στην τέχνη!

Το Λούβρο είπε «όχι» σε έργο Ολλανδού καλλιτέχνη με σεξουαλικό υπονοούμενο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
05/10/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διεύθυνση του διασημότερου μουσείου έκρινε ότι το έργο «Domestikator» του Ολλανδού καλλιτέχνη Van Lieshout είναι ακατάλληλο για να τοποθετηθεί στους κήπους του.

Λίγες ημέρες πριν την τοποθέτησή του στο Λούβρο, η διεύθυνση του πιο διάσημου παγκοσμίως μουσείου στον κόσμο απέρριψε ένα έργο Ολλανδού καλλιτέχνη με το επιχείρημα ότι «σοκάρει».

To Λούβρο έκρινε πως το άγαλμα, υπό τον τίτλο «Domestikator», που φιλοτέχνησε ο Ολλανδός καλλιτέχνης Van Lieshout, είναι ακατάλληλο για να τοποθετηθεί στις 19 Οκτωβρίου στους πανέμορφους κήπους του.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η απόφαση αυτή λήφθηκε λίγες εβδομάδες πριν την τοποθέτησή του. Το έργο κρίθηκε ακατάλληλο γιατί φέρεται να δείχνει έναν άνθρωπο σε σχήμα κουτιού να κάνει σεξ με ένα ζώο- κι αυτό σε σχήμα κουτιού- ή ίσως με ένα άλλο άτομο.

Το άγαλμα έχει ύψος 12 μέτρα και βάρος 30 τόνων. Τα τελευταία τρία χρόνια είχε εκτεθεί σε μουσείο στη Γερμανία και επρόκειτο να κάνει την εμφάνισή του στην «Πόλη του Φωτός» στις 19 Οκτωβρίου.
louvrere0.jpg
Όμως, ο διευθυντής του περίφημου μουσείου, Ζαν Λικ Μαρτινέζ, έστειλε ένα γράμμα στους οργανωτές της εκδήλωσης ενημερώνοντάς τους πως το έργο είχε μία βίαιη προσέγγιση.

«Υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθεί από τους επισκέπτες του μουσείου», δήλωσε ο ίδιος στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Από την πλευρά τους, οι οργανωτές της εκδήλωσης δήλωσαν ότι η απόσυρση του έργου κάνει κακό και στα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.

Η χώρα του Βολταίρου και του Φουκώ έχει βρεθεί πολλές στο στόχαστρο επειδή απέσυρε έργα όπου η τέχνη συγκρούεται με το σεξ. Το 2015, ένα μεγάλο άγαλμα που αναπαριστούσε τα γεννητικά όργανα μίας βασίλισσας, έπεσε θύμα βανδαλισμού μετά την τοποθέτηση του στους κήπους του ιστορικού Παλατιού των Βερσαλλιών.

Το 2014, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Πολ ΜακΚάρθι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη γαλλική κοινή γνώμη με αφορμή ένα προκλητικό έργο του. Το «δέντρο» - έτσι το είχε «βαπτίσει» - δεν θύμιζε σε τίποτα χριστουγεννιάτικο δέντρο, έμοιαζε όμως με σφήνα για πρωκτικό σεξ. Ένας περαστικός είχε χαστουκίσει τον καλλιτέχνη όταν έγινε η τοποθέτηση του αγάλματος.
art.jpg
Της Mίνας Αγγελίνη, για το protothema.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!