60 χρόνια Verve Records - 60 χρόνια Jazz

Η Verve Records γιορτάζει την επέτειο ορόσημο με ιστορικές επανακυκλοφορίες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/04/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Σταύρος Βεργίδης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα από τα πιο περίβλεπτα label στην ιστορία της jazz, η Verve Records, θα γιορτάσει την 60ή επέτειό του σε όλη τη διάρκεια του 2016 με μία σειρά ιστορικών επανακυκλοφοριών. Το πρόγραμμα κυκλοφοριών περιλαμβάνει θρύλους της jazz, όπως τους πρωτοπόρους Charlie Parker, Billie Holiday, Count Basie, Oscar Peterson, Bill Evans, Wes Montgomery, Louis Armstrong, Jimmy Smith, Stan Getz, καθώς και την ψυχή του label, την Ella Fitzgerald.

Προς τιμήν της Fitzgerald θα κυκλοφορήσει το Jazz at the Philharmonic: The Ella Fitzgerald Set, μια νέα συλλογή που συγκεντρώνει για πρώτη φορά όλες τις Jazz at the Philharmonic ερμηνείες της που έχει κατά καιρούς κυκλοφορήσει η Verve σε διάφορα άλμπουμ. Η συλλογή - που περιλαμβάνει συναυλίες από το 1949, το 1953 και το 1954 με μουσικούς όπως ο Parker, ο Lester Young, και ο Hank Jones - θα περιλαμβάνει και re-mastered μουσική και ένα κείμενο του συγγραφέα Will Friedwald.

Τις πρώτες κυκλοφορίες, του Απριλίου 2016, θα συνοδεύσει και η νέα ψηφιακή συλλογή Verve 60, με 60 εκπληκτικά κομμάτια από 60 καλλιτέχνες από όλη την ιστορία του label, από τους Ella και Oscar μέχρι τους Wayne Shorter, Herbie Hancock, Diana Krall και Christian McBride.

Επιπλέον, πέντε αγαπημένα άλμπουμ από τον κατάλογο της Verve θα επανακυκλοφορήσουν σε βινύλιο: το Ella & Louis, που είναι η πρώτη συνύπαρξη των Fitzgerald και Armstrong για το label, το Lady Sings the Blues της Billie Holiday, το καινοτόμο Charlie Parker with Strings του Charlie "Bird" Parker, το Night Train του Oscar Peterson και το April in Paris του Count Basie.

Πολλές κλασικές δουλειές από Fitzgerald, Evans, Parker, Wynton Kelly και Stan Getz θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά και ψηφιακά σε HD digital audio και στο iTunes. Επιπλέον όλα τα κλασικά singles του Jimmy Smith θα κυκλοφορήσουν σε ένα ψηφιακό box set.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος έρχονται με περισσότερες επανακυκλοφορίες τόσο σε βινύλιο όσο και ψηφιακά, όπως το Getz/Gilberto και άλμπουμ των Wes Montgomery, Blossom Dearie, Coleman Hawkins, και Anita O’ Day. Επίσης στο δίμηνο αυτό αναμένουμε κι ένα νέο CD με ακυκλοφόρητα κομμάτια του Charlie Parker, καθώς και όλες τις στούντιο ηχογραφήσεις του Louis Armstrong για τη Verve, συγκεντρωμένες σε μία συλλογή πολλών CD.

Verve Records


Η Verve ιδρύθηκε το 1956 από τον Norman Granz, τον πρωτοπόρο διευθυντή θεάτρου που είναι υπεύθυνος για τα εξαιρετικά δημοφιλή Jazz at the Philharmonic concerts, με τα οποία προσέγγισε νέο κοινό και χάρισε στη jazz σεβασμό από την pop κουλτούρα. Ο Granz ήταν μάνατζερ της Ella Fitzgerald και ουσιαστικά ένας από τους βασικούς λόγους που ίδρυσε το label ήταν για να δημιουργήσει τις ευκαιρίες, όπως η σειρά ηχογραφήσεων Songbook, που άξιζαν στο ταλέντο της τραγουδίστριας.

Υπό τη διεύθυνση του Granz και αργότερα του Creed Taylor (μετά την εξαγορά από τη MGM το 1961), η Verve συνέχισε να είναι πρωτοπόρος. Αυτή ήταν που πυροδότησε τη Bossa Nova τρέλα με την κυκλοφορία του βραβευμένου με GRAMMY, Getz/Gilberto το 1964, και εισήγαγε ένα νέο πιο εκλεπτυσμένο jazz ήχο με τις συνθέσεις του Claus Ogerman και του Oliver Nelson.

Η Verve ωστόσο «αγκάλιασε» κι άλλα είδη μουσικής όπως η folk και η rock με εικονικές κυκλοφορίες από τους The Velvet Underground, Richie Havens, Frank Zappa & The Mothers of Invention και Janis Ian.

Ωστόσο, ήταν η jazz κληρονομιά που καθιέρωσε την Verve στην κοινή γνώμη, και μετά από μια «άνυδρη» περίοδο στα 70’s και τα 80’s, η Verve ξαναζωντάνεψε στα μέσα της δεκαετίας του 90, υπογράφοντας συμβόλαια με πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής: Herbie Hancock, Wayne Shorter, John Scofield, Betty Carter, Abbey Lincoln, Jeff Lorber, Chris Botti και Incognito, όλοι συνεργάστηκαν με την Verve εκείνη την περίοδο. Η ευρεία και διακεκριμένη οικογένεια του label συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με καλλιτέχνες όπως η Diana Krall, η Sarah McLachlan και οι Third Story.

Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων ιστορίας της, η Verve έχει πλέον ταυτιστεί με ό,τι καλύτερο στη jazz, σεβόμενη τη μουσική, σπάζοντας παράλληλα φυλετικά και στιλιστικά εμπόδια και στερεότυπα. Δεν υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος να γιορτάσει την κληρονομιά της, παρά με την ίδια τη μουσική, και το 2016 θα δώσει την ευκαιρία στους ακροατές να ακούσουν ξανά την εκπληκτική μουσική της με νέους και συναρπαστικούς τρόπους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!