Νότης Μαυρουδής - «Τα πρώτα μου τραγούδια»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα δυο πρώτα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή με αφορμή τα γενέθλιά του.

Σαν σήμερα… 71 χρόνια πριν


Στις 15 Ιουλίου 1945 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Νότης Μαυρουδής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των συνθετών, που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στην εποχή της μεγάλης πολιτιστικής άνθησης , στα μέσα της δεκαετίας του ’60…

Αποδίδοντας βέβαια στον Νότη Μαυρουδή μόνο την ιδιότητα του συνθέτη, έχω την αίσθηση πως υποβαθμίζουμε τη γενικότερη παρουσία του στην τέχνη, αφού εκτός από συνθέτης, είναι σπουδαίος κιθαριστής, συγγραφέας, ενώ έχει διατελέσει και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Η πορεία του Νότη Μαυρουδή στη μουσική ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών στο Ωδείο της Καλλιθέας με δασκάλα την Λίζα Ζώη. Λίγο μετά σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas.
maur1

O Nότης Μαυρουδής για τα πρώτα του τραγούδια


Το 1964 ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει τα πρώτα του τραγούδια. Σε συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Οκτώβρη του 2011,  αναφερθήκαμε και σε εκείνη την εποχή:

Θα ήθελα να πάμε λίγο πίσω στο χρόνο και να θυμηθείτε την είσοδό σας στο τραγούδι στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Αμούστακο παιδάκι. Από τα 13 μου ξεκίνησα κλασική κιθάρα και από τα 16 άρχισα να δουλεύω σε μπουάτ της Πλάκας. Έναν χρόνο αργότερα (1964) γνωρίζω τον Αλέξανδρο Πατσιφά και με παροτρύνει να ηχογραφήσω με το Γιώργο Ζωγράφο το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός». Ακολούθησαν ένα σωρό άλλα που δεν μπορώ να απαριθμήσω…


Η εποχή που ξεκινήσατε ήταν η περίοδος των μεγάλων οραμάτων. Πιστεύετε πως μέσα απ’ όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε σήμερα, θα βγουν κάποια κοινωνικά τραγούδια και έργα αντίστοιχα εκείνης της εποχής;


Αντίστοιχα; δεν νομίζω. Η κάθε εποχή έχει τη δική της δυναμικότητα. Οι παλαιοί συνθέτες είναι διαφορετικοί από τους σημερινούς. Όπως οι προφήτες, οι συγγραφείς, οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες, οι ήρωες… Τα αντίστοιχα θα βγουν, αλλά δεν ξέρω πόσο θα ζυγίζουν στη συλλογική συνείδηση. Εάν αναζητάτε τον Μάνο Χατζιδάκι της εποχής θα ματαιοπονήσετε. Τώρα είναι εδώ μια άλλη ζωή και ας προσαρμοστούμε σ’ αυτήν…

Το πρώτο 45άρι


Τα δυο πρώτα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή ηχογραφήθηκαν το 1964 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών LYRA (LS 1026), με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο και τη συνοδεία της κιθάρας του Νότη Μαυρουδή… Οι στίχοι και στα δυο ήταν του Γιάννη Κακουλίδη.
maur2
Το ένα από τα δύο τραγούδια, το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», έμελλε να γίνει μια από τις διαχρονικότερες επιτυχίες όλων των συντελεστών του… Το 1966 συμπεριλήφθηκε και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, που είχε τον τίτλο «Τραγουδά ο Γιώργος Ζωγράφος».

Το δεύτερο τραγούδι με τον τίτλο «Τα γιορτινά σου φόρεσε», χωρίς να υπολείπεται σε κάτι από το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός», δεν γνώρισε την ίδια αποδοχή. Αν είναι σωστά τα στοιχεία μου, η πρώτη φορά που συμπεριλήφθηκε σε μεγάλο δίσκο ήταν το 1974 στη συλλογή τραγουδιών του Γιώργου Ζωγράφου «14 τραγούδια».
maur3
Και τα δυο τραγούδια μπήκαν αργότερα σε συλλογές τόσο του Νότη Μαυρουδή, όσο και του Γιώργου Ζωγράφου.

maur4
maur5
Υ.Γ: Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Νότη Μαυρουδή, η οποία δεν λειτουργεί πλέον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!