Δεν θα διεκδικήσει ξανά την αρχηγία του κόμματός της η Μέρκελ

Παραμένει καγκελάριος έως το τέλος της θητείας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
29/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά τις σοβαρές απώλειες που υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) χθες στην Έσση, η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ενώπιον του Προεδρείου του κόμματός της έτοιμη να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Επιθυμεί ωστόσο, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), να παραμείνει Καγκελάριος έως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δεν ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό πόστο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Welt», τα κορυφαία στελέχη του CDU υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της κυρίας Μέρκελ χειροκροτώντας όρθια.

Μέχρι πρότινος η 'Αγγελα Μέρκελ τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι το αξίωμα του Καγκελάριου συνδέεται άρρηκτα με την ηγεσία του κόμματος, θέση την οποία αναμένεται να διευκρινίσει η ίδια σε δηλώσεις της στον Τύπο στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

Ο πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε πάντως ότι θα μπορούσε σε μια «μεταβατική» βάση τα δύο αξιώματα να διαχωριστούν.

«Η κυρία Μέρκελ παραιτείται από το λάθος αξίωμα», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ζήτησε από το CDU, υπό τη νέα του ηγεσία, να ανοίξει τον δρόμο είτε για νέες εκλογές είτε για μια «νέα αρχή της κυβέρνησης». Η κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού δεν πρέπει να παραταθεί, πρόσθεσε.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, τονίζοντας ότι θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

Για «καλή είδηση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γιεργκ Μόιτεν και προέβλεψε ότι πλησιάζει η ώρα που η κυρία Μέρκελ θα αποχωρήσει και από την Καγκελαρία, καθώς «αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα σημάδια των καιρών».

Στο μεταξύ ακούγονται ήδη ονόματα πιθανών υποψηφίων για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με την Bild έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα είναι ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και εσωκομματικός αντίπαλος της κυρίας Μέρκελ έως το 2009 οπότε και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων είναι ακόμη η Γενική Γραμματέας του CDU και εκλεκτή της Καγκελαρίου Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρεμπάουερ, αλλά και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!