Τόλης Βοσκόπουλος - «Το πρώτο μου τραγούδι»

(ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ) Στις 26 Ιουλίου 1940 γεννήθηκε στην Κοκκινιά ο Τόλης Βοσκόπουλος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ήταν το 20o παιδί μιας οικογένειας, που περιμένοντας το αγόρι είχαν αποκτήσει προηγουμένως 19 κορίτσια. Στο σχολείο, ο καθηγητής της ωδικής ανακαλύπτει ότι ο μικρός έχει ωραία φωνή και στις εκδηλώσεις τον βάζει να τραγουδάει σόλο. Στα μαθητικά σκετς τα καταφέρνει το ίδιο καλά. Του αρέσουν τόσο όλα αυτά, έτσι ώστε διοργανώνει πάρτι στο σπίτι, με τη φιλοδοξία να παίξει κάποια σκετς μπροστά στους φίλους του και να τους απαγγείλει ποιήματα. Έχει αποκτήσει και μια κιθάρα και συνοδεύει το παίξιμό του με μουσική. Σε ηλικία 15 ετών γράφεται στο Εθνικό Ωδείο του Μανώλη Καλομοίρη, στο Παράρτημα της Δραματικής Σχολής. Πριν αποφοιτήσει (1958) παίζει για πρώτη φορά σαν ηθοποιός δίπλα στην Άλκηστη Γάσπαρη. Το 1959 γνωρίζει τη Στέλλα Στρατηγού και μετά από δυο χρόνια παντρεύονται. Καθώς ο καιρός περνάει και δεν βρίσκεται κάτι σημαντικό στο δρόμο του, αποφασίζουν το 1962, μαζί με τις αδελφές Στρατηγού και τον Κώστα Μποζώνη να στήσουν μια δική τους θεατρική επιχείρηση στο θέατρο «Περοκέ». Το αποτέλεσμα είναι χρέη οχτακοσίων χιλιάδων δραχμών στο Ταμείο Εργασίας Ηθοποιών, απ’ όπου είχαν πάρει δάνειο, στο ΙΚΑ και στο Ταμείο Συντάξεως. Ποσό αμύθητο για τις 120 δραχμές μεροκάματο που έπαιρνε τότε ένας καλός ηθοποιός. Όμως, ο Λυκούργος Μαρκέας -μαέστρος στην παράσταση που είχαν παίξει- έχει ανακαλύψει ήδη τα φωνητικά προσόντα του Βοσκόπουλου και τον πάει στην Columbia, όπου υπογράφει δίχρονο συμβόλαιο. (1)

Η πρώτη του ηχογράφηση γίνεται το 1962 με το τραγούδι «Βήμα, βήμα» του Λυκούργου Μαρκέα, που κυκλοφορεί δίσκο 45 στροφών Columbia, έχοντας από την άλλη πλευρά το «Ξαστέρωσε ο ουρανός» των Γιώργου Μαλλίδη και Θάνου Σοφού. Οι δυο πρώτες ηχογραφήσεις μαζί με 12 ακόμα τραγούδια της διετίας 1962-63, συγκεντρώθηκαν σε ένα μεγάλο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1985 από την ΕΜΙ- και αργότερα σε cd - με τίτλο «Τότε, τα πρώτα μου τραγούδια», σε επιμέλεια παραγωγής Δημήτρη Ράνιου. Τα τραγούδια αυτής της περιόδου, δεν γνώρισαν επιτυχία και παρέμειναν παντελώς άγνωστα, παρόλο που ανάμεσά τους υπάρχουν αξιόλογες στιγμές, κυρίως σε μουσική Γιώργου Μαλλίδη και στίχους Θάνου Σοφού. Όσο για τον τραγουδιστή, έχω την αίσθηση πως τότε, ακόμα «έψαχνε» τη φωνή του, ενώ η επιρροή του από τους λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής ήταν εμφανέστατη. Η επιτυχία έρχεται λίγα χρόνια μετά, όταν, στην εταιρεία Philips πλέον, ηχογραφεί τις δικές του συνθέσεις, που τραγουδά μαζί με τη Δούκισσα. Καθιερώνεται οριστικά το 1968, τραγουδώντας την «Αγωνία» του Γιώργου Ζαμπέτα και του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή Τσάντα, σε ένα δισκάκι 45 στροφών που ξεπερνά τις 200.000 πωλήσεις... Το τραγούδι ακούγεται και δίνει τον τίτλο και σε κινηματογραφική ταινία της εποχής.

Αν και δεν δηλώνω ιδιαίτερα «φαν», δεν μπορώ να παραγνωρίσω πως υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν με την παρουσία τους το ελληνικό τραγούδι των τελευταίων 50 χρόνων, με δεκάδες διαχρονικές επιτυχίες στο ενεργητικό του και ένα μεγάλο κοινό που τον ακολουθεί πιστά...
TOLHS BOSKOPOYLOS TO PROTO TOY TRAGOYDI2

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!