Rory Gallagher: 4 εμβληματικά βινύλια του παράφορου Ιρλανδού

Ο Rory Gallagher, δίκαια θεωρείται-και αναμφισβήτητα είναι- ένας από τους κορυφαίους λευκούς κιθαρίστες των blues.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/04/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aυτοδίδακτος μουσικός και παθιασμένος ερμηνευτής ο Rory άρχισε να «δονεί» το παγκόσμιο κοινό πριν καν κλείσει τα είκοσι του χρόνια γνωρίζοντας την επιτυχία με την θρυλική του μπάντα Taste που δημιούργησε ο 1966 με τους Τζον Γουίλσον και Ρίτσαρντ ΜακΚράκεν.

Έφυγε νωρίς από τη ζωή, όμως τίποτα δεν τον εμπόδισε να καταθέτει πάντα στο 100% το αχαλίνωτο ταλέντο του στη σκηνή. Έως την τελευταία στιγμή, ζούσε και ανάπνεε για τη μουσική του.

Αξέχαστη θα μείνει στους Έλληνες ροκάδες η 12η Σεπτεμβρίου του 1981 ημερομηνία που ο Rory εμφανίστηκε στην Ελλάδα, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η ιστορική συναυλία που ήταν μια από τις πρώτες εμφανίσεις ξένου καλλιτέχνη αυτής της εμβέλειας στη χώρα μας, είχε 40.000 θεατές και συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους θεατές.

Η φθαρμένη Stratocaster ηλεκτρική κιθάρα που απόκτησε στα 13 του χρόνια γνώρισε στιγμές απαράμιλλου μεγαλείου κάτω από τα αεικίνητα δάχτυλά του που την έφταναν στα όρια της.

Αυτή η ασίγαστη φλόγα που τον πυρπολούσε αποτυπώθηκε σε σημαντικούς δίσκους βινυλίου τέσσερις απο τους οποίους μπορείτε να βρείτε δισκοπωλεία σε φροντισμένες επανεκδόσεις.

“RORY GALLAGHER” - GALLAGHEY RORY - LP Vinyl
hory
Κυκλοφόρησε 23 Μαΐου 1971
Ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1971 στο Λονδίνο
Blues Rock
Διάρκεια 55’:10”
Δισκογραφική Capo Records
Παραγωγός Rory Gallagher

Το “Rory Gallagher”, το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Rory Gallagher, κυκλοφόρησε το Μάιο του 1971 από τη δισκογραφική εταιρεία "Capo Records" και επανεκδόθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1999 από την "Buddha Records" με δύο επιπλέον τραγούδια, το "Gypsy Woman" του Μάντι Γουότερς και το "It Takes Time" του Ότις Ρας.

Αυτός ήταν ο πρώτος προσωπικός δίσκος του καλλιτέχνη, λίγο μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα των Taste.

Το άλμπουμ γνώρισε σημαντική επιτυχία φτάνοντας στο Νο 32 των βρετανικών charts

Εμβληματικό το “For the last time” που δημιούργησε μια γενιά θαυμαστών του Rory.

To βρίσκεται online εδώ

“STAGE STRUCK” - GALLAGHER RORY - LP Vinyl
RORY GALLAGHER STAGE STRUCK
Live album - Rory Gallagher
Κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου 1980
Ηχογραφήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 1979 και Ιουλίου 1980
Blues Rock
Διάρκεια 40’:04”
Δισκογραφική Castle Records
Παραγωγός Rory Gallagher

Το Stage Struck είναι live album το οποίο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1980 από τη δισκογραφική εταιρεία "Castle Records".

Ο δίσκος επανεκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2000 από τη δισκογραφικής εταιρείας "Buddha Records" με δύο επιπλέον τραγούδια, τα "Bad Penny" και "Key Chain".

Οι ηχογραφήσεις του δίσκου έγιναν κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου "Top Priority", ο οποίος είχε κυκλοφορήσει το 1979.

Εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας των προηγούμενων live δίσκων του Rory, υπήρχε ανάγκη για την κυκλοφορία ενός ζωντανά ηχογραφημένου album, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την άνοδο του δίσκου στο βρετανικό Top 40

25 χρόνια αργότερα το “Stage Struck”, έγινε ασημένιο μαζί με σχεδόν ολόκληρο τον κατάλογο του Γκάλαχερ, από την British Phonographic Industry.

Το βρίσκεται Online εδώ

‘BLUEPRINT” - GALLAGHER RORY - LP Vinyl
RORY GALLGHER BLUEPRINT
Κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου 1973

Το Blueprint είναι το τρίτο στούντio album του Gallagher που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1973 από την δισκογραφική εταιρείας "Polydor Records" και επανεκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2000 από την "Buddha Records" με δύο επιπλέον τραγούδια, τα "Stompin' Ground" και "Treat Her Right" του Ρόι Χεντ.

Εμπορικά, το συγκεκριμένο άλμπουμ συνέχισε την επιτυχία του "Live in Europe" ανεβαίνοντας στο Νο 12 των βρετανικών charts .Στις 25 Φεβρουαρίου 2005, το "Blueprint" έγινε χρυσό για τις πωλήσεις του στη Μεγάλη Βρετανία.

Το βρίσκεται Online εδώ

“IRISH TOUR 74” - GALLAGHER RORY - LP Vinyl
rory gallagher irish tour 74
Live album

Η ηχογράφηση του "Irish Tour '74" έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 1973 στο "Ulster Hall" του Μπέλφαστ, στις 31 Δεκεμβρίου και την πρωτοχρονιά του 1974 στο "Carlton Cinema" του Δουβλίνου και στις 5 Ιανουαρίου στο "City Hall" του Κορκ.

Οι ζωντανές εμφανίσεις των οποίων οι ηχογραφήσεις υπάρχουν στο album έγιναν σε μια εποχή που η Βόρεια Ιρλανδία φλεγόταν από τη βία που δεν άφηνε ανεπηρέαστες ούτε τις, συναυλίες. Οι περισσότεροι μουσικοί καλλιτέχνες αρνούνταν να παίξουν στο Μπέλφαστ και στις άλλες πόλεις της Βορείου Ιρλανδίας.Ο Gallagher όμως όχι μόνο ήταν ευπρόσδεκτος αλλά πραγματοποίησε τέσσερις καταπληκτικές συναυλίες που θεωρούνται κλασικό δείγμα του ταλέντου και της μουσικής ευφυίας του.

Το "Irish Tour '74" έφτασε ως το Νο 36 των charts της Μεγάλης Βρετανίας και έγινε χρυσό το Φεβρουάριο του 2005.

Το βρίσκεται Online εδώ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!