Brexit: Η Μέι έπαιξε τα ρέστα της και (μάλλον) έχασε

«Τοίχο» βρήκε και η ύστατη προσπάθειά της να περάσει το σχέδιό της
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/05/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίξει τη νέα συμφωνία που πρότεινε για το Brexit προσφέροντας στους βουλευτές "μια τελευταία ευκαιρία"--περιλαμβανομένης και της δυνατότητας να ψηφίσουν για την διεξαγωγή ή μη ενός νέου δημοψηφίσματος.

"Έδειξα σήμερα ότι διατίθεμαι να συμβιβαστώ ώστε να πραγματοποιήσω το Brexit για τον βρετανικό λαό", έγραψε η Μέι σε επιστολή της σχετικά με το Νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης --νομοθεσία που εφαρμόζει τους όρους αποχώρησης-- με αποδέκτη τον Κόρμπιν και ημερομηνία την 21η Μαΐου.

"Το Νομοσχέδιο είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να το πράξουμε. Σας ζητώ να συμβιβαστείτε και εσείς ώστε να φέρουμε σε πέρας αυτό που και τα δύο κόμματα υποσχεθήκαμε στο μανιφέστο μας και να αποκαταστήσουμε την πίστη στην πολιτική μας".

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του ξεκαθάρισε χθες ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψηφίσει το νέο αυτό νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας την νέα πρόταση της Μέι "ένα, σε μεγάλο βαθμό, αναμάσημα της κυβερνητικής θέσης" στις συνομιλίες με την κυβέρνηση που κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ακόμη ότι η πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να θέσει σε τέταρτη ψηφοφορία στη βουλή τη συμφωνία της για το Brexit μετά την αποδοκιμασία του αντιπολιτευόμενου κόμματος που συνάντησε η νέα της πρόταση.

"Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ήταν λογικό να πει η πρωθυπουργός δεν θα καταθέσω αυτό το σχέδιο τώρα προς ψήφιση", δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ.

Την ίδια ώρα, η συντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ στο BBC, η Λόρα Κένσμπεργκ, έγραψε ότι βουλευτές μέσα στο κόμμα της Μέι έχουν ξεκινήσει μια νέα κίνηση για την απομάκρυνσή της ακόμη νωρίτερα ώστε να μην έχει τον χρόνο για να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το συμβιβαστικό σχέδιό της για το Brexit.

"Υπάρχει μια νέα κίνηση για να απομακρυνθεί η πρωθυπουργός το συντομότερο δυνατό ώστε να μην έχει την ευκαιρία να θέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, της οποίας ηγείται ο Νάιτζελ Ίβανς --η επιτροπή βουλευτών των Τόρις συνεδριάζει σήμερα-- μια πηγή μου λέει 'θα γίνει την Κυριακή' --την ημέρα που θα βγουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα είναι το τέλος'', έγραψε η δημοσιογράφος στο Twitter.

"Τα πράγματα χειροτέρευσαν για την Μέι εν μια νυκτί".

Πάντως, ερωτηθείς αν θα υπάρξει ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου της Μέι την εβδομάδα από τις 3 Ιουνίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αναλογιστεί πώς βλέπουν την πρόταση οι πολίτες.

"Θα αναλογιστούμε εντός των επόμενων ημερών πώς βλέπει ο λαός την πρόταση που κατατέθηκε. Θα πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης".

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!