Κώστας Σμοκοβίτης - Τα πρώτα μου τραγούδια

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Το ξεκίνημα μιας αξιοσήμαντης διαδρομής στο ελληνικό τραγούδι.

Σαν σήμερα…


Ο Κώστας Σμοκοβίτης στις 15 Απριλίου 1951 γεννήθηκε στη Λαμία, από γονείς εκπαιδευτικούς...


Λίγα λόγια για τον Κώστα Σμοκοβίτη


Από το 1973 μέχρι το 1979, που αποχώρησε από την Minos, είχε την τύχη να τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Απόστολος Καλδάρας, Βασίλης Δημητρίου, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λυκούργος Μαρκέας, Γιώργος Γιωργιάδης και Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, αλλά και τα πρώτα, «έντεχνα» λαϊκά τραγούδια του Νίκου Καρβέλα. Σταθμό στην καριέρα του αποτελεί ασφαλώς το εμβληματικό τραγούδι «Καλημέρα ήλιε» του Μάνου Λοΐζου, που ηχογραφήθηκε το 1973 με τη συνοδεία της Αλέκας Αλιμπέρτη.

Το 1981 ο Σμοκοβίτης ηχογράφησε τον κύκλο τραγουδιών «Τριαντάφυλλο κι αγκάθι» των Θόδωρου Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβου, ενώ στις αξιολογότερες δισκογραφικές του καταθέσεις περιλαμβάνεται ο δίσκος «Τρελό καλοκαίρι» σε μουσική του Μιχάλη Τερζή που κυκλοφόρησε το 1985.

Πριν απ’όλα αυτά, το 1972 ο Κώστας Σμοκοβίτης απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού στη Λαμία, τραγουδώντας το «Μη χτυπάς» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Μάνου Ελευθερίου. Με την παρότρυνση του μαέστρου Χρήστου Μουραμπά, που διηύθυνε το διαγωνισμό και του ηθοποιού Κώστα Βενετσάνου που τον παρουσίαζε, κατέβηκε στην Αθήνα και πέρασε από ακρόαση στα studio της Columbia παρουσία του Πυθαγόρα, του κιθαρίστα Πάνου Ιατρού και του παραγωγού Σπύρου Ράλλη.


«Μια Κεφαλονίτισσα»


Η επιτυχία της ακρόασης έφερε και τις πρώτες ηχογραφήσεις του Κώστα Σμοκοβίτη, που κυκλοφόρησαν το 1973 σε δυο δίσκους 45 στροφών και, παράλληλα, σε δυο συλλογές «τουριστικού» χαρακτήρα.

Το πρώτο τραγούδι ήταν μια επανεκτέλεση του «Μια Κεφαλονίτισσα» του Λουκιανού Κηλαηδόνη και του Νίκου Γκάτσου, που τραγούδησε ο Μανώλης Μητσιάς στον κύκλο τραγουδιών «Η κόκκινη κλωστή» και κυκλοφόρησε από την Columbia το 1972. (Πριν τον Μητσιά το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, αλλά η ηχογράφηση αυτή έμεινε ανέκδοτη μέχρι το 1987, που εντάχθηκε στη συλλογή τραγουδιών του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Πρώτες εκτελέσεις»).

Η ενορχήστρωση, στην εκτέλεση του Κώστα Σμοκοβίτη, ήταν του Θόδωρου Δερβενιώτη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1973 σε δίσκο 45 στροφών Minos (5424), έχοντας από την άλλη πλευρά μια επανεκτέλεση του τραγουδιού των Γιώργου Κριμιζάκη & Γιάννη Κακουλίδη «Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη» με τον Δημήτρη Κοντολάζο.
jo01
Λίγο μετά την κυκλοφορία της «Κεφαλονίτισσας» με τον Κώστα Σμοκοβίτη, ο Μανώλης Μητσιάς ξαναηχογράφησε το τραγούδι, το οποίο εντάχθηκε στο δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Μανώλης Μητσιάς Νο 2».
Η εκτέλεση του Σμοκοβίτη, παράλληλα με την κυκλοφορία της στο 45άρι, εντάχθηκε το 1973 στις συλλογές «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» και «Welcome to Greece No 4», που κυκλοφόρησαν με το label της Margophone.

jo02

«Ο χάρος βγήκε παγανιά»


Την ίδια εποχή, ο Κώστας Σμοκοβίτης ηχογράφησε άλλη μια μεγάλη επιτυχία της εποχής και πάλι σε ενορχήστρωση του Θόδωρου Δερβενιώτη, με τη συνοδεία της Χαρούλας Αλεξίου στα σεγόντα. Ήταν το «Ο χάρος βγήκε παγανιά», που πρωτοτραγούδησαν ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Πετρή Σαλπέα στο θρυλικό έργο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου. Αυτή η ηχογράφηση κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών Minos (5426), έχοντας στην άλλη πλευρά τον Μάνο Παπαδάκη να τραγουδά «Του άντρα του πολλά βαρύ» του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Ερρίκου Θαλασσινού.

Και αυτό το τραγούδι εντάχθηκε μαζί με την «Κεφαλονίτισσα» στις συλλογές «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε» και «Welcome to Greece No 4».

Λίγο καιρό μετά την πρώτη κυκλοφορία του σε δίσκο 45 στροφών, το «Ο χάρος βγήκε παγανιά» κυκλοφόρησε σε 45άρι με τον ίδιο κωδικό (5426), έχοντας όμως στην άλλη πλευρά - αντί για το «Του άντρα του πολλά βαρύ» - το «Μες στου Βοσπόρου τα στενά» του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα, στη γνωστή εκτέλεση του Γιώργου Νταλάρα από τη «Μικρά Ασία». Τραγούδι που εκτός από τη «Μικρά Ασία», είχε κυκλοφορήσει σε δίσκο 45 στροφών (Minos 5390), έχοντας στην άλλη πλευρά τον «Μαρμαρωμένο βασιλιά» με την Χάρις Αλεξίου. Προσπαθώντας, προφανώς, η εταιρεία να συνδέσει δυο έργα που κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή, με τις ίδιες, περίπου, αναφορές, αντικατέστησε το «Του άντρα του πολλά βαρύ» με το γνωστότερο, τότε, τραγούδι της «Μικράς Ασίας»...
logooo03

joooo04

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates